Artikelen
8 november 2016
Handboek voor een toegankelijk Nijmegen voor iedereen
De buitenruimte in Nijmegen moet over 10 jaar toegankelijk zijn voor iedereen, met en zonder fysieke beperking. Het college van burgemeester en wethouders heeft hiervoor een handboek gepresenteerd, dat normen stelt voor de inrichting van onder meer straten en pleinen.
Het Nijmeegse handboek voor een toegankelijke openbare ruimte doet recht aan het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een functiebeperking. Vertegenwoordigers van belangengroepen hebben er intensief aan meegewerkt, zoals het Zelfregiecentrum/de Werkgroep Integratie Gehandicapten, de Oogvereniging en de Seniorenraad. Nieuwe ontwerpen voor de openbare ruimte moeten getoetst worden aan de afspraken in het handboek, net als herinrichtingsprojecten. In het handboek staan afspraken over inrichtingsonderdelen als voetpaden, bankjes, verlichting en hellingen. Zo staan de noodzakelijke afmetingen erin vermeld: hoe breed, hoog of ruim moet iets zijn voor een rolstoel of een scootermobiel?
De gemeenteraad heeft de komende 3 jaar 100.000 euro per jaar ter beschikking gesteld voor een extra impuls in de verbetering van de toegankelijkheid. Samen met de belangengroepen zijn de volgende prioriteiten bij de besteding van dit budget vastgesteld:
- Beperkte investeringen met groot resultaat (eenvoudige oplossingen waar veel mensen bij gebaat zijn, urgente meldingen van bewoners en zeer risicovolle situaties).
- Belemmeringen oplossen in de verschillende looproutes van het centraal station naar het stadscentrum (exclusief de complexe verkeerssituatie vóór het station, omdat hiervoor een groter, integraal plan gemaakt wordt)
- Verbeteren van 10 drukke looproutes in verschillende stadsdelen
- Onderzoeken en indien nodig verbeteren van gebieden rondom ziekenhuizen.
Wethouder Helmer-Englebert: “Veilig en zonder hindernissen over straat kunnen, is een belangrijke voorwaarde om zelfstandig te kunnen deelnemen aan de samenleving. Om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen, is het essentieel dat ouderen en mensen met een beperking bijvoorbeeld winkelcentra, ziekenhuizen en wijkcentra goed kunnen bereiken”. In Nijmegen heeft 1 op de 8 volwassenen één of meer lichamelijke beperkingen.
De wethouder riep de afgelopen maanden bewoners al op om hindernissen op hun looproutes te melden via de Bel en Herstellijn. Waar mogelijk zijn belemmeringen meteen opgelost, grotere zaken worden ingepland. Bij bijvoorbeeld de recente herinrichting van de Bloemerstraat stond toegankelijkheid al centraal. In verschillende stadsdelen zijn belangrijke looproutes onderzocht en verkeerslichten zonder rateltikkers voor voetgangers geïnventariseerd.
Nijmegen Business