Artikelen
4 juni 2014
Hanna Zeilmaker en Selma van Ramele (Dirkzwager) over passie en werk
Hanna Zeilmaker en Selma van Ramele van Dirkzwager advocaten & notarissen Nijmegen hebben meer dan één ding gemeen. Beiden advocaat, vennoot (Selma zal per 1 januari 2015 tot de vennootschap toetreden), maar vooral beiden gepassioneerd. Altijd bezig met hun vak, altijd bezig met hun klanten, een druk bestaan dat zij ook nog combineren met het moederschap. Een verhaal over passie en werk.
Hanna Zeilmaker (51 jaar) startte haar carrière als advocaat in Amsterdam. Omdat ze “buiten” wilde wonen verhuisde ze in 1994 naar Dirkzwager. Ze werd in 1999 vennoot en ze trad op 1 januari van dit jaar toe tot het Dagelijks Bestuur van Dirkzwager. Hanna is vennoot in de sectie Overheid & Vastgoed. Ze houdt zich met name bezig met overheidsaansprakelijkheid, waaronder onteigeningen en nadeelcompensatie. Dat doet ze voor overheden, bedrijven en particuliere cliënten. Hanna werd vorig jaar uitgeroepen tot ‘Patroon van het Jaar’. Selma van Ramele (37 jaar) kwam na haar studie in 2001 meteen bij Dirkzwager terecht. Selma geeft leiding aan de sectie Ondernemingsrecht, en houdt zich bezig met het begeleiden van transacties, het maken en beoordelen van contracten en aandeelhoudersovereenkomsten en het adviseren over mededingingsrecht.
Diversiteit
Dirkzwager is een kantoor waar veel waarde wordt gehecht aan diversiteit in vennoten en bestuurders. “Het kantoor telt 32 vennoten, waarvan vier vrouwen. Selma wordt de vijfde en de tweede vrouwelijke vennoot in Nijmegen. Ons streven is om het aantal vrouwelijke vennoten verder uit te breiden, maar dat ligt niet zo eenvoudig”, vertelt Hanna. “De realiteit is dat veel vrouwelijke medewerkers na verloop van tijd de advocatuur verlaten. In de advocatuur wordt veel van je gevraagd. Naast het voeren van je praktijk (de dossiers) wordt van alle medewerkers een actieve bijdrage verwacht op het gebied van kennisontwikkeling, acquisitie en relatiebeheer. Er wordt dus best veel van je gevraagd. Dit alles moet je goed kunnen combineren met je thuissituatie.
In de praktijk blijkt – dat is overigens een landelijk en zelfs internationaal fenomeen – dat vrouwen in de ‘tropenjaren’ van het ouderschap met jonge kinderen vaker dan mannen de keuze maken voor een verdere loopbaan buiten de advocatuur of op een kleiner kantoor. De advocatuur kent dus al jaren een verhoudingsgewijs grote uitstroom van vrouwen. Afgezien daarvan is het voor vrouwen in de praktijk lastiger om vennoot te worden dan voor mannen; dat blijkt al uit het enkele feit dat het percentage vrouwen in vennootschappen van advocaten (en notarissen) kantoren heel laag is.
Hanna heeft zelf een dochter van 16 en een zoon van 14 jaar; haar partner en zij werken beiden vier dagen; zij vindt deze verdeling tussen werk en privé goed te doen. Datzelfde geldt voor Selma. Ze is moeder van twee dochters van vijf en een zoon van twee jaar. “Ik kan het allemaal goed regelen, het heeft denk ik ook te maken met je mindset. Ik spreek bijvoorbeeld met klanten af dat ik altijd telefonisch bereikbaar ben, maar tussen 18.00 en 20.00 uur ben ik even uit de lucht. Dat levert nooit problemen op. Bovendien houdt de organisatie rekening met je thuissituatie, je krijgt echt wel de mogelijkheden om relevante tijd aan je kinderen te besteden.”
Vennootschap
Hoe gaat die stap naar de vennootschap eigenlijk in zijn werk? Hanna: “Ik heb destijds laten weten dat ik belangstelling had voor de maatschap. Ik voelde mij heel erg betrokken bij kantoor, en bovendien zag ik niet voor mij hoe een medewerkerschap op de langere termijn zou uitpakken. Vervolgens ben ik inderdaad gevraagd om toe te treden. De benoeming van een nieuwe vennoot kan een kwestie van opvolging zijn, maar ook de uitbouw van een nieuw rechtsgebied binnen onze praktijk.” Ook Selma ambieerde de vennootschap: “Naast interessant en leuk werk in een prettige omgeving had ik de ambitie om door te groeien en de toekomst van kantoor mede vorm te geven.” Er is een vaste toetredingsprocedure voor de benoeming van een nieuwe vennoot. Hanna: “We bespreken elk jaar alle ervaren medewerkers en kijken waar ze staan in hun ontwikkeling. Dan bekijken we ook wie we eventueel vennootwaardig achten. Je moet een aantal eigenschappen weten te combineren, je bent een uitstekend advocaat, een goede manager en een prima ondernemer. Op twee gebieden moet je goed zijn, op één onderdeel verwachten we dat de kandidaat excelleert ofwel een onmiskenbare bijdrage levert aan ons kantoor. De kandidaat schrijft een ondernemingsplan, er worden een financieel plan en een voordrachtsnotitie opgesteld. Onze vennotencommissie spreekt met de kandidaat en met de sectievennoten en overlegt ook nog met alle vennoten afzonderlijk. Dan volgt een advies van de vennotencommissie aan de algemene ledenvergadering. Vervolgens wordt tijdens de ledenvergadering over de toetreding besloten. Na die vergaderingbezoeken we de nieuwe toetreder thuis voor een feestelijk glas champagne. Het is een uitgebreide en zorgvuldige procedure, omdat de toekomst van kantoor afhangt van daadkrachtige en vernieuwende vennoten. Daarom volgen alle advoaten van ons kantoor voortdurend allerlei vaardigheidstrainingen. Onze Dirkzwager Acadamy verzorgt niet alleen juridisch-inhoudelijke cursussen maar ook trainingen op het gebied van leiderschap en ondernemerschap. Met die trainingen beogen wij ook te bewerkstelligen dat in de toekomst een grotere rol voor vrouwen is weggelegd. Daar wordt dus ook aan gewerkt.”