Artikelen
25 april 2016
Intellectuele eigendomsrechten opdrachtgevers niet gewaarborgd in ZZP-modelovereenkomst Belastingdienst
Advocaten- en notarissenkantoor Dirkzwager zet vraagtekens bij het gebruik van ZZP-modelovereenkomsten voor opdrachtgevers, freelancers en andere zelfstandigen (zzp’ers), geïntroduceerd door de Belastingdienst. De intellectuele eigendomsrechten van opdrachtgevers, waaronder auteursrechten, zijn volgens Dirkzwager niet gewaarborgd in deze modelovereenkomsten.
De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) wordt per 1 mei 2016 effectief en leidt tot afschaffing van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR). Voorheen bood deze verklaring duidelijkheid over de arbeidsverhouding tussen opdrachtgevers, freelancers en andere zelfstandigen (zzp’ers) en gaf aan of een opdrachtgever al dan niet loonheffingen moest afdragen voor de ingeschakelde zelfstandigen. Ter vervanging van de VAR kunnen zelfstandigen en opdrachtgevers nu een overeenkomst sluiten waarin de relatie duidelijker wordt vastgelegd.
De Belastingdienst heeft per beroepsgroep een aantal modelovereenkomsten geplaatst op haar website, waarvan gebruik niet verplicht is volgens de wet DBA. Echter, indien niet gewerkt wordt met een modelovereenkomst of een door de Belastingdienst beoordeelde overeenkomst moet de opdrachtgever zelf bepalen of er sprake is van een dienstbetrekking en of hij wel of geen loonheffingen moet inhouden. Opdrachtgevers die zeker willen weten dat zij geen loonheffingen hoeven in te houden, gaan gebruikmaken van de modelovereenkomsten van de Belastingdienst, vermoedt Dirkzwager. Het gebruik van de modelovereenkomst biedt opdrachtgevers na 1 mei 2016 immers fiscaal maximale zekerheid. Echter, het valt te bezien of het volledig overnemen van een modelovereenkomst vanuit IE- rechtelijk oogpunt verstandig is voor opdrachtgevers. Zo blijven de auteursrechten op het werk van een zzp’er namelijk bij de zzp’er, ook al verricht hij zijn werk in opdracht van de opdrachtgever.
“Opdrachtgevers dienen goed op te letten bij het gebruik van de modelovereenkomsten van de Belastingdienst. Het advies aan opdrachtgevers die intellectuele eigendomsrechten voor zichzelf willen zekerstellen is om de bepalingen over het intellectueel eigendom conform hun eigen wensen aan te passen, eventueel in overleg met de opdrachtnemer. De Belastingdienst geeft opdrachtgevers de mogelijkheid om in plaats van een modelovereenkomst een eigen of een aangepaste overeenkomst ter goedkeuring voor te leggen. Om te zorgen dat alle IE- rechten aan hen worden overgedragen, doen opdrachtgevers er goed aan van deze mogelijkheid gebruik te maken,” aldus Joost Becker, advocaat auteursrecht bij Dirkzwager.
Advocaten van Dirkzwager gespecialiseerd in IE/IT kunnen opdrachtgevers en -nemers bijstaan om benodigde aanpassingen in de (model)overeenkomst aan te brengen.
Meer gedetailleerde informatie over dit onderwerp kunt u vinden op de website van Dirkzwager.
Arnhem Business