Circulaire economie
25 oktober 2022
In één klap de opwarming van de aarde vóór 2040 met 0,3 graden verminderen? Dat kan!
“Het is geurloos, kleurloos en met het blote oog niet te zien, maar het draagt wel voor 25% bij aan het opwarmen van de aarde”, aldus de voice-over in het intro over een item van Nieuwsuur over methaanuitstoters. “Methaan is naast CO2 het belangrijkste broeikasgas dat door de mens wordt uitgestoten. En methaan is een heel ander broeikasgas dan CO2”, vertelt Bram Maasakkers, verbonden aan Netherlands Institute for Space Research (SRON). “CO2 blijft eeuwen in de atmosfeer, maar methaan blijft maar ongeveer 10 jaar in de atmosfeer.”
Maasakkers maakt daarbij direct een belangrijke kanttekening: methaan is wel een veel sterker broeikasgas dan CO2. Dat betekent dat als we nú methaan gaan reduceren, we ook redelijk snel impact hebben op het klimaat.
Snelste manier
“Het is de snelste manier die we hebben om de ergste effecten van klimaatverandering te reduceren. Als we methaanuitstoot voor 2030 in alle sectoren met 40 tot 45% zouden verminderen, zouden we de opwarming van de aarde voor 2040 met 0,3 graden kunnen verminderen”, licht mehtaanobservator bij de VN Manfredi Caltagirone toe. “Dat is gigantisch veel in klimaattermen.”
Tropomi
Met behulp van de Nederlandse Tropomi-satelliet hebben onderzoekers van het Instituut voor Ruimteonderzoek een paar van de grootste methaanuitstoters kunnen lokaliseren. Tropomi staat voor TROPOspheric Monitoring Instrument. Kortweg: een satellietinstrument dat metingen verricht aan de onderste laag van onze dampkring: de troposfeer. Tropomi is een satellietinstrument van Nederlandse makelij dat wereldwijd en nauwkeuriger dan ooit de luchtkwaliteit onderzoekt. Tropomi doet 100 minuten over een baan om de aarde en brengt op 824 kilometer hoogte de hele aardse atmosfeer in één dag volledig in kaart. Op 13 oktober 2017 werd Tropomi gelanceerd. De wetenschappelijke leiding is in handen van het KNMI.
Vuilnisbelten
Wetenschappers wisten al dat vuilnisbelten grote methaanpluimen produceren, maar met de nieuwe data van de Tropomi-satelliet weet men nu ook heel precies waar die vuilnisbelten liggen. Maasakkers: “We hebben op basis van Tropomi gevonden dat er een aantal steden waren die veel methaan uitstoten. Dan gaat het om Buenos Aires, Mumbai, Delhi en Lahore. Als we naar de klimaatimpact van de uitstoot van de vuilnisbelt in Buenos Aires kijken, dan is die over een jaar equivalent aan de klimaatimpact van het rijden met anderhalf miljoen personenauto’s.”
International Methane Emissions Observer Inventory
Op de Klimaatconferentie in Glasgow van 2021 werden onder leiding van de VS en de EU afspraken gemaakt over de reductie van methaan. President van de VS Joe Biden: “We werken aan een globaal methaanplan om vóór 2030 de methaanuitstoot met minstens 30% te verminderen tot onder het niveau van 2020.” In navolging hiervan werd er bij de VN een International Methane Emissions Observer Inventory opgericht. Deze groep wetenschappers van de VN kan de nieuwe data over de vuilnisbelten goed gebruiken. Caltagirone: “Ze geven een beter inzicht in de spreiding van de uitstoot in verschillende sectoren en landen. Daarmee kunnen we gerichter actie ondernemen en bewustzijn creëren voor het belang van het reduceren van methaanuitstoot.”
Organisch afval reduceren
Volgens zowel de VN als de Nederlandse wetenschappers is het relatief eenvoudig om op vuilnisbelten methaan te reduceren. Daar zijn volgens Maasakkers verschillende manieren voor: “Dat begint bij het verminderen van de hoeveelheid organisch afval die geproduceerd wordt. Vervolgens kun je ervoor zorgen dat het organisch afval niet op de vuilnisbelt belandt, maar wordt gecomposteerd of gebruikt om biogas te produceren. Bovendien kun je methaan op verschillende manieren afvangen.”
Kans niet laten liggen
“In geval van methaan moeten we ook de positieve boodschap uitdragen dat we de technologische oplossingen hebben en voldoende inzicht hebben in hoe we de uitstoot aanzienlijk kunnen verminderen. Dat is geen hogere wiskunde. Het is een kans die we absoluut niet mogen laten liggen in onze strijd tegen de ergste gevolgen van klimaatverandering”, besluit Caltagirone.
NieuwsDuurzaam