Artikelen
18 december 2019
Het borden ritueel
De horeca floreert. Geen straathoek meer zonder Coffee corner of dito hippe drink- of eetgelegenheid. Dit in tegenstelling tot winkels die door internet winkelen steeds minder kopende bezoekers heeft.
Overal horeca
Vroeger kwam je naast woningen vooral winkels tegen in de binnensteden. Af en toe kwam je een café of eetgelegenheid tegen. De al jaren geleden begonnen opmars van horeca is niet meer tegen te houden. Koffiecorners, eetwinkels, shoarmatentjes, broodjeszaken, cafetaria’s en traiteurs vormen een lijn van eten en drinken. de horeca is inmiddels ook binnengedrongen in de gewone winkels.
De boekwinkel heeft een koffiehoek van waaruit rinkelend horeca servies en gesprekken klinken in plaats van rust. In bibliotheken, warenhuizen en ziekenhuizen zijn de horeca volumes substantieel. Voor een museum is een café of restaurant zelfs een must. Gemeenten geven graag licenties af voor ambulante handel op buiten terrassen want het brengt geld op. Zagen we vroeger op een enkele plek een haringkar en in de zomer de ijscoman op straat, tegenwoordig zijn dat hotdogkarren, foodtrucks en andere vormen van rollende keukens. De bierfiets is wellicht de ultieme vorm in dit rijdende segment.
Horeca servies
Serviesgoed heb je nooit genoeg wanneer je denkt aan bedrijfskantines, schoolkantines, restaurants en andere eetgelegenheden. Basic servies voor dagelijks gebruik of servies dat bij speciale gelegenheden wordt gebruikt. Met servies maak je van ieder ontbijt, lunch of diner een bijzonder moment. Serviezen zijn er in verschillende materialen en kleuren, zoals porseleinen of aardewerk servies. De keuze voor een servies is het visitekaartje van het bedrijf. In het moderne restaurant zijn hagelwitte borden op een strak gedekte tafel gepast. Het andere restaurant straalt landelijkheid uit of gaat voor een vintage look. Om bijzondere etenswaren te presenteren is passend serviesgoed nodig. Zo komt ieder gerecht het best tot zijn recht. Stijlvol en slijtvast serviesgoed dient niet alleen fraai te zijn, maar ook werkbaar. Horeca servies heeft een hoogwaardige kwaliteit met een hoge stoot- en slijtvastheid.
Griekenland
Grieken gooiden vroeger vaak hun bord stuk, maar dit ritueel is nu officieel in Griekenland verboden. Borden zijn vervangen door bloemen. Wil je als Grieks restaurant toch dat gasten hun borden stuk kunnen gooien dan is daar een speciale vergunning voor nodig. Bij huwelijken wordt het nog wel eens ingezet: gasten gooien het servies stuk op de grond en vervolgens mag het bruidspaar de scherven opruimen. Het kapot gooien moet kwade geesten weren en het schoonmaken geeft aan dat het kersverse paar elke uitdaging samen aankan.
Nijmegen Business
