Zakenautotestdag Arnhem Business
17 januari 2023
Hoe paradoxaal ook, de uitdaging van een testrijder is om zo min mogelijk te hoeven testen…
‘Ik beschouwde het niet zozeer als een test, maar eerder als een bevestiging van mijn eigen uitmuntendheid’, aldus Jeremy Clarkson, presentator van het BBC-programma ‘Top gear’. Of de deelnemers van de Arnhem Business Zakenautotestdag met hetzelfde idee in-, dan wel uitstapten, weet ik niet, maar er viel in ieder geval veel te vergelijken!
Welke auto’s konden we vergelijken? Nou, de Audi e-tron Sportback 55 quattro edition, BMW i4, Lexus LC Convertible, Mercedes EQE, Mini electric, Nissan ARIYA, Opel Astra Hybride, Opel Grandland Hybride, Tesla Model Y Berlin Build, Volvo C40 full electric en VW ID.5.
Bij Restaurant De Klomp staan we op een wat druilerige vrijdagmorgen in de startblokken. Na een welkomstwoordje van eigenaar Paul van Damme en koffie met heerlijke versnaperingen gaan we de weg op voor de eerste testrit.
‘Smart Charging’ bij ElaadNL
Die eindigt bij ElaadNL, hét kennis- en innovatiecentrum waar men al sinds 2009 het slim en duurzaam opladen van elektrische voertuigen test én onderzoekt. Directielid Strategie en Finance Willem Alting Siberg geeft ons een interessante presentatie en uitgebreide rondleiding. “Het is onze missie om ervoor te zorgen dat iedereen slim kan opladen. We monitoren de EV-laadinfrastructuur en coördineren de verbindingen tussen openbare laadpalen en het elektriciteitsnet. Door samen te werken met ElaadNL bundelen de netbeheerders kennis en geld om de mogelijkheden voor het slim opladen van elektrische auto’s te onderzoeken.”
Slim laden of Smart Charging is het sturen van het tijdstip en de snelheid van het laden van elektrische voertuigen met inzet van techniek. Hiermee kun je nadat je de auto parkeert gewoon inpluggen maar het opladen afstemmen op bijvoorbeeld de beschikbaarheid van duurzame stroom, lagere prijzen en het optimaal benutten van het stroomnet in de wijk. Je auto gaat dan bijvoorbeeld sneller laden als er veel stroom beschikbaar is van de zonnepanelen op je dak, of wacht even met het starten tot de piek op het stroomnet voorbij is en prijzen lager zijn. Dat is dus in 3-2-1 gepiept! Voor ons is het 3-2-1… Start the engines! Op naar testrit twee.
Zintuigprikkels bij FortVier
FortVier werkt voornamelijk met producten met een verhaal en van Nederlandse komaf. Restaurantmanager Toby Ormel: “Als starter serveren we voor jullie een pastinaaksoep gevuld met gebakken oesterzwam met daaroverheen tijm. De pides komen van Bakkerij Erciyes uit Arnhem. We beleggen ze voor jullie met gerookte zalm van het Bemmelse Landgoed Doornik en met hummus en gerookte runderlende van Arnhem Angus.” Arnhem Angus is (h)eerlijk en duurzaam lokaal rundvlees uit Arnhem. De runderen worden gehouden op boerderij de Koningspleij Arnhem en men produceert rechtstreeks voor Arnhem en de omgeving. Arnhem Angus is een familiebedrijf dat al sinds 1875 bestaat. Inmiddels staat de zesde generatie aan het roer. De fantastische lunch en het fenomenale uitzicht zorgen ervoor dat we bijna de tijd vergeten…
Een veilige tussenstop: Van de Pavert Beveiliging
Levine Bavelaar, Senior Office Manager bij Van de Pavert Beveiliging, ontvangt ons voor het tweede bedrijfsbezoek in de showroom, zo’n beetje de enige in Nederland. Ingenieuze beveiligingssystemen staan opgesteld: slimme cameratechnieken, brandmeldinstallaties, kluizen en compartimenteringen, detectoren, deursloten en een heus ‘rookgordijn’. Het apparaat creëert binnen 20 seconden een dichte rook om een inbreker het zicht compleet te ontnemen. De rook is gecertificeerd niet giftig en niet schadelijk voor mensen en huisdieren of goederen. Kortom: Van de Pavert Beveiliging zorgt ervoor dat alles wat je lief is veilig is én blijft, of dit nu apparatuur of andere waardevolle zaken zijn, of de mensen om wie je geeft. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het bedrijf uitgeroepen werd tot winnaar van de verkiezing Rabobank Arnhem en Omstreken: ‘Duivense Ondernemer van het jaar 2021’.
Borrelen maar: Restaurant De Klomp
Over producten waarin talloze innovatieve technieken schuilen gesproken… het is alweer tijd voor de vierde en laatste testrit. Die eindigt weer bij Restaurant De Klomp. Nu hebben we meer tijd om hier te vertoeven dan ’s ochtends. De historie van dit knusse restaurant gaat terug tot 1870. De lunch- en dinerkaart doen al watertanden, de wildkaart helemaal! Wat dacht je bijvoorbeeld van gerookte zwijnsham, roulleau van eend, of hertencarpaccio? Liever afhalen? Geen probleem! Restaurant De Klomp heeft ook nog een uitgebreide kaart met afhaalgerechten. En natuurlijk ben je welkom om lekker te borrelen of voor een high tea. Je ziet: hier kun je echt even helemaal loskomen van je alledaagse beslommeringen.
Toch keren we rond een uur of zes echt terug naar die alledaagse beslommeringen, maar wel volop ervaringen rijker! Mooiere dan die van Jeremy Clarkson, toen hij de test in eerste instantie goed doorstond: “When the instructor said ‘congratulations Mr. Clarkson, you’ve past’, what I heard was ‘Congratulations Mr. Clarkson, you are the best driver I’ve ever seen in my life!’ And so you can imagine my surprise when 36 hours later, I find myself in a field surrounded by sheep that are no longer alive, and bits of what used to be my mom’s Audi.” Dat is nog eens terugkeren naar de ‘harde realiteit’!
Testverslagen Auto’s
BMW i4 eDrive40
Cupra
Lexus LC Convertible
Mercedes EQE
Mini Countryman Cooper SE Hybride
Nissan Ariya
Opel Astra Hybride – Opel Grandland Hybride
Tesla Model Y
Volvo C40 Pure Electric
VW ID. Buzz