Artikelen
12 oktober 2016
HAN is actief bezig met inclusief ondernemen
Hoe is het om vanuit de Participatiewet aan de slag te gaan binnen een organisatie? Veronique Gerrits en Jasmijn van der Ploeg weten er alles van: zij werken met veel plezier bij het HAN-project Allesbinder. Ze vertellen over hun ervaringen samen met Leonie Kersten, adviseur Participatiewet bij de hogeschool.
Op de foto, vl.n.r.: Veronique Gerrits, Leonie Kersten en Jasmijn van der Ploeg
Allesbinder is een professionele leergemeenschap van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Dit is een praktijkplaats waarin docenten, studenten en sociale professionals samenwerken in de Nijmeegse wijk Oud-West. Secretaresse Veronique Gerrits vertelt: “Het begon twee jaar geleden als een pilot, met projecten om verbindingen te leggen binnen de wijk en de leefbaarheid te vergroten.”
Vacatures
Allesbinder bleek succesvol en na de pilotfase werd het project doorgezet. Leonie Kersten vertelt: “Toen hebben we besloten om twee vacatures uit te zetten, want er was behoefte aan secretariële ondersteuning en een gastheer/conciërge. Als hogeschool hebben we een maatschappelijke verantwoordelijkheid en dit project zit dicht tegen de samenleving aan, dus het was heel logisch om dit vanuit de Participatiewet te doen. We hebben een vacaturetekst opgesteld en ik heb de samenwerking opgezocht met het Werkgeversservicepunt en de SW-bedrijven in Arnhem en Nijmegen (nu WerkBedrijf Rijk van Nijmegen). Zij hebben de voorselectie gedaan, waarbij ze uitgaan van de kwaliteit van mensen in plaats van de beperking.”
Geschikte mensen
Leonie geeft aan dat het een uitdaging was om een goede keuze te maken. “Er zijn namelijk genoeg geschikte mensen binnen de doelgroep. Ze hebben de papieren en ervaring, maar komen niet op de reguliere wijze aan het werk.” Dat gold ook voor Veronique. Ze vertelt: “Ik heb in 2008 mijn diploma gehaald, maar door mijn ziekteverleden heb ik nooit de kans gekregen om als secretaresse te werken. Door de ziekte van Crohn, een chronische darmaandoening, heb ik jarenlang gekampt met veel pijn en vermoeidheid. Toen mijn dikke darm uiteindelijk verwijderd is, kreeg ik meer energie en kon ik gaan solliciteren.”
‘Je krijgt de vrijheid om te zijn wie je bent’
Hbo-functie
Veronique bleek de perfecte kandidaat voor de baan. Leonie: “We geloofden in haar door haar openheid en het enthousiasme waarmee ze aan de slag ging. Doordat het werken met mensen vanuit de doelgroep zo goed ging, is er besloten nog een vacature open te stellen voor communicatiemedewerker.” Jasmijn van der Ploeg werd door haar jobcoach geattendeerd op de functie. “Het was echt een baan op hbo-niveau, precies wat ik zocht. Ik solliciteerde en werd aangenomen.” Door vroeggeboorte en een hersenbloeding een week na de geboorte is zij spastisch, waardoor ze in een rolstoel zit. Desondanks ging ze naar reguliere scholen en behaalde ze uiteindelijk haar hbo-diploma vertaler Engels.
Ervaringen
“Iedereen is hier gelijkwaardig”, zegt Jasmijn. “Niemand kijkt er raar van op dat je in een rolstoel zit, iedereen kan zijn zegje doen. We worden niet anders behandeld dan de rest.” Veronique beaamt dat. “Ik heb nog nooit zo’n begripvolle werkgever gehad. Iedereen begrijpt het als je moe bent en even niet meer kunt. Je krijgt de vrijheid om te zijn wie je bent en er is begeleiding als je dat nodig hebt.”
Doelen
De HAN is zeer actief als het gaat om inclusief ondernemen. Binnen een jaar zijn er 23 werkplekken gecreëerd en dat moeten er zestig gaan worden in tien jaar. Leonie: “We creëren functies die dicht tegen het onderwijs aan liggen, bijvoorbeeld ter ondersteuning van docenten. Het is zeker niet alleen ongeschoold werk. Je biedt iemand die enthousiast én opgeleid is een werkplek, waarbij je ook nog eens gebruik kunt maken van subsidies. Het liefst zou ik zien dat wetgeving zoals de Participatiewet niet nodig is en ook deze mensen als vanzelfsprekend onderdeel uitmaken van het arbeidsproces.”
Meer weten?
www.han.nl en www.allesbinder.nl