free your potential
11 januari 2024
‘Ik help teams optimaal te presteren’
Met de krapte op de arbeidsmarkt is het voor werkgevers een hele toer om goede medewerkers te vinden. Maar áls je dan een goed iemand vindt, dan héb je ook wat! Of is dat te gemakkelijk gedacht? Medewerkers werken vaak samen in teams. En daar blijken nog best wat haken en ogen aan te zitten: wie doet wat, wie kan wat het beste, wie heeft waar moeite mee, enzovoort. Caroline Schippers van free your potential is teamcoach; het is haar missie het beste uit medewerkers te halen. Wij gingen vragen hoe ze dat doet.
Op de website van free your potential lezen we: “Teams zijn de bouwstenen van een organisatie; teams zetten immers organisatiedoelen om in concrete resultaten. Wat bepaalt eigenlijk de kwaliteit van de samenwerking binnen een team? Wat maakt dat het ene team prettig en effectief samenwerkt en het andere team niet?” Om antwoord te krijgen op die vragen gebruikt Caroline de Analytical Competence Tool (ACT). Deze unieke methode gebruikt beelden om inzicht te krijgen in de competenties van individuele teamleden.
Analytical Competence Tool
Bij teamcoaching neemt Caroline eerst individuele ACT-metingen af die mensen individueel teruggekoppeld krijgen. Vervolgens is er één of meer bijeenkomsten met het hele team. Wat meet deze tool nu eigenlijk precies? Caroline: “Met ACT krijg je inzicht in welke competenties mensen van nature hebben en welke ze hebben aangeleerd. De competenties die je van nature hebt, gaan je meestal gemakkelijk af. Daar ben je als het ware vanzelfsprekend goed in. In de aangeleerde competenties ben je ook heel goed, maar die kosten je energie en ze vervormen onder innerlijke druk.” Het is niet erg om aangeleerde competenties te gebruiken, vertelt Caroline. Maar je moet je er bewust van zijn. “Als je te lang je aangeleerde competenties aanspreekt, kan dat gaan voelen als autorijden met de handrem erop.”
Betere teamprestaties
Doorgaans sturen organisaties op gedrag, dus op de cultuur. De ACT-meting geeft inzicht in de natuur van mensen en dat is essentiële informatie, zegt Caroline. “Je komt namelijk tot betere prestaties én mensen doen waar ze van nature goed in zijn. Als je weet wat mensen drijft en waar ze goed in zijn, dan kun je het werk beter en efficiënter inrichten.”
Communicatie
free your potential benadrukt het belang van goede communicatie. Een groot deel van de kwaliteit van ons werk wordt bepaald door de kwaliteit van onze gesprekken. Caroline: “Want in onze gesprekken nemen we besluiten. Of niet. Informeren we elkaar. Of niet. Luisteren we naar elkaar. Of niet. Leren we met elkaar of herhalen we steeds dezelfde fouten…” De vraag is dus niet óf maar hóé je communiceert en samenwerkt – dat bepaalt uiteindelijk het succes van je organisatie en die processen begeleidt Caroline graag.
Meer weten? Kijk op free your potential.
Personeel en OrganisatieNijmegen Business