Radboud Academy
16 mei 2022
Hét huis voor een leven lang ontwikkelen
“Professionals die vanuit hun werkende leven behoefte hebben om zich door te ontwikkelen, vinden handvatten bij de onderwijsprogramma’s van Radboud Academy. Die bieden hen de mogelijkheid om meer impact te maken in hun werk of maatschappelijk uit te dragen waar ze voor staan,” aldus programmadesigner en -regisseur Jorn ten Brink. Programmadirecteur Liesbet Korebrits: “We zijn een brede universiteit met zeven faculteiten en veel verschillende disciplines. Onze ‘makelaarsrol’ bij het ontwikkelen van die onderwijsprogramma’s is om de verbinding te zoeken met de praktijk én om samenwerking tot stand te brengen met alle verschillende vakgebieden bij de Radboud Universiteit en het Radboudumc.”
“Het ontwikkelen van programma’s gebeurt in co-creatie met wetenschappelijk onderzoekers, docenten en partners uit de faculteiten, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven”, vervolgt Liesbet. “Een organisatie meldt zich bij ons met een scholingsbehoefte of ontwikkelvraag voor hun medewerkers. Wij bekijken welke disciplines en wetenschapsgebieden interessant zijn voor die specifieke doelgroep. Daar richten we vervolgens een programma op in. Maatwerk dus. Interessant in dergelijke trajecten is dat je ook bijdraagt aan het articuleren van de vraag. Je kunt dus als bedrijf zijnde een beroep doen op de kennis die aan de universiteit aanwezig is.” Jorn: “We willen science-based kennis vertalen naar praktijksituaties. Dat doen we door op een interactieve manier aan de slag te gaan met concrete casussen.” Maar naast dat ze als opleidingspartner fungeert, kun je bij Radboud Academy tevens terecht voor cursussen en trainingen via open inschrijving.
One point of entry
“Leren blijft je hele leven doorgaan, juist als je aan het werk bent”, vertelt Jorn. Liesbet: “Radboud Academy fungeert als een One Point of Entry, waar men met vragen terecht kan. Onze universiteit biedt veel en uitstekend postacademisch onderwijs aan; Radboud Academy zorgt ervoor dat het aanbod van jaarlijks 750 opleidingen, trainingen en lezingen beter vindbaar wordt voor professionals, organisaties en breed geïnteresseerden.”
Actieve verbinder
Beroepsgroepen waar men verplicht moet bijscholen, weten de weg naar Radboud Universiteit al te vinden. Dat de universiteit als na-, bij- en omscholer ook een actieve rol kan spelen als verbinder, is minder bekend. Liesbet: “We gaan het gesprek aan: waar is behoefte aan en wat kan Radboud Academy daarin betekenen? Onze regio focust zich op health, hightech en energy. Verder ontwikkelt de regio zich sterk op de Human Capitalagenda voor het aantrekken en behoud van goed opgeleide professionals. Daar proberen we aan bij te dragen, het liefst samen met andere kennisinstellingen.”
Verrijkende learning community
Professionals hebben behoefte aan modulair en flexibel ingerichte programma’s. Scholing moet te doen zijn naast het werk. En ook het ontmoeten van andere professionals is belangrijk. Jorn: “Met name young professionals missen een learning community. Met de coaching die we vanuit een wetenschappelijke basis bij elk programma kunnen aanbieden, geven we aan dat we niet alleen op de professionele ontwikkeling maar juist ook op de persoonlijke ontwikkeling inspelen. De deelnemers hebben daarbij een eigen inbreng, wat een interessante wisselwerking tussen wetenschap en praktijk oplevert.”
Young leadership for sustainability
Eén van de programma’s focust op duurzaamheid. Jorn: “De cursus Young Leadership for Sustainability ontstond vanuit het programma voor young professionals. Stel, na enkele jaren ergens gewerkt te hebben, krijg je meer verantwoordelijkheid. Vanuit welke waarden en welk perspectief maak jij dan keuzes? Is dat vanuit een individueel, maatschappelijk, regionaal, of wellicht mondiaal perspectief? We willen de nieuwe generatie, de ‘jonge leiders’ in de duurzaamheidswereld bij elkaar krijgen. Ze leren, vanuit de tools die de wetenschap kan bieden, hoe ze een ‘katalysator’ kunnen zijn in de duurzaamheidstransitie.” In gesprekken met elkaar komen vragen aan bod als ‘hoe ga ik om met weerstand binnen mijn organisatie?’, ‘hoe kan ik leden van een community met elkaar verbinden?’, ‘hoe krijg ik aandeelhouders en gevestigde partijen mee?’. De community vormt aan het eind van het programma gezamenlijk een visie, zodat men kan zeggen: ‘dit is waar ik voor sta, dit is waar ik in geloof en hier werk ik voor’. De deelnemers raken zo goed toegerust om verandering te kunnen realiseren. In de eigen organisatie, maar ook regionaal, kunnen ze voor inspiratie zorgen. Deze cursus start 19 mei en inschrijven kan nog!
Duurzame loopbanen
Tenslotte is duurzaamheid ook van toepassing op de mens. Jorn: “De driedaagse opleiding Duurzame Loopbanen start ook op 19 mei en heeft een open inschrijving. Vanuit onder meer de Strategisch Personeelsmanagement en het Arbeidsrecht duiken we in de laatste trends op HR-gebied. Een voorbeeld. Eén en hetzelfde HR-beleid voor alle medewerkers maakt steeds vaker plaats voor individuele loopbaanbegeleiding, gericht op duurzame inzetbaarheid, zodat je in verschillende fases van je leven werk en privé optimaal kun blijven combineren. We gaan daarnaast in op de ontwikkelingen van de toekomst.” Liesbet besluit met een uitnodiging: “Wees welkom!”
Meer weten? Kijk op Radboud Academy.
Nijmegen BusinessOnderwijs