Artikelen
13 november 2019
Genomineerde Nijmeegs ondernemer van het Jaar: Marije van der Valk
Als Van der Valk-telg zit de liefde voor horeca in je genen. Zo ook bij Marije van der Valk. Samen met haar man Thijs Boomkens zette ze in 2016 een gloednieuw hotel neer in Lent, waarbij duurzaamheid, een sociaal arbeidsklimaat en het thuisgevoel voorop staan.
Kun je jezelf en Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent kort introduceren?
“Mijn ouders hebben ruim 35 jaar Hotel Arnhem gerund. Mijn broer, twee zussen en ik wilden allemaal in het horecavak verder en we zijn op zoek gegaan naar een nieuwe vestiging. In 2016 is het hotel in Lent geopend, Thijs en ik zijn dit in goed overleg gaan runnen. We streven ernaar dat iedereen zich hier thuis voelt. Het hotel heeft uitstekende faciliteiten voor meetings, overnachten, ontbijt, lunch, diner als ook voor bruiloften en partijen.”
‘Als bedrijf en familie hebben wij een generatie-overschrijdende visie’
Wilde je altijd al ondernemer worden?
“Ik heb er vroeger nooit zo over nagedacht, want bij ons was het gewoon zo. Natuurlijk waren wij wel vaak in het hotel van onze ouders.Toen ik als studie de Hoge Hotelschool koos stelde ik mezelf de vraag: doe ik dit omdat het logisch is of omdat ik het wil? De conclusie was dat ik graag wilde bijdragen aan het familieconcern.”
Hoe omschrijf je jezelf als ondernemer?
“Toen ik begon was mijn rol nog heel operationeel en ad hoc. De afgelopen jaren heb ik meer balans gevonden. Ons team is zelfsturend, waardoor wij meer ruimte hebben om na te denken over de strategie en lange termijn. Tegelijkertijd staan we heel bewust met de voeten in de klei. We hebben een sociaal arbeidsklimaat gecreëerd, waarin waardering en betrokkenheid belangrijk zijn.”
Wat betekent deze nominatie voor jou?
“Het is een mooie erkenning van ons bedrijf in de stad. Ik ben natuurlijk trots dat ik genomineerd ben, maar ik doe het samen met Thijs. En wij zouden het nooit kunnen zonder ons fantastische team.”
Wat is jouw missie als ondernemer?
“Wie goed doet, goed ontmoet. Bovendien: als bedrijf en familie hebben wij een generatie-overschrijdende visie. We bewaken de goede dingen van vorige generaties, maar denken ook aan de toekomst.”
Wat is het mooist en het moeilijkst aan het ondernemerschap?
“Het mooist is de vrijheid, het kunnen creëren van iets en het samenwerken met mijn man, team en familie. Lastig vind ik dat het bedrijf 24/7 doorgaat. Je hebt continu de verantwoordelijkheid voor medewerkers en gasten.”
Wat maakt een ondernemer succesvol?
“Zorg ervoor dat je een sociaal arbeidsklimaat creëert en mensen aan je bindt. En schroom niet om je gevoel soms boven je ratio te plaatsen.”
Meer weten? www.valknijmegen.nl
Nijmegen Business
