Column SHVGO
12 december 2023
Genoeg is genoeg. Gecontroleerd stoppen?
De vooruitzichten voor je bedrijf zijn somber. Elke dag dat je blijft ondernemen kost je geld. Stoppen is onvermijdelijk. De afgelopen periode zijn duizenden ondernemers met hun onderneming gestopt. Maar de meesten deden dat vanuit hun gevoel en niet vanuit een weldoordacht plan, met als gevolg dat heel veel ondernemers alsnog met ingrijpende gevolgen werden geconfronteerd zoals:
- het bankkrediet direct moest worden ingelost;
- huur- en of leasecontracten automatisch nog doorliepen,
- de belastingdienst een deurwaarder langs stuurde.
Dus overweegt u om te stoppen, voordat kijk dan eerst eens op de website van de Kamer van Koophandel voor een stappenplan via deze link: https://www.kvk.nl/stoppen/stappenplan-gecontroleerd-stoppen/
In het kort ziet het stappenplan er als volgt uit:
Stap 1: Geef emotie de ruimte
Je gaat stoppen. Afscheid moeten nemen van je bedrijf is niet niks. Dat kan er bij jou emotioneel inhakken. Door stil te staan bij jouw gevoelens, krijg je ruimte in je hoofd voor de formele zaken die je moet afwikkelen. Maak gebruik van instanties die je kunnen helpen.
Stap 2: Vraag om hulp
Je bedrijf stoppen hoef je niet alleen te doen. Leg je vragen voor aan professionals. Ontdek waar je met je vragen terecht kunt.
Stap 3: Bereid je bedrijfsbeëindiging voor
Breng je administratie op orde zodat je weet wie je nog moet betalen of van wie je nog geld tegoed hebt. Loop ook je contracten na. Informeer je personeel op het goede moment over de stopzetting. Heb je al gedacht aan je inkomen na bedrijfsbeëindiging? Er zijn diverse regelingen waar je aanspraak op kunt maken.
Stap 4: Zoek een oplossing voor je schulden
Houd je na het stoppen schulden over? Zoek een oplossing die bij jouw situatie past. Je kunt verschillende trajecten doorlopen. Bijvoorbeeld door middel van een minnelijke schuldregeling of een wettelijke schuldregeling of via de route van de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA).
Stap 5: Aan de slag met stoppen
Afhankelijk van je situatie en rechtsvorm doorloop je een aantal stappen om je bedrijf te beëindigen. Zeg ook lopende abonnementen en verzekeringen op. Schrijf tenslotte je bedrijf uit bij KVK.
Begeleiding, ondersteuning of hulp?
Is het voor jou allemaal te complex? Te tijdrovend? Je hebt er geen energie meer voor? Neem dan contact met ons op. Wij zorgen ervoor dat de juiste stappen nog op tijd worden genomen zodat de onderneming op een correcte en efficiënte wijze wordt beëindigd.
Reageren? ruud@shvgo.nl of bel: 088-7088888.
Columnist Ruud Cornelissen heeft een bedrijf Schuldhulp Voor Gelderse Ondernemers (SHVGO) waarmee hij ondernemers die met problematische schulden te maken hebben of in zwaar weer verkeren of willen stoppen helpt om hen weer perspectief te bieden.
Arnhem BusinessFinanciën