Lunchbijeenkomst vastgoed in Bistrobar Beaune in Rozendaal
6 april 2023
Gezamenlijke uitdagingen zorgen voor verbroedering
Een viertal bedrijven schuift aan bij Bistrobar Beaune in Rozendaal. De ondernemers zijn gelieerd aan elkaar maar toch totaal verschillend. De branche is hun gezamenlijke deler. Of er tijd is voor een uitgebreide tweegangenlunch? Een grote ja. Ondanks de overvolle agenda’s neemt het gezelschap dus de tijd om elkaar en elkaars uitdagingen te leren kennen. De tijd staat stil op een plek voor wie culinair en met elkaar op reis wil.
Tafelgenoten
Aan tafel treffen we allereerst het koppel John Janssen en Patricia Buitenhuis. Als 26 jaar een paar waarvan 21 als ondernemersduo van JP Cleaningservice. John: “Wij verzorgen totale gevelonderhoud (glasbewassing en gevelreiniging), waarbij wij hoogte een uitdaging vinden. Daarnaast verbeteren we de levensduur van kunst-stof kozijnen met coatingen. Verder verzorgen we schoonmaak bij brandschade en oplevering van nieuwbouw, dieptereiniging van sanitair en keuken, specialistisch vloeronderhoud en traditionele interieurreiniging. We beschikken over een eigen hoogwerker. Ons team bestaat uit 17 vaktechnische medewerkers, waarbij Patricia de draaiende motor op kantoor is en ik de buitendienst voor mijn rekening neem.”
Daarnaast zit Jeroen van de Pavert, van Van de Pavert Beveiliging. Jeroen: “Wij zijn een Borg technisch gecertificeerd beveiligingsbedrijf voor de plaatselijke bakker tot aan de BAM. Als één van de tien bedrijven in Nederland bieden wij ook bouwkundige beveiliging volgens verzekeringseisen met daarnaast inbraak- en brandbeveiliging, camerasystemen, kluizen en toegangscontrolesystemen. Met een gezamenlijke pool van 256 gescreende en zeer goed geschoolde techneuten van 32 landelijke beveiligingsbedrijven, die net zoals Van de Pavert Beveiliging lid zijn van de AGN-groep, bedienen we de hele Nederlandse markt.
Angelique van Wissen van Kroon Aannemersbedrijf zit tegenover hun: “Wij zijn een aannemersbedrijf in de breedste zin van het woord: van het bouwen van een bedrijfshal, restaureren van een monument, verbouwing van kantoor tot nieuwbouw van woning of winkel in het hogere segment. Het hart van ons bedrijf is de machinale werkplaats waar seriematig en in stuk kozijnen, deuren, ramen, trappen en speciaal timmerwerk wordt gemaakt. Ons team van 23 man zoekt voor elke bouwkundige uitdaging een oplossing”.
Tony van Wijk van Dirkzwager is de laatste disgenoot. Tony: Ik ben ruim 18 jaar advocaat en 10 jaar partner bij Dirkzwager Advocaten en Notarissen. Ik werk met circa 80 medewerkers op de sectie Overheid en Vastgoed. Met mijn team van 7 advocaten richt ik me op aanbestedings- en bouwrecht. Het laten checken van aannemerscontracten en periodiek laagdrempelig sparren bij vragen, maakt de kans op geschillen kleiner. Veranderende (Europese) aanbestedingsregels en nieuwe jurisprudentie (zoals recent het Didam-arrest waarbij gemeenten verkoop van gronden eveneens moeten aanbesteden) maken deze praktijk enerverend en uitdagend.”
Culinair genot
Een glas wijn wordt ingeschonken, op tafel verschijnt een proeverij van klassieke Franse gerechten maar met een brutale touch. Huisadviseur Chef-Kok Ron Blaauw is mede verantwoordelijke voor de spannende smaken van de gerechten. De vastgoedbranche staat synoniem voor crises: stikstofcrisis, energiecrisis, personeels- en materiaaltekort (oftewel crisis). Daarentegen zien deze ondernemers vooral kansen. Patricia: “Voorheen werkten we met stagiaires, maar dat zijn tegenwoordig verkapte werknemers. Daarom nemen we liever iemand zelf in dienst. Onze vereisten: Nederlands spreken en schrijven, de wil om te werken en doorzettingsvermogen. Na een succesvolle proeftijd leiden we hem of haar eerst intern op en vervolgens via de vakopleiding.”
Go with the flow
Angelique: “Wij hebben nu vooral baat bij het verduurzamen en onderhoud van panden. Al gaan wij met de flow mee. Tijdens corona hebben we veel thuiskantoren gerealiseerd. Nu maken we op kantoren weer extra werkruimte. We hebben een gezonde mix in zakelijk en particulier dat maakt ons flexibel.” Tony: “Dirkzwager is een fullservice kantoor. We kunnen door onze breedte economisch mindere tijden goed opvangen. Zo heeft de stikstofcrisis geleid tot onze online ‘Stikstofstappen plan’. De verplichting voor gemeenten om de verkoop van grond in principe aan te besteden, heeft geresulteerd in nieuwe adviesvragen en verzoeken om bijstand.”
Verbinding
Jeroen: “Beveiliging is van alle tijden: kijk maar naar een ridder in een harnas en een kasteel met ophaalbrug. Alleen neemt de zwaarte van beveiliging toe door de veranderende samenleving waarbij de grenzen open zijn, verharding toeslaat en verbinding minder wordt. Daarom vind ik deze lunch waardevol. Een ontmoeting op een borrel is vluchtig, nu ontstaat er persoonlijk contact. Net zoals bij Business Golf trouwens.” Angelique: “We kennen elkaar, maar hebben elkaar nooit gevonden. Ondanks de raakvlakken in de branche. Nu zien we mogelijkheden tot samenwerking.” John: “De korte lijntjes bij ieder van ons maakt contact makkelijker.” Tony: “We werken allen landelijk, maar we zijn geworteld in Arnhem. De lunch zorgt voor verbinding. De gemoedelijke setting, het fantastische uitzicht met het lekkere gerechten en mooie wijn helpt daarbij.”
Deze lunch bijeenkomst waren we te gast bij Bistrobar Beaune.
Van links van rechts Tony van Wijk, Angelique van Wissen, Patricia Buitenhuis, John Janssen en Jeroen van de Pavert.