Lunchbijeenkomst bij FortVier
30 juni 2023
Het zijn nog steeds de mensen die het doen
Lunchen aan het water van De Schuytse Laak, dat kan bij FortVier in Arnhem. Dat deden Nancy Hommerson van Hommerson Schoonmaakbedrijf, Remco Havekes van Pension@Work, Ellen Wortel van WerkgeversServicepunt Midden-Gelderland en Margreet Kühne van Wijzer in Verzuim dan ook. Op 2 juni 2023 organiseerden we weer een lunchsessie om ideeën en visies met elkaar te delen. Onderwerp van gesprek? P&O, nieuwe ontwikkelingen, veranderende wetgeving en kansen, bijvoorbeeld door het bieden van opleidingsprogramma’s.
Alle aanwezigen zetten in op een beleid waarbij aandacht is voor het welzijn de mens. De specifieke invulling van het P&O-beleid is logischerwijs afhankelijk van de branche. Bij Wijzer in Verzuim hanteert men een checklist wanneer iemand in dienst treedt. Deze bevat een aanmelding voor de verzuimverzekering, het aanmaken van een account, opstellen van de arbeidsovereenkomst en een geheimhoudingsverklaring. Hommerson heeft alles gedigitaliseerd met Afas Software en een zogenaamde Werken Bij-pagina, die is gekoppeld aan andere systemen. Zo verschijnen bijvoorbeeld sollicitatiegesprekken direct in de administratie. Bovendien leidt het bedrijf mensen op tot schoonmaker. Na een introductieperiode en enkele maanden werken, wordt het opleidingsprogramma Vakopleiding Schoonmaak aangeboden. Bovendien is er speciale aandacht voor faalangst. Het personeel van WerkgeversServicepunt Midden-Gelderland wordt prima gefaciliteerd door de gemeente. Er wordt volgens Ellen gekeken naar waar mensen goed in zijn en wat ze eventueel willen ontwikkelen.
De nieuwe pensioenwet gaat op 1-7-2023 in. Welke rol zien jullie voor werkgevers bij de begeleiding van werknemers bij het maken van keuzes voor hun pensioen?
Remco: “In de nieuwe pensioenwet heeft de deelnemer meer keuzemogelijkheden. Het maken van de juiste keuzes is echter niet zo makkelijk en een verkeerde beslissing kan een grote impact hebben op het pensioeninkomen. Begeleiding bij het maken van de juiste keuzes wordt daarom heel belangrijk! Hier ligt een taak voor pensioenfondsen, maar ook de werkgever heeft hierin een verantwoordelijkheid. Gelukkig zien we steeds vaker dat de werkgever een adviseur inschakelt, die de werknemer helpt bij het maken van deze keuzes.” Nancy: “Wij overleggen met onze werknemers wie er eventueel al eerder met pensioen gaat. Je moet dan wel voldoen aan allerlei eisen, maar we pakken die rol nu al op.” Ellen: “Werkgevers moeten dit wat mij betreft altijd aankaarten. Pensioen is zo’n grote wolk over zoveel jaar, heel veel mensen weten niet hoe dit in elkaar steekt. Wijd daar met je mensen een koffiemoment aan en ga met hen in gesprek.”
Opleidingen als standaard P&O-beleidspunt
Ellen: “Wij zien enorm de meerwaarde in van de Harrie-training (Hulpvaardig, Alert, Rustig, Realistisch, Instruerend, en Eerlijk). Een Harrie ondersteunt een medewerker met een afstand tot de arbeidsmarkt op de werkvloer.” Remco: “Een opleiding stelt mensen in staat om zich te ontwikkelen, waardoor zij zich serieus genomen voelen. Het is daarom altijd slim om je werknemer opleidingen en cursussen aan te bieden. Dit verhoogt hun motivatie en dus is dit ook voor werkgevers interessant.” Ellen: “Er zou wel wat meer aandacht moeten zijn voor life events. Je behoudt in deze arbeidsmarkt mensen door hen te zien.”
Succesverhalen voortkomend uit P&O-beleid en opleidingsprogramma’s
Margreet: “Ik had een dame van 61 jaar in dienst voor 16 uur, die ook ergens anders werkte. Ik bood haar een opleiding Case Management van drie dagen aan. Toen raakte ze haar andere baan kwijt. Ik had geen ruimte voor meer uren, maar dankzij die opleiding trad ze uiteindelijk voor 32 uur in dienst bij een arbodienst. Ik vind dat geweldig, ze heeft daar de tijd van haar leven. Als je er met opleiding voor kunt zorgen dat iemand zijn of haar passie najaagt, waarom zou je daar dan niet op inzetten?” Remco: “Toen ik nog mede-eigenaar van een assurantiekantoor was, hadden we een medewerker in dienst die zich zo goed ontwikkelde dat hij weg wilde. Dat was zonde voor het kantoor, waardoor we hem hebben aangeboden om mede-eigenaar te worden. Dit bood hem de ruimte om zich door te ontwikkelen en hij bleef behouden voor het bedrijf.”
Blik vooruit: welke ontwikkelingen voorzien jullie op gebied van P&O?
Ellen: “Een leven lang ontwikkelen! Er zijn naast de reguliere opleidingen ook mogelijkheden om te leren in de praktijk: in plaats van een diploma geef je mensen bijvoorbeeld een mbo-verklaring, deelcertificaat of praktijkverklaring. Het gaat dan echt om maatwerk.” Remco: “Ook vitaliteit moet meer gefaciliteerd worden. Het is belangrijk om mensen te stimuleren om gezond bezig te zijn.” Margreet: “Ik zie dat het Stap-budget snel volloopt en voorzie dat de overheid in de toekomst werkgevers gaat verplichten om dit aan te bieden.” Nancy: “Op dit moment implementeren wij het programma Werkgeluk. Dat heeft erin geresulteerd dat onze collega’s elkaar beter leren kennen en dat de onderlinge samenwerking toeneemt. We willen daarnaast in de toekomst mensen zelf hun werkgeluk laten beoordelen, waardoor we bij een laag cijfer mensen op individueel niveau kunnen helpen.” Ellen sluit passend af: “Kijk voorbij het papiertje, kijk vooral naar de mens! De menselijkheid mag wel weer wat meer terugkomen.”
De lunchbijeenkomst vond plaats bij FortVier.
Arnhem BusinessFinanciën