Artikelen
16 januari 2014
Horeca Openluchtmuseum 60% EKO-gecertificeerd
Het Nederlands Openluchtmuseum ontving op 15 januari 2014 tijdens de Horecava het EKO 60% certificaat. De museumrestaurants van het Openluchtmuseum vormen samen het grootste horecabedrijf van Nederland dat het EKO-certificaat mag voeren. Op acht locaties op het museumterrein in Arnhem genieten jaarlijks ruim een half miljoen gasten van eten waaraan maximale aandacht is besteed.
Tijdens de Horecava te Amsterdam reikte bestuurslid Kees Scheepens van Stichting EKO het 60% EKO-certificaat uit aan horecamanager Eugène Cox van het Openluchtmuseum.
Nu zorgen voor morgen; een gezamenlijke verantwoordelijkheid
Het Openluchtmuseum gaat over de geschiedenis van het dagelijks leven van gewone mensen in Nederland. Als we willen dat de onze achterkleinkinderen ook nog geschiedenis hebben, moeten we nu goed voor onze aarde zorgen. Naast het EKO-certificaat voor de horeca, voert het museumpark ook de gouden GreenKey.
Eugène Cox, horecamanager: “Onze leveranciers zijn echte partners. We kennen elkaar van haver tot gort en samen streven we naar een optimale biologische kwaliteit en smaak. Omdat wij een grote afnemer zijn, kunnen we hen ook meenemen in die omschakeling naar biologisch. Dat deden we al met onze brood- en groenteleverancier en momenteel groeien een aantal LIVAR-kloostervarkens op met biologisch voer. Vanaf medio november staat biologisch Livar vlees op ons menu”.
Ook dranken zijn voor een groot deel EKO. Zo verkoopt het museum o.a. Bionade en biologische zuivel en vruchtensappen. Eugène Cox: “Koffiepartner Peeze uit Arnhem gaat nog een stap verder in duurzaamheid. Naast biologisch en fairtrade is de koffie die in het Openluchtmuseum wordt geschonken nu ook 100% klimaatneutraal tot aan onze voordeur. Zo zorg je nu voor een leefbare wereld van morgen”.
Garantie voor écht biologisch eten
Om voor het EKO-keurmerk Horeca in aanmerking te komen, moet een restaurant minimaal veertig procent biologisch inkopen. “Dat is lastiger dan het lijkt”, zegt Andre Brouwer van Stichting EKO-keurmerk. “Je moet de goede leveranciers vinden of nieuwe afspraken maken met bestaande, recepturen aanpassen en soms ook je menukaart. Het Openluchtmuseum loopt in Nederland echt voorop met een duurzame horeca en is daarmee een voorbeeld voor andere musea, attractie- en andere dagrecreatieparken.”
In 2013 is de stap naar 60% biologische inkoop gemaakt. Dat wordt onafhankelijk en nauwgezet gecontroleerd door de Stichting EKO-keurmerk. Voor de gast is dat de garantie dat je écht biologisch kunt eten, zo natuurlijk mogelijk en diervriendelijk.
In het Openluchtmuseum ervaren de gasten de kwaliteit van vroeger, maar wel passend bij verwachtingen van vandaag.
Arnhem Business