Artikelen
12 juli 2016
‘Genieten van tongstrelende Aziatische gerechten in een ongedwongen setting’
Begin jaren twintig opende het eerste Chinese restaurant in Rotterdam. Zij serveerde authentiek Chinees eten voor de Chinese bevolking die in Nederland neergestreken was. Na de oorlog en de onafhankelijkheid van Indonesië nam de populariteit aan Chinees en Indonesisch eten toe. Men ging steeds vaker naar ‘De Chinees’ al werden de gerechten meer en meer aangepast aan de Hollandse smaak.
Zo rond 2000 ontstonden de eerste wok-restaurants: onbeperkt Aziatisch eten binnen een vastgestelde tijd voor een toegankelijk tarief. Japans eten werd trendy en ook daar zie je steeds vaker het ‘all you can eat’-concept. Dwars tegen de stroming in heeft gastvrouw en eigenaresse Julia Ip zo’n jaar geleden Xin Fusion geopend.
Ongedwongen sfeer
Julia vertelt: “Jarenlang heb ik in diverse restaurants in Nijmegen gewerkt. Ik zag dat ‘snelheid’ voornamer werd. Dat ging me tegenstaan. Wil je ontspannen met je familie, vrienden en relaties uiteten, dan wil je niet op de klok hoeven kijken. Het inspireerde me tot Xin Fusion: een fusion restaurant voor borrels, weekendlunches en diners tegen een betaalbare prijs. Ongedwongen tafelen begint met een ambiance waarin je je prettig voelt. Wij zijn gehuisvest in een bijzonder monumentaal pand vlak bij de Rijn in Arnhem centrum. Het monument heeft een prachtige voorgevel met stijlvolle sierletters, de binnenruimte heeft hoge plafonds en een warme kleurstelling. De indeling van het restaurant is ruim en open opgezet; je moet je kunnen bewegen. Wil je lekker borrelen met wat hapjes dan is een hoge tafel gezellig, voor een uitgebreid diner schuif je aan een gedekte tafel aan. Het restaurants is gesplitst in twee delen; wil je ongestoord met een groot gezelschap bijeenkomen dan is dat mogelijk. Op een zonnige dag kun je heerlijk genieten in onze stadstuin. We hebben een lichte overbouw met heaters waar je tot laat op de avond of en zelfs bij regen fijn kunt vertoeven. De stadstuin is sfeervol met rozenstruiken, groen en lantaarns. Deze beschutte binnentuin is geschikt voor borrels, diner of om lekker na te tafelen.”
“Ongedwongen tafelen begint met een ambiance waarin je je prettig voelt”
Aziatische keuken
Bij Xin Fusion smelten verschillende smaken uit Azië samen. Julia vertelt enthousiast verder: “Onze chef-kok is vanuit een vriendschap vanaf het eerste uur betrokken. Inspiratie voor de gerechten doen we op tijdens reizen naar Singapore, Hongkong en Maleisië bijvoorbeeld. Ook proeven we veelvuldig bij andere Aziatische restaurants in binnen- en buitenland. We serveren Kantonees, Szechuan en Japans. Sushi is inmiddels bij iedereen wel bekend. De Szechuan keuken staat bekend om de pittige gerechten met pepertjes. Szechuan ligt in het Noorden van China, waar het vaak koud is. Door de lage temperaturen verliest voedsel aan smaak, daarom maken ze de gerechten daar pittiger. De Kantonese keuken daarentegen is veel zoeter. We hebben mooie gerechten op de kaart, niet het geijkte zoals babi panghang of fue yong hai, maar oesters, kangoeroe, ossenhaas en garnalen bijvoorbeeld. Ook dim sum: gefrituurde en gestoomde hapjes uit het zuiden van China prijken op de kaart.”
Koken met gevoel
“Onze Chinese koks zijn één met de wok. Het is een kwestie van timing en gevoel om voor een smaaksensatie te zorgen. Dat haal je niet uit een boekje: het is de combinatie van beheersing, techniek en passie. De vers gemaakte gerechten zijn bijzonder, maar toegankelijk én vriendelijk geprijsd. Je betaalt € 5,- per gerecht of € 25,- om onbeperkt te genieten. Je tafelt in je eigen tempo. Tijd speelt bij ons geen rol. Een sluitingstijd kennen we niet echt. Wil je écht traditioneel Aziatisch eten, dan bereiden we dat met plezier. Als we het een dag van tevoren weten, dan maken onze koks authentieke Aziatische gerechten buiten de kaart om. Leuk voor een speciale avond of als je met Chinees gezelschap bent. Overigens bezoeken Aziatische gasten ons restaurant veelvuldig. Dat zeg wel iets.”
De wijnkelder van de chef-kok Xin Fusion heeft een uitgebreide collectie wijnen in verschillende prijsklassen. Van een fijne Chablis, Sancerre tot mooie Grand Cru. Wil je een parel, vraag dan naar de speciale wijnen uit de privécollectie van de chef-kok. Hij is een wijnliefhebber en verzamelaar en deelt dit graag met de gasten. Julia: “In China is het heel gebruikelijk, zeker in zakelijk gezelschap, om samen een borrel te nemen. In Nederland drink je met zakenrelaties een glaasje, in de Chinese cultuur is het bijna vanzelfsprekend om allemaal dronken te worden. Zolang je je maar gedraagt. Als een Chinees je glas volschenkt en gänbëi zegt, dan is het de bedoeling om in één keer je glas leeg te drinken. Gänbëi betekent ‘glaasje op’, oftewel ‘atten’. Met het leegdrinken van het glas, zeg je ‘Ik respecteer jou’. Doe je dat niet, dan zijn we beledigd.”
Xin Fusion is een plek om te genieten. Midden in het centrum en met voldoende parkeergelegenheid. De gastvrouwen spreken uitstekend Nederlands en nemen uitgebreid de tijd om de gerechten toe te lichten. De specialiteiten zijn tongstrelend. Het is niet vergelijkbaar met ‘De Chinees’ of ‘De Japanner’, op één ding na. De traditionele kat die je tegemoet zwaait bij binnenkomst. Het brengt je geluk en voorspoed. Dus die houdt Xin Fusion in ere.
Xin Fushion
Nieuwstraat 54A Arnhem
Reserveren? Bel 026 – 379 15 91
mail info@xinfusion.nl of via www.xinfusion.nl