Giesbers Servicebouw
9 mei 2022
Verduurzaming: begin bij het laaghangend fruit
Exact een jaar geleden was ik bij Giesbers Ontwikkelen en Bouwen op bezoek. De ‘ontwikkelende bouwer’ in Wijchen is de hele vastgoedcyclus van dienst. Men is initiatiefnemer, ontwikkelaar en bouwer en draagt -indien gewenst- zorg voor het beheer en onderhoud. Dit keer spreek ik Hubert-Jan van den Brink, Hoofd Servicebouw bij dochterbedrijf Giesbers Servicebouw.
Waar Giesbers Ontwikkelen en Bouwen de echt grote projecten op zich neemt, doet Giesbers Servicebouw dat met opdrachten tot circa 1,5 miljoen euro. “Vijf jaar geleden werd het servicebedrijf opgericht”, begint Hubert-Jan. “Juist vanuit dat volledig willen ontzorgen van de klant. Gedurende het hele proces leer je elkaar goed kennen en dan is het gewoonweg zonde als bij het opleveren de wegen zich weer scheiden.” Het komt geregeld voor dat Giesbers Servicebouw het onderhoud verzorgt voor de nieuwbouw die Giesbers Ontwikkelen en Bouwen realiseerde.
Aanpasbaarheid
Gaat het over duurzaamheid, dan hoort onderhoud daar absoluut bij. “In de ontwikkel- en bouwfase denken we al na over het onderhoud en eventueel hergebruik van materialen. De nieuwbouw van vandaag leveren we daarom op met een Madaster-certificaat.” Madaster is het kadaster voor materialen. Vanuit Madaster kan een ‘materialenpaspoort’ gemaakt worden, waarin toegepaste materialen digitaal vastgelegd worden voor hergebruik in de toekomst. “Duurzaamheid gaat niet alleen over energie, maar ook over hoe toekomstgericht en aanpasbaar vastgoed is. Is iets herbruikbaar dan is dat niet alleen duurzaam, maar ook economisch interessant. De basis van een gebouw zet je niet voor tien jaar neer, maar voor vijftig tot honderd jaar. In hoeverre is het gebouw aanpasbaar aan een nieuwe functie én hoe aanpasbaar zijn die aanpassingen op hun beurt?”
Duurzaamheid erváren
Giesbers Ontwikkelen en Bouwen, en daarmee Giesbers Servicebouw, passen hergebruik ook toe in het eigen kantoor. Plantenbakken gemaakt van steigerhout dat over is van de bouw, wanden van voormalige kasten waarmee belplekken gecreëerd zijn en glazen wanden afkomstig uit andere gebouwen zijn in het interieur verwerkt. Op die manier wordt een abstract begrip als duurzaamheid inzichtelijk.
Bij het formuleren van haar duurzaamheidsbeleid heeft Giesbers zich laten inspireren door de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de VN: “In totaal zijn het er zeventien, wij hebben er daarvan vijf omarmd waarmee we de meeste impact kunnen maken vanuit ons werkveld: betaalbare en duurzame energie (SDG7), verantwoorde consumptie en productie (circulair bouwen) (SDG 12), klimaatadaptatie (SDG13), herstel van ecosystemen en behoud van biodiversiteit (SDG 15) en de benodigde partnerschappen voor het bereiken van onze doelen (SDG17).”
Servicegerichte manier van werken
Bij de term ‘servicebouw’ denk je wellicht aan een bedrijf dat je kunt bellen voor een storing. “Dat doen we weliswaar voor vaste klanten, maar servicebouw verwijst vooral naar onze servicegerichte manier van werken.” Het servicebedrijf werkt in veruit de meeste gevallen binnen de bestaande gebouwen bij bedrijven en organisaties, waarin de gebruikers aan het werk blijven. Veelal gaat het om verduurzaming, onderhoud, of renovatie. “We zijn dus altijd te gast. Dit vraagt om een team dat op elkaar ingespeeld is en respectvol met de klant en zijn omgeving omgaat. En als we toch al op een steiger staan om spouwmuren te isoleren, waarom dan niet meteen voor vleermuizen, die anders in de spouw zitten, nestkastjes ophangen?” Giesbers biedt dus zelfs service aan het leven óm de bestaande bouw.
Energetische labelverbeteringen: kom in beweging!
Hierop voortbordurend komen we op maatwerk. Immers, de bestaande bebouwde omgeving is leidend en daarmee is niet alles mogelijk, of even rendabel. Hoe zinvol is bijvoorbeeld een duurzame verwarmingsinstallatie als een gebouw onvoldoende geïsoleerd is? “Dat is hetzelfde als een winterjas dragen met de rits open. Dan is het nog koud. Volgend jaar januari moeten alle kantoren energielabel C hebben, maar hoeveel ondernemers zijn daar op dit moment mee bezig? Met wat er nu in de wereld gaande is, kan ik me daar best iets bij voorstellen, maar ontkomen doen we er niet aan. Over zeven jaar moet het zelfs label A zijn. Je hoeft echt niet in één keer van energieverbruikend naar energieleverend te gaan. Het begint bij het laaghangend fruit. Tegen ondernemers zeg ik: kom in beweging! Onze oplossingen zijn tevens ons devies: persoonlijk, verrassend, passend.”
The War on Talent
Duurzaamheid omvat wat Giesbers Servicebouw en Hubert-Jan betreft ook goed werkgeverschap. “Dat we van het gas af moeten en alternatieven moeten zoeken, is iedereen wel duidelijk, zéker gezien de huidige situatie in Oost-Europa. Maar de zogenaamde ‘War on Talent’ is minstens zo urgent. Medewerkers stellen andere eisen aan hun werkomgeving. Zo vinden ze het belangrijk in wat voor omgeving ze werken? Welke voorzieningen zijn aanwezig, welke materialen zijn er gebruikt en zijn de luchtkwaliteit, ventilatie, daglicht, et cetera goed?
Giesbers Servicebouw verwelkomt graag nieuwe collega’s. Men is altijd op zoek naar goede vakmensen, maar ook naar medewerkers die de rol van contactpersoon tijdens een traject op zich kunnen nemen. “We willen onze klanten niet vermoeien met interne processen. Ze krijgen één aanspreekpunt gedurende het hele traject. Die persoon is niet alleen thuis in techniek, maar ook in communicatie en calculatie. Natuurlijk krijg je bij ons volop gelegenheid te leren en je verder te ontwikkelen. Voor vakmensen zijn we een erkend leerbedrijf en ook bieden we stageplaatsen aan jonge talenten.”
Nijmegen BusinessDuurzaam