Artikelen
14 maart 2018
Buro Huibrechtse: Ik combineer functionaliteit en esthetiek met zintuiglijke beleving
Op de kleuterschool kleide Nicolette Huibrechtse haar eerste huisje. Als vader, architect van beroep, een huis voor het gezin bouwt, draait ze haar spaarpot om om verschillende kleuren verf voor haar slaapkamer te kopen. Ze wil zien welk effect een bepaalde kleurcombinatie heeft op de beleving van de ruimte. Het is dus niet vreemd dat Nicolette architect én interieurarchitect is geworden. Volgens haar is architectuur meer dan alleen het ontwerpen van een gebouw. Een goed gebouw is fijn om in te wonen of werken en geeft betekenis aan een plek.
Nicolette vertelt sprankelend: “Tijdens de Academie was de studie interieur architectuur creatief en vrijzinnig. Na het afstuderen ging ik aan de slag bij een architectenbureau. Een cultuuromslag. Van vrijzinnig en zelfsturend naar een negen tot vijf mentaliteit. Hier ontdekte ik dat de meeste architecten van buiten naar binnen werken. Ik deed dat precies andersom. Het inspireerde me om naar de Academie van Bouwkunst te gaan en zelf architect te worden. Daar heb ik geleerd om klein én groot te denken, van stoel tot stad en daarin samenhang en betekenis te zien. Ik werk veel in de woningbouw, van particuliere villa tot woonwijk. Daarnaast ontwerp ik voor zakelijke opdrachtgevers. Het interieur van het Gelredome bijvoorbeeld. Een grote uitdaging om van een industriële sfeer een warme theaterambiance te maken.”
Gebruiker staat centraal
“Ik ben geen ‘ego-architect,’ maar luister naar de wensen van mijn opdrachtgever. Hierin ben ik dienend. Het doel en de wensen van de gebruiker staan centraal. Soms betekent het best even hard tegen hard te gaan. Om een brug te slaan tussen ontwerp en maakbaarheid of geld en esthetiek. Het legt de ziel en ambitie in een project bloot. Wanneer je voor particulieren werkt, spelen persoonlijke voorkeuren mee. Ik maak de verbinding als partners niet op één lijn liggen. Mijn doel is een huis én ’thuis’ te creëren dat helemaal past bij die voorkeuren. Een huis bouwen is voor menigeen de ultieme droom en uitdrukking van sociale status. Met een ontwerp kun je invulling geven aan dit aanzien.”
Pand als identiteit
“Voor projectontwikkelaars ontwikkel je voor bewoners die je niet kent. Dat is een andere benadering. Beroepsmatig voordeel hierbij is, dat je met professionals aan tafel zit. Het proces is anders en je komt tot andere ideeën en ambities. Een zakelijke opdrachtgever wil met zijn pand de identiteit van het bedrijf uitstralen. Een gebouw vertelt wie ze zijn. Identiteit en architectuur zijn leuke vraagstukken. Vaak weten opdrachtgevers wel wat ze willen. Ik zet schetsen, beelden en maquettes in, om vanuit die identiteit tot een ontwerp te komen.”
Comfort
“Het optimaal integreren van bouwfysische aspecten vind ik onderdeel van het goed ontwerp. We besteden namelijk 90% van onze tijd binnen. Akoestiek, verlichting, luchtkwaliteit en temperatuur dragen bij onze gezondheid. Een vitale bewoner of werknemer is blijer, socialer en productiever. Ziekenhuizen zijn zich hier meer van bewust, al is daar nog werk aan de winkel qua diversiteit en zintuigelijke beleving.”
Levensmissie
“Ik denk dat het scheppen van schoonheid en harmonie mijn levensmissie is. Het komt misschien wel voort uit mijn beelddenken. Een beelddenker ziet in één oogopslag het geheel en doet dat met alle zintuigen tegelijk. Als ik een ruimte binnenkom, zie ik meteen als er iets beter kan. Het maakt niet uit of dat om een woning of een kantoorruimte gaat.Mijn handen jeuken dan om aan de slag te gaan.”
Bouwplannen? Een ander interieur? Neem gerust contact op via 06 – 13 42 00 85 of kijk op www.buro-huibrechtse.nl
Arnhem Business