Artikelen
22 september 2015
Het Ambachtsplein brengt leermeesters en gezellen bij elkaar
Stel, je bent rond een jaar of 20 en stopt voortijdig met je opleiding. Je zoekt aansluiting in verschillende banen, maar komt in een uitkeringssituatie terecht. Je loopt vast en je hebt geen idee wat je precies kunt en wilt. Totdat je kennis maakt met het Ambachtsplein.
Dit zou het verhaal kunnen zijn van de 27-jarige gezel Paul, die na een jaar thuis zitten met een uitkering een werk/leer/ervaringsplaats vond in de sector die hij zijn passie noemt: de autobranche. Hij werkt bij Saab-Volvo specialist Willem Peddemors in Huissen, waar leermeester Willem hem – vanaf de basis – de kneepjes van het vak bijbrengt. Paul doet het uitstekend en is vol plannen voor de toekomst: “Ik wil dit jaar volmaken en een opleiding tot monteur gaan volgen.”
Het Ambachtsplein
Maar wat is het Ambachtsplein nou eigenlijk? Jan Steven Eilander legt uit: “Bij het Ambachtsplein nemen zelfstandig ondernemers als leermeester een gezel onder hun hoede. Door werken, training en coaching leren de gezellen een ambachtelijk vak en ontwikkelen zij werknemersmentaliteit en zelfregie. Die zelfregie is enorm belangrijk, want daarin ligt onze kracht en missie besloten. Ons doel is jongeren – vaak met een afstand tot de arbeidsmarkt – werk te kunnen laten vinden en houden.”
Willem is vol lof over het Ambachtsplein: “Ik heb op allerlei manieren jongeren begeleid, maar het Ambachtsplein is de eerste die mij volledig ontzorgt. Ik heb geen omkijken naar enige administratieve rompslomp maar kan gewoon direct aan de slag. Ook is het een plus dat je bij Ambachtsplein deel uit maakt van een netwerk van andere ondernemers. Het is belangrijk dat de leermeesters beschikken over veel bevlogenheid en motivatie om de passie voor het vak over te dragen. Het is een vorm van duurzaam ondernemen en eigenlijk een plicht voor elke ondernemer om deze mensen een kans te geven. Enige feeling met deze doelgroep is onontbeerlijk. Ook is het erg belangrijk dat je een goede klik hebt met de jongere die je team komt versterken. Het 1-op-1 contact tussen leermeester en gezel staat in alles voorop.”
‘Enige feeling met deze doelgroep is onontbeerlijk’
Certificaat
Jan Steven Eilander: “De leermeester kijkt er in die eerste periode vooral naar wat er precies mogelijk is met de gezel. Er wordt een didactische basis gelegd, die de persoon in kwestie in staat stelt op een gegeven moment weer een (betaalde) baan te vinden, of de schoolbanken op te zoeken. Aan het einde van de leerperiode – die, afhankelijk van de subsidievorm, een half tot één jaar duurt – krijgen alle gezellen een certificaat mee, waarin individueel vermeld staat wat ze kunnen.” Paul is tevreden over de resultaten van het afgelopen halve jaar bij Willem Peddemors Auto’s: “Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen en twijfel veel minder aan mijn eigen kunnen.
Jan Steven Eilander en Willem Peddemors
Voor mij is dit echt een droom die uitkomt.” Willem vult aan: “Paul heeft inderdaad veel geleerd over het vak, maar ook randvoorwaarden aangepakt, zoals op tijd komen en afspraken nakomen. Nu is het zaak om het maximale er uit te gaan halen. Dat je dit aan iemand mee kunt geven, is voor mij de toegevoegde waarde aan het vak.” Jan Steven: “Het Ambachtsplein heeft de volle aandacht voor het feit dat er steeds meer mensen thuis komen te zitten omdat ze hun werk verliezen. Dat geldt niet alleen voor jongeren, maar ook oudere werknemers kunnen nog zo veel betekenen voor de arbeidsmarkt. We hopen ook deze doelgroep in de nabije toekomst van dienst te kunnen zijn. En ook scholen vragen ons steeds vaker om hulp. Leerlingen die vastlopen in hun opleiding leren dan via het Ambachtsplein alsnog op heel praktische wijze een vak. Het Ambachtsplein heeft nog genoeg te doen.”
Meer weten over leermeester worden of een gezel een plaats bieden binnen uw bedrijf?
Nijmegen Business