Artikelen
15 juli 2019
Harm Edens over plastic-reductie tijdens Nijmeegse Vierdaagse: ‘Het is eigenlijk misdadig als je níet meewerkt’
Zaterdag 15 juni maakten ruim 200 vrijwilligers Nijmegen zwerfplasticvrij. Zij gaven gehoor aan de oproep van tv-zender National Geographic om deel te nemen aan de actie City Clean-Up. Jeugdpresentator Buddy Vedder en ecologe Sterrin Smalbrugge hielpen mee. Ambassadeur Harm Edens was helaas ziek, maar ‘Hallo! Nijmegen’ sprak hem op een later moment.
Tim Beudel, zenderdirecteur van National Geographic Benelux, verwelkomt de deelnemers: “Ontzettend leuk om zoveel kinderen te zien. We kregen veel vragen voor Buddy en Sterrin.” Zo wil een deelnemertje weten of schildpadden last hebben van plastic. “Schildpadden hebben daar heel veel last van”, legt Sterrin uit. “Ze eten kwallen en wanneer er een plastic zakje in het water drijft, denken ze dat het een kwal, en dus een lekker hapje is. Maar helaas… hij krijgt zijn buik vol met plastic. Als we zo doorgaan, is er in 2050 meer plastic in de oceaan dan vis.”
Plastic Plan
Op de City Clean-Up-site kun je je eigen ‘Plastic Plan’ maken en bepalen welke wegwerpproducten je niet meer wil gebruiken. We vroegen Sterrin naar het belang van zo’n plan: “Ieder stukje plastic dat je opraapt, redt een diertje. Ook al is dat maar één stukje per dag, dan doe je toch iets goeds. Je bent nooit te klein om een verschil te maken.” Ook Buddy heeft een Plastic Plan: “We weten allemaal dat plastic slecht is, maar we weten niet zo goed wat we zélf kunnen doen om dit probleem tegen te gaan. We kunnen best minder plastic gebruiken. Zo neem ik altijd een stoffen tasje mee voor mijn boodschappen en naar de set een thermoskan voor mijn drinken.”
Plastic en de Nijmeegse Vierdaagse
Tijdens een gigantisch evenement als de Nijmeegse Vierdaagse wordt er heel veel plastic gebruikt. Met name alle weggegooide plastic bekertjes, die een soort tapijt vormen door de gehele stad, springen het meest in het oog. Wist jij dat het 450 jaar duurt voordat een plastic bekertje is afgebroken? Ben je dus bewust van wat je achteloos weggooit. Want ‘met hetzelfde gemak gooi je ’t in de afvalbak’, een slogan die Stichting Nederland Schoon 16 jaar geleden al lanceerde. Tijdens de Vierdaagse staan er zó veel afvalbakken, dat de slogan daar in elk geval opgaat.
Ambassadeur Harm Edens
Al voor het twaalfde jaar verslaat Harm voor Omroep Gelderland de Nijmeegse Vierdaagse. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk: “Iedere dag zijn er bijna 50.000 wandelaars en meer dan een kwart miljoen bezoekers. Als op dag 3 de Zevenheuvelenweg getrotseerd wordt, delen sponsoren aan het begin van de klim flesjes energydrink uit. Al vroeg in de middag loop je bijna kniediep door plastic rotzooi. Dan zie je pas écht wat er gebeurt als je individueel niet de juiste keuzes maakt. Het lijkt mij goed dat er een centraal tappunt komt waar je je eigen bidon vult.” Harm is ervan overtuigd dat dit werkt. Kijk maar naar alle watertappunten in Nijmegen; mensen vullen niet alleen flesjes, maar maken ook hun petten nat ter verkoeling. “Nederland heeft beter drinkwater dan bronwater, dus waar zijn we mee bezig?! Laten we een deel van de stad adopteren en schoonhouden.”
Wie is nou de vervuiler?
“We moeten echt af van onze afhankelijkheid van plastic en daar kan je individueel een keuze in maken”, aldus Harm. “Het recycling systeem is hier nog altijd zeer slecht georganiseerd. Ook al scheid je je afval, 80% van al het plastic gaat toch nog die verbrandingsoven in. Laten we plastic, op zich een goed materiaal, verantwoord gebruiken. Ik heb een jas die gemaakt is van 98% koffiedik en 2% PET-fles, en een jas die volledig bestaat uit gerecycled visnetnylon. We moeten de recyclers dwingen tot een ander systeem. Als we bewuster omgaan met plastic, gaan de fabrikanten heus wel nadenken. Zorg bijvoorbeeld dat je één type plastic hebt. Nu zie je vaak dat iedere fabrikant zijn eigen plasticsoort heeft en die kunnen niet altijd samen gerecycled worden.”
Harm vertelt dat hij pas in Botswana was namens het WNF. Daar krijg je een boete als je plastic weggooit. “Je ziet groepen mensen langs de weg alles opruimen. Het land ziet er super schoon uit. Als wij, ondanks onze Westerse rijkdom, niet eens een goed systeem hebben, wat hebben arme(re) landen dan voor keuzes en kansen?”
Awareness
Tim besluit: “In anderhalf uur hebben we een schrikbarende hoeveelheid plastic en ander afval verzameld. Moet je nagaan als je daar wekelijks of maandelijks mee aan de slag gaat… Naast het fantastische resultaat vandaag, heeft deze actie ook symbolische waarde. De awareness blijft hierdoor namelijk groeien, niet onbelangrijk voor een stad als Nijmegen, waar veel evenementen worden georganiseerd.”
Meer weten over hoe Stichting Vierdaagsefeesten met duurzaamheid omgaat? Check: www.vierdaagsefeesten.nl/doe-maar-duurzaam.
Nijmegen Business