Artikelen
23 maart 2016
‘Inclusief Ondernemers Netwerk op feestelijke wijze van start’
De regio Nijmegen is een nieuw netwerk rijker en niet zomaar één. Het Inclusief Ondernemers Netwerk (ION) zet zich in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan het werk te krijgen. De feestelijke aftrap vond plaats op vrijdag 19 februari in De Vereeniging.
Inclusief ondernemen moet een begrip worden in de regio, als het aan de ambassadeurs van het Inclusief Ondernemers Netwerk ligt. Samen met het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen heeft een twintigtal ondernemers zich ingezet om dit netwerk van de grond te krijgen. Tijdens de goedbezochte kick-offbijeenkomst in De Vereeniging vertellen Johan Spierings van de Bedrijfspoli en Pieter-Balth Linders van Dar over de motieven achter het ION. “We willen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek bieden binnen bedrijven. Het is een hele waardevolle groep en wij vinden dat we ons niet op de beperkingen, maar juist op de mogelijkheden moeten focussen.”
Maatschappelijke contributie
Het ION is bedoeld om inclusieve ondernemers te verbinden en heeft de ambitie om actief in te zetten op meer werk voor mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt. Dit doen de leden onder andere door zich in te zetten als ambassadeur van het WerkBedrijf Rijk van Nijmegen. Johan: “Het is een businessclub zonder contributie. Ondernemers die al met deze doelgroep werken en ondernemers die de ambitie hebben om dit te gaan doen, kunnen zich aansluiten. We vragen dus een maatschappelijke contributie.” Er is al een flink aantal stappen gezet om het netwerk tot een succes te maken. Pieter-Balth: “Er komt binnenkort een app waarmee de leden van ION elkaar makkelijk kunnen vinden en in september vindt er een multimediale theatershow plaats in Doornroosje. Hierbij kunnen werkgevers en potentiële werknemers direct gemixt & gematcht worden.”
Filmpje
Ook zijn er filmpjes opgenomen waarin werkgevers en werknemers hun ervaringen met inclusief ondernemerschap delen. Johan en Pieter-Balth hebben de eer om het officiële introductiefilmpje ter plekke in première te laten gaan. “Ik vind het fijn dat mensen zoals wij ook worden gezien”, zegt een werknemer van DarGROEN! in het filmpje. Het maakt duidelijk indruk op de aanwezigen. Aan het eind start er uptempo muziek en komt het logo van ION in beeld. Met een flinke knal worden er gouden glitters door de ruimte geblazen: het netwerk is officieel van start.
Olievlekeffect
Karin Peters, wethouder bij de gemeente Mook en Middelaar, vervangt wethouder Turgay Tankir die helaas verhinderd was wegens andere verplichtingen. Ze spreekt de bezoekers toe. “Het is hard nodig dat ondernemers zich verenigen en hun enthousiasme en positieve verhalen over het inclusief ondernemerschap delen. Dat verlaagt de drempel voor anderen. Ik hoop dat dit een olievlekeffect heeft en dat iedereen, ook mensen met een beperking, straks dezelfde kansen krijgt.” Om het ION extra kracht bij te zetten, krijgen alle leden een speldje met het logo. De aanwezige ambassadeurs Nelleke Joosten-Obbens (Scholten Awater), Tim de Jong (SMB Willems), André Folst (DonkerGroen), Bob Kolsteeg (De Beste EHBOdoos), Stef Cuppens (Cuppens & Zn.) en Jarno Wilbers (Stadsboom) krijgen het ter plekke opgespeld.
Dezelfde passie
Jarno en Lonneke Wilbers van Stadsboom bieden een leerwerkplek aan jonge mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Jarno vertelt: “We hebben momenteel 18 medewerkers, zij maken diverse soorten meubels van oude bomen. Het doel is om hen uiteindelijk te laten doorstromen naar een reguliere baan.” Hij deelt zijn ervaringen graag door middel van het ION. “Het is een heel interessant netwerk, want het zijn allemaal ondernemers met dezelfde passie. Samen kunnen we anderen overtuigen en meer kansen creëren voor deze doelgroep.”
Niet ingewikkeld
Stef Cuppens is met zijn bedrijf Cuppens & Zn. al jaren ambassadeur van het inclusief ondernemerschap. Hij vertelt: “We hebben altijd al leerlingen van het speciaal onderwijs in dienst gehad. Van het één komt het ander en nu hebben we ook een aantal volwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. Ik hoop dat het ION een sneeuwbaleffect heeft. Men moet het als normaal gaan beschouwen, want inclusief ondernemen is helemaal niet zo ingewikkeld.” Ina Hol, directeur van het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen, kijkt met een positief gevoel terug op de bijeenkomst. “Ik ben hartstikke trots dat de ondernemers er zo enthousiast over zijn. Ik hoop dat nog veel meer mensen zich aansluiten en dat elke ondernemer het straks niet meer dan normaal vindt om inclusief te ondernemen.”
Meer weten? Mail naar ion@wbrn.nl of bekijk ons YouTube kanaal.
Nijmegen Business