Artikelen
26 mei 2014
HAN Gelders Voetbaldebat uitermate geslaagd initiatief
Op dinsdag 15 april organiseerde de Hogeschool Arnhem Nijmegen het Gelders Voetbaldebat en de directieleden van Vitesse, Achilles ’29, N.E.C. en De Graafschap. Centrale vraag: ‘Hoe zien de Gelderse clubs er over vijf jaar uit?’ Onderliggende vraag: ‘Is een fusie bespreekbaar’. Daarop kwam in elk geval een zeer helder antwoord: ‘Geen sprake van, nu niet, nooit niet’.
Tamara Schellekens (HAN) leidde het debat en zij gaf ook de contouren aan. “Het professionele voetbal verandert, grote clubs worden groter en de kleine kleiner, het verschil tussen de verschillende competities wordt ook groter, zowel nationaal als internationaal. Er is dus visie nodig, in een speelveld waar emotie het regelmatig van ratio wint, waar nieuwe ontwikkelingen als financial fair play, gaming en gokken, tv-inkomsten en recettes de regels van het spel zullen veranderen. Daarbij is een langetermijnvisie gewenst, maar worden clubs vaak gedreven door de waan van de dag, nu Europees voetbal behalen, nu in de eredivisie handhaven of promoveren. Hoe ziet die Gelderse voetbalwereld er dan in 2020 uit?” 2014 werd in elk geval een jaar om snel te vergeten. Vitesse greep naast Europees voetbal en dat was toch wel de minimale doelstelling voor dit seizoen. N.E.C. degradeerde naar de Jupiler league, wat dat betekent is voor iedereen duidelijk, Achilles bungelt onder aan de ranglijst in dezelfde divisie en de Graafschap heeft een heel turbulent jaar afgesloten met verlies in de play-offs. Wat betekent dat op korte termijn? Voor Vitesse nog niet zoveel, alhoewel het een hele tour zal worden om de begroting op orde te houden met de nieuw geldende financiële spelregels. N.E.C. zal fors moeten saneren, ze verliezen minimaal 30% van hun inkomsten. De hoop is dat de club er snel in zal slagen opnieuw naar de eredivisie te promoveren, maar dat wordt geen sinecure. Op dit moment heerst er vooral onduidelijkheid in de Goffert.
De Graafschap zal dit jaar opnieuw moeten bezuinigen, opnieuw een tour de force en Achilles zal komend jaar duidelijk moeten maken dat het wel degelijk in de Jupiler League thuishoort. Al met al een treurig beeld. Hoe 2020 eruit ziet? Daar kan echt niemand iets over zeggen.
Dilemma
Het speelterrein voor veel bestuurders en directieleden is dan ook uitermate moeilijk. Van de ene kant wil iedereen graag een gezonde financiële uitgangspositie, maar als het sportief even tegenzit moet er worden geïnvesteerd in beter voetbal, want het doel: beter voetbal, deelname aan Europese competities en in elk geval handhaving in of promotie naar de eredivisie is heilig.
Daar springen investeerders noodgedwongen bij, maar het kost in de meeste gevallen ook clubs geld, geld dat er eigenlijk niet is. Zie hier het dilemma. Dan heeft een club te maken met talloze andere beperkingen naast geld, en afhankelijk van de grootte van de regio een beperkte supportersuitstraling, onvoldoende accommodatie (wij willen groeien, daarvoor hebben we een beter/mooier, groter stadion nodig!), tegenvallende inkomsten door minder toeschouwers en twijfelende sponsors. En dus aan Joost de Wit (directeur algemene zaken Vitesse), Bart van Ingen (directeur algemene zaken N.E.C.), Harrie Derks (voorzitter Achilles ’29) en Henk Bloemers (commercieel manager de Graafschap) om even een oplossing te formuleren. Veel obligate antwoorden op stellingen, emoties als de clubcultuur in het geding dreigde te komen. Ze voeren regelmatig overleg, doen met name op maatschappelijk terrein steeds meer samen en ze onderkennen dat een voetbalclub meer is dan een sportief bolwerk.
De maatschappelijk inbreng van de clubs is duidelijk, ze staan midden in de samenleving en daarin zitten belangrijke kansen voor samenwerking, elk vanuit hun eigen signatuur en volgens eigen lijnen. Maar fuseren? Dat is onmogelijk, omdat daarvoor de onderlinge rivaliteit vaak veel te groot is. Op zich is dat vreemd, er zijn in het verleden zeer succesvolle fusies uitgevoerd, maar alleen op momenten dat de economische druk zo groot werd dat alternatieven niet meer voorhanden bleken.
De moraal
Het door de HAN georganiseerde voetbaldebat was een uitermate geslaagd initiatief, maar uit de antwoorden van de managers bleek overduidelijk dat eigen kortetermijnbelang toch de overhand heeft. Of het dan gaat om het behalen van Europees voetbal, handhaving in de Eredivisie, eventuele promotie naar de eredivisie of handhaving in de eerste divisie. En verder? Een prachtige avond afgesloten met een gezellige borrel. Voor herhaling vatbaar.