Artikelen
20 april 2015
Insula Dei verborgen schat in de stad
Een pareltje. Zo mag je Insula Dei gerust noemen. Veertien hectaren op het prachtige landgoed Rennen Enk aan de Velperweg, dichtbij de stad, tegen het bekende stadspark Angerenstein. Barbara Versteegen is directeur en bestuurder van woonzorgcentrum Insula Dei Huize Kohlmann, Peter Boer is bestuursvoorzitter en Jozé Janssen is directeur van Stichting Beheer Insula Dei die zorg draagt voor het vastgoed en de ontwikkeling op het park. Ze vertellen er meer over.
Eerst even de feiten. Barbara Versteegen: “Op het landgoed bevinden zich 85 appartementen voor zelfstandig wonen zonder dienst- of zorgvraag. Je woont geheel zelfstandig in de mooie natuur van het landgoed. Daarnaast een woonzorgcentrum met twee vleugels, waarin 141 zorgappartementen, 36 verpleegappartementen voor somatische verpleeghuiszorg zijn ondergebracht. Twee afdelingen (42 bewoners) zijn ingericht voor psychogeriatrische zorg voor bewoners die zijn aangewezen op intensieve zorg en verpleging in een kleinschalige, beschermde woonomgeving. Hier verblijven 42 bewoners die desgewenst intensieve zorg van Insula Dei kunnen inroepen. De stichting Insula Dei – Huize Kohlmann heeft ook een vestiging in het centrum van Arnhem in, Huize Kohlmann bestaat uit vier etages met 80 zorgappartementen, waarvan de bovenste twee in gebruik zijn voor het woonzorgcentrum (en) in de directe omgeving staan ook nog eens 24 aanleunwoningen voor zelfstandig wonende ouderen.
Verborgen schat
Peter Boer vertelt over het bijzondere karakter van het landgoed. “Rijdend op de Velperweg toont zich de monumentale villa Rennen Enk, waar landgoedbewoners werkelijk vorstelijk wonen. Weinigen weten dat daarachter een rijk geschakeerd landschap met sprengen en bomen ligt, waar men vrij kan wandelen. Bewoners van de appartementen op het landgoed genieten elke dag van de natuur, maar met openbaar vervoer voor de deur zijn ze toch snel in de stad.”
Kwaliteit
Barbara Versteegen vertelt dat kwaliteit centraal staat in de visie van Landgoed Rennen Enk en Insula Dei. “Op alle terreinen. Dan heb je het natuurlijk over een veelzijdig aanbod van diensten en voorzieningen, een winkel, een kapper, een schoonheidsspecialiste, de brasserie en een keur aan zorgarrangementen. “Onze huurders zijn van harte welkom om deel te nemen aan het breicafé, de kookclub, de herensociëteit, computerles, gymnastiek of tai chi om maar even iets te noemen. Zin in zingen, toneel, schilderen of bridgen, een concert bezoeken of naar de film. Dat kan allemaal. Die kwaliteit vind je ook terug in onze keuken van het restaurant, want maaltijden zijn belangrijk. Daarom gebruiken onze koks verse biologische ingrediënten en streekproducten van het seizoen. Ons uitgangspunt is dat iedereen hier zijn eigen leefstijl moet kunnen volgen, van bingo tot bridge, op eigen niveau en in eigen tempo. Dat dragen we elke dag weer uit in onze kernwaarden: omzien naar elkaar, luisteren, respecteren en waarderen, denken in mensen en niet in grenzen.”
Compleet aanbod
Insula Dei heeft met een compleet woonaanbod nu al een antwoord voor mensen die in de seniorfase van hun leven een nieuw thuis zoeken. Jozé Janssen: “Onze bewoners kunnen hier zinvol en zelfstandig thuis wonen. Ze maken alleen gebruik van de faciliteiten die we in het woonzorgcentrum bieden, indien ze dat wensen. Het mantra is tegenwoordig thuis blijven wonen. Juist de goede mix op dit landgoed maakt het zo bijzonder. Je bent als huurder van een van de appartementen volledig zelfstandig, maar je kunt in allerlei arrangementen ook kiezen voor ondersteuning. Diensten liggen op korte afstand, vaak binnendoor bereikbaar door gebruik te maken van de oude kloostergangen tussen de verschillende gebouwen. Die zijn net als de oude kapel overgebleven van hun functie als voormalig klooster. Ook dat maakt van Insula Dei de verborgen schat in de stad.”