Artikelen
30 maart 2017
Installatietechniek Hartog is specialist in duurzaam bouwen
Installatietechniek Hartog is een toekomstgericht bedrijf. Niet alleen qua bedrijfsvoering, maar zeker ook qua maatschappelijke ontwikkelingen. Duurzaam bouwen is al sinds tien jaar dé specialisatie van de installateur, die inspeelt op de sterk groeiende vraag naar energieneutrale woningen en panden. Al ruim 68 jaar is Installatietechniek Hartog actief op het gebied van installatietechniek, loodgieterswerkzaamheden en dakbedekking. De laatste tien jaar is duurzaam bouwen echter de core business. Eigenaar Frans Hartog vertelt: “We houden ons bezig met gasloos bouwen, om zo de CO2-uitstoot te verminderen.”
Ontwerpen
Installatietechniek Hartog heeft een brede klantenkring, bestaande uit aannemersbedrijven, overheid, woningbouwverenigingen, bedrijven en particulieren. Een sterk punt is dat het bedrijf indien gewenst zelf de mogelijkheid heeft installaties te ontwerpen. Frans: “We gaan dan eerst met de klant in gesprek om te kijken hoe de situatie is en wat de wensen zijn. Bij nieuwe projecten maken we het meest optimale ontwerp, waarna we samen met de opdrachtgever, aannemer en architect te gaan kijken of de investering haalbaar is en wat er bouwkundig voor nodig is.”
Voorzieningen
Er zijn diverse maatregelen en voorzieningen om een woning of pand energiezuiniger of zelfs -neutraal te maken. “Veel mensen hebben nog een cv-ketel”, vertelt Frans. “Maar daarvoor komt een warmtepomp in de plaats, op basis van lucht- of bodemenergie. Om warm water op te wekken gebruiken we speciale zonnepanelen in combinatie met een zonneboiler. Samen met de elektricien kunnen dan ook nog pv-panelen worden geplaatst om de elektra op te wekken. Dankzij deze aspecten dalen de energiekosten aanzienlijk.”
‘Duurzaamheid is bij ons een ruim begrip’
Voorbeelden
Een voorbeeld van een project van Hartog is wooncomplex Villa Sterappel in Lent. “Daarin hebben we een warmtepomp met bronnen geplaatst en voor de warmwatervoorziening een zonneboiler. De elektricien heeft zonnepanelen geplaatst. Dat zorgt ervoor dat je energieneutraal wordt: je wekt dus de eigen energie op.” Met behulp van een gebouwbeheersysteem kan Hartog de installatie op afstand monitoren. Het bedrijf heeft zo diverse projecten in de regio Arnhem/Nijmegen gerealiseerd.
Duurzame bedrijfspanden
Bij nieuwbouwprojecten verdient men de investering in de duurzame installatie in zo’n acht tot tien jaar terug. Bij bestaande panden is dat afhankelijk van de situatie. Frans: “Ik hoop dat meer ondernemers gaan investeren in duurzame gebouwen. Het is niet alleen maatschappelijk verantwoord, maar je verlaagt ook nog eens de energiekosten. Tevens bestaat de mogelijkheid om fiscaal voordeel te behalen op investeringen in energiezuinige technieken. Dat kan met de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). De EIA levert gemiddeld 13,5 procent voordeel op.”
Ruim begrip
Duurzaamheid is een ruim begrip bij Installatietechniek Hartog. “We werken het liefst in de regio, omdat dat milieubewuster is. Daarnaast hebben we ledverlichting in ons pand, leiden we leerlingen op en doen we aan social return: iemand uit de WW werkt nu bij ons als installatiemonteur.” Als het gaat om duurzaam bouwen, ontwikkelt het bedrijf zich steeds verder. “We hebben intern mensen opgeleid die echt van de hoed en de rand weten als het gaat om duurzaam bouwen. Zo willen we ons blijven onderscheiden met de opgedane kennis en ervaring.”
Meer weten? www.hartogbv.nl
Nijmegen Business