Artikelen
27 januari 2017
HAN mede ondertekenaar nationale Grondstoffenakkoord
Het nationale Grondstoffenakkoord is op 24 januari ondertekend door minister Kamp, staatssecretaris Dijksma, vertegenwoordigers van VNO-NCW en MKB-Nederland en diverse andere partijen. Namens de HAN gaf Maarten Barckhof vanuit het HAN Centrum voor Valorisatie en Ondernemerschap (CvVO) acte de presence. Theo Joosten, directeur van de HAN Faculteit Economie en Management, tekende digitaal.
De betrokkenheid van de HAN hierbij is logisch. Duurzaamheid en circulaire economie zijn thema’s die steeds belangrijker worden binnen de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Maarten Barckhof opent in een nieuw venster, projectleider Duurzame Stagehub van HAN CvVO, ziet daarin concrete kansen. ‘Vorig jaar zijn we vanuit het HAN-duurzaamheidsnetwerk “bottom up” begonnen met een serie praktische en inspirerende bijeenkomsten. Iedere keer lieten we aan de hand van een concreet thema zien hoe de kapitaalsoorten, denk aan financieel-, geproduceerd (producten en diensten)-, intellectueel-, menselijk-, sociaal en relationeel- en natuurlijk kapitaal, op elkaar ingrijpen en waarde creëren.’
‘We wilden tonen welke duurzame alternatieven er zijn, door andere vormen van organisatie. Denk daarbij aan ketensamenwerking, de inrichting van financiële systemen, energiebesparing, technologische innovaties, en dergelijke. Hierover zijn we het gesprek aangaan met docenten, studenten en ondernemers.’
Circulaire Economie voor Bedrijven en Bedrijventerreinen
Inmiddels krijgen deze thema’s steeds meer invulling binnen de HAN en dat vindt Barckhof goed nieuws. ‘Het belangrijkste is, dat er intern en extern steeds beter wordt samengewerkt. Dat komt tot uitdrukking in het expertisecentrum Circulaire Economie voor Bedrijven en Bedrijventerreinen (CEBB), waarbinnen diverse lectoraten samenwerken en vraagstukken vanuit het bedrijfsleven op een structurele en in een langdurige samenwerking verbinden met ons onderwijs en onderzoek’, legt Barckhof uit.
Circles en minor Circulaire Economie
Verder speelt de HAN een belangrijke rol in het regionale project Circles opent in een nieuw venster. Ondernemers uit Oost-Nederland kunnen zich daar melden met hun successen en vraagstukken. Ze kunnen ook gebruik maken van een breed scala aan scans en tools.
Barckhof: ‘Inmiddels heeft de HAN ook de minor Circulaire Economie. Deze is nu nog alleen voor studenten van de Faculteit Economie en Management, maar in 2018 hopelijk voor de hele HAN. En zo werken we gestaag verder, om circulaire economie in alle geledingen en curricula binnen de HAN een vaste plek te geven en in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven.’
Co-creëren en investeren in duurzame waardecreatie in het Nederlandse bedrijfsleven. Dat is waar het om gaat in de oogst van de transitievoorstellen van studenten van de minor Circulaire Economie van de HAN en van studenten van de minor Challenge Sustainability van de HAS hogeschool opent in een nieuw venster in Breda en Venlo. Op 24 januari 2017 presenteerden alle betrokken studenten samen met hun opdrachtgevers de belangrijkste resultaten uit de verschillende onderzoeksprojecten tijdens het congres Circulaire Oogst 1.0.
Aan de hand van de bevindingen is een vertaalslag gemaakt naar aanknopingspunten voor duurzame innovatie en de ontwikkeling van nieuwe business- en verdienmodellen in het Nederlandse bedrijfsleven. In workshops werd onder meer ingegaan op unieke kansen om kringlopen te sluiten, netwerken en waardeketens met elkaar te verbinden en reststromen volgens onorthodoxe wegen opnieuw te verwaarden.
Het Grondstoffenakkoord opent in een nieuw venster krijgt een vervolg. Nog voor de zomer van 2017 zal de overheid 5 zogenoemde transitieagenda’s opstellen. Hierin hebben de volgende 5 ketens en sectoren de hoogste prioriteit:
- Biomassa en voedsel
- Kunststoffen
- De maakindustrie
- De bouw
- Consumptiegoederen.
Deze agenda’s met sectoren zijn een middel om de overgang naar een circulaire economie te versnellen met als uitiendelijke doel om Nederland in 2050 helemaal circulair te krijgen. Ondernemerschap, innovatiekracht en hedendaags onderwijs zijn hierbij nodig.
Overgang naar circulaire economie biedt baankansen
Naast technologische innovatie is er ook grote behoefte aan professionals van de Faculteit Economie en Management die de transitie naar een circulaire economie in goede banen kunnen leiden. Denk aan:
- Integrated reporting (accountants)
- Economen
- Managers
- Bedrijfskundigen
- Juristen
Bron: HAN.nl
Nijmegen Business