Tjaja Weis
4 april 2024
‘Het is dat ik je gebaard heb’
Op een wat grauwe dag bezoek ik Tjaja. Dat grauwe verdwijnt echter als sneeuw voor de zon, zodra ik binnenstap bij Weis Events, haar bedrijf. Ik word met een uitbundige lach verwelkomd en nadat we het even over de honden van de buren hebben gehad en een kop thee hebben ingeschonken steekt Tjaja van wal. Een wild uitgaansleven, een wekker die desondanks en onverbiddelijk in alle vroegte afgaat en een eigen eventbureau zullen de revue passeren, ook de verklaring van de kop van dit artikel, maar Tjaja begint bij het begin…
Als vijftienjarige puber begon ik als stagiair bij Hennes & Mauritz. Mijn moeder werkte daar ook al sinds mijn achtste en zij had in eerste instantie zo haar twijfels, want het was erg hard aanpoten binnen het grote concern. In mijn beleving verwacht H&M namelijk dat je je werk op één zet en dat pas daarna je privéleven komt. Toch besloot ik er op mijn zestiende te gaan werken toen ik als ondersteunende kracht gevraagd werd.” Na haar middelbare school volgde Tjaja een BBL-opleiding gericht op detailhandel met de specialisatie Mode & Textiel. “Welke meid vindt kleding nou niet leuk en H&M destijds niet helemaal geweldig?! Ook treden veel kinderen min of meer automatisch in de voetsporen van hun ouders. Ik werkte vier dagen en ging één dag naar school. Alhoewel… die ene dag school werd nogal eens door mij en mijn vriendinnen geskipt. Dan gingen we een dagje winkelen in Den Haag of zo.” Als ze haar moeder moet geloven, was ze een fijne lieve puber, maar een die liever niet naar school ging. “Donderdag tot en met zondag stappen, je kent het wel.”
Stappen tot je er bij neervalt
“Toen ik inmiddels twee jaar bij H&M werkte, groeide ik al snel door van verkoper naar back-up controller en uiteindelijk in de zelfstandige rol van controller. Na een aantal jaren werd mijn moeder zelfs mijn leidinggevende toen zij, in het filiaal waar ik werkzaam was, de rol van storemanager kwam vervullen.” Ook al zag Tjaja de schoolbankjes niet zo zitten, ze maakte als jonkie toch best snel stappen in haar ontwikkeling. “Administratief werk lag me wel. Om zeven uur ’s ochtends moest ik al aanwezig zijn op kantoor om kassa’s gereed te maken en administratie door te spitten, dat soort dingen. Als ik ging stappen, was ik om half zeven thuis. Vervolgens stapte ik om kwart voor zeven de bus in en om zeven uur zat ik achter mijn bureau. Als ik nu ga stappen, ben ik twee dagen daarna nog moe!”
Ondernemen? Nee toch zeker?!
Haar moeder kon zakelijk en privé heel goed gescheiden houden en Tjaja heeft enorm veel van haar geleerd. Toch verschillen beiden op één belangrijk punt. En dat is ondernemen. “Mijn moeder kon op een gegeven moment ondernemer worden door van haar vader de kroeg Old Dutch in Arnhem over te nemen maar deed het niet. Ze koos voor een goede basis in verband met de kinderen, in plaats van het kroegleven waar ze zelf in opgroeide. Ook zekerheid speelde een rol. Ondernemen is en blijft toch altijd risico’s met zich meebrengen. Diezelfde inslag van “zekerheid” heb ik heel lang met me meegedragen. Tegelijk is mijn moeder een heel krachtige vrouw en hebben zij en H&M me gemaakt tot wie ik nu ben. Het kwam natuurlijk wel eens voor dat collega’s vervelende dingen over hun leidinggevende, mijn moeder, zeiden. Ik deed er verder niet veel mee, maar ik heb wel moeten leren om daar destijds mee om te leren gaan als jonge meid en werknemer van je moeder. Laatst had ik het er toevallig met mijn broer nog over. Ik zou namelijk een pensioenfeest voor mijn moeder organiseren. Vanaf de eerste dag dat ik zelf bij H&M werkte, heb ik mijn moeders carrière meegemaakt. Niet helemaal tot het einde trouwens, want ze is geëindigd bij een filiaal in Spanje.”
Zekerheid of risico?
Het enige waarin Tjaja écht wezenlijk verschilt van haar moeder, zijn de financiën en de daaraan gerelateerde zekerheid. “In plaats van dat mijn ouders plezier maken van het geld dat op de bank staat, betalen ze er liever direct een woning mee, zodat wij later niet met een hypotheek zouden zitten. Alles moet vooraf tot in de details uitge dacht en geregeld zijn, zelfs nu ik al lang op eigen benen sta.” En Tjaja staat niet alleen op eigen benen, ook heeft ze een eigen bedrijf opgericht: Weis Events. “Al toen ik bij H&M werkte, organiseerde ik feesten in mijn vrije tijd. Dat waren verzoekjes van particulieren. Maar ook bij het filiaal van H&M waar ik werkte, wisten ze me goed te vinden als er een bedrijfsfeestje georganiseerd moest worden.”
Even geen feestjes
Na achttien jaar trouwe dienst, nam Tjaja op haar zesendertigste ontslag bij de modeketen. De laatste twee à drie jaar waren minder leuk. Want ook al doe je bijna twee decennia lang je werk voortreffelijk, een dergelijke wereldspeler speelt de zaken strategisch gezien hard en zakelijk. “Eigenlijk praat ik er nooit over, maar toen heb ik toch echt wel een flinke burn-out gehad. Alles lijdt eronder… ook het hele gezin, maar vooral mijn man Benjamin. In mei zijn we twaalfenhalf jaar getrouwd en al ruim twintig jaar samen, maar in die tijd verwaarloosde ik mijn relatie wel. Zelfs gezellig een kopje thee drinken met een vriendin werd door de burn-out een opgave, waardoor ik afspraken negen van de tien keer afbelde. Het meest opmerkelijke wat ik me uit die tijd herinner, is dat ik totaal mezelf kwijt was. Ik voelde me waardeloos en begreep niet wat anderen nog wél in me zagen. Het is een cliché, maar waar: je verliest veel mensen die het dichtst bij je staan, omdat ze je niet begrijpen.”
Loyaliteit én voor jezelf kiezen
In haar laatste drie jaren bij H&M zocht Tjaja al enige tijd naar een andere baan en volgde ze diverse opleidingen om haar blik te verbreden. Een nieuwe baan vinden bleek toch best een uitdaging te zijn. Werkgevers zagen door haar lange staat van dienst haar loyale kant, maar vonden over het algemeen dat Tjaja daardoor ook te weinig had gezien, ondanks diverse rollen die zij binnen H&M had vervuld. Even proefde ze nog aan de vastgoedbranche. Het verlangen om als jonge meid al een eigen evenementenbureau te hebben was er altijd nog, maar begon toen echt weer te knagen. “Alle wijze woorden van mijn moeder over zekerheid schoof ik op dat moment terzijde en was bereid een droge boterham te moeten eten als de zaken anders zouden lopen dan verwacht en gehoopt. Ik zette mezelf op de eerste plek, want ik besefte inmiddels wel dat als ik niet voor mezelf zou zorgen, ik dat ook niet voor een ander kon doen.”
Weis Events
Tjaja ging er vól in. Er kwam een website voor zowel particuliere als zakelijke feesten en ze rondde met een dikke voldoende de opleiding hbo Eventmanagement in een sneltreinvaart netjes af. Bij particuliere feestjes miste ze echter al snel iets. “Die hebben, bruiloften uitgezonderd, door de regel genomen geen boodschap, er zit geen duidelijke doelstelling achter. Ik wil juist een boodschap creatief vertalen in een evenement.” De boodschap die Tjaja met de evenementen van Weis Events organiseert, is inmiddels luid en duidelijk overgebracht door buitengewoon tevreden klanten aan potentiële nieuwe feestvierders. Echter, één ongenode gast luisterde naar de naam corona. “Toen ben ik op locatie en vanuit huis personeelszaken en bedrijfsvoering gaan doen voor onder meer zorginstellingen. Gewoon, uurtje factuurtje. Dat was ontzettend leuk, maar toen de boel uiteindelijk weer open ging, kon ik niet wachten!”
Beca Bouw
Het toeval wil, dat Tjaja in tijd van corona ook ondersteuning bood bij bouwbedrijven. Benjamin werkte op dat moment al vanaf zijn zestiende jaar in de bouwsector. Samen besloten ze tijdens corona Beca Bouw B.V. op te richten. “Ook mijn man liep al zo lang met een jongensdroom. Tot dan toe was ik net mijn moeder. Is dit wel verstandig? We moeten eten, wonen, maar na eenmaal het wiel zelf uitgevonden te hebben als ondernemer en tijdens corona, dacht ik er echter anders over en deze zomer bestaat Beca alweer drie jaar. Al die tijd zei mijn moeder plagend tegen me: het is dat ik je gebaard heb, want anders…”. De puntjes laten we door jou als lezer invullen. Inmiddels is ze apetrots op Tjaja. Tjaja kan recht voor haar raap zijn en houdt van een ‘what you see, is what you get’-mentaliteit. Als ze soms eens te direct is, verzucht haar moeder haar gevleugelde woorden… maar mét een knipoog natuurlijk!
Maatschappelijk betrokken
Als ik weer buiten sta, is de zon inmiddels doorgebroken. Ik denk dat dat door Tjaja komt. Zij weet van alles een feestje te maken, ook van ons gesprek. Beter spreek ik van een mooie ervaring. Die creëert Tjaja met haar eventbureau graag voor je. Al met al is “leven zonder feesten als een lange weg zonder kroegen”, daar wees de Griekse geleerde, astronoom en filosoof Democritus ons zo’n driehonderd jaar vóór Christus al op. Daar is niets oppervlakkigs aan en Tjaja biedt bovendien ook graag een boodschap. “Ik heb echt een zwak voor maatschappelijke evenementen. Met een stichting die ik heb, organiseer ik events voor scholen en wijkfeesten voor gemeenten. Op die manier laat ik ook nog minderbedeelden een evenement bezoeken om hen dezelfde ervaring te geven als diegenen die achteloos een kaartje kopen.” Tjaja besluit: “Ik had mijn leven nooit anders willen doen! Benjamin en ik doen wat we leuk vinden en zijn sinds een jaar ook werkgever.” Het feestje was geslaagd en het is ook nog niet láng afgelopen…
Meer weten? Kijk op Weis Events.
Business Woman