Artikelen
6 december 2016
ION-netwerk op zoek naar matches
“Je moet je focussen op iemands krachten en niet op iemands klachten.” Deze hartenkreet van Johan Spierings, voorzitter van het Inclusief Ondernemers Netwerk (ION), vormde de rode draad van het evenement ‘De Matchfabriek’ dat het netwerk in oktober jl. organiseerde in samenwerking met Arbo on Stage.
Eind vorig jaar nam een groep ondernemers in samenwerking met het WerkBedrijf Rijk van Nijmegen het initiatief om aan de slag te gaan met ‘inclusief ondernemen’; het creëren van kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In februari ging het ION-netwerk officieel van start, met twintig ondernemers als ambassadeur. Johan Spierings: “Het doel is om potentiële werknemers, ongeacht opleidingsniveau, kennisniveau of een eventuele beperking een gelijke kans te geven. Want dat verdient iedereen. Beperkingen hebben we immers allemaal, het gaat juist om de mogelijkheden en kansen.”
Matches
Na de eerste kleinschalige maar succesvolle borrel waarbij ondernemers en werkzoekenden aan elkaar werden gekoppeld, organiseerde het ION-netwerk begin oktober een evenement van een geheel andere orde. Bijna driehonderd bezoekers kwamen naar de Kube in de voormalige Honigfabriek in Nijmegen. Het doel was hetzelfde als bij de borrel: een match maken tussen werkzoekenden en ondernemers. Het evenement heette heel toepasselijk ‘De Matchfabriek’, waarbij ‘match’ zowel verwijst naar een overeenkomst, als naar het Engelse woord voor lucifer. Want uiteindelijk moet er een vuurtje ontstaan en overslaan om tot een match te komen.
‘Ze kunnen van enorme toegevoegde waarde zijn voor je organisatie’
Resultaat
Het ION-netwerk had alles tot in de puntjes geregeld. In een door Arbo On Stage voor deze gelegenheid geproduceerde theatervoorstelling werden de vooroordelen rond deze groep werkzoekenden op een ludieke manier neergezet. Vervolgens werd iedereen opgeroepen om tijdens de netwerkborrel te proberen een match te maken. Het resultaat mocht er zijn. Er waren 25 geregistreerde matches, werkzoekenden en werkgevers die serieus met elkaar in gesprek gaan over een baan. Evelien Peetsold, projectleider bij het WerkBedrijf Rijk van Nijmegen: “De eerste matches zijn inmiddels omgezet in echte banen en daarnaast zijn er ook veel andere afspraken gemaakt. Een jongen die bij een bedrijf kan leren solderen en iemand die een dag stage kan lopen bijvoorbeeld.”
Toegevoegde waarde
Volgens Johan Spierings was de dag meer dan nodig. “In alleen al het gebied Rijk van Nijmegen zijn er 15.000 mensen met, zoals wij dat noemen, een ongekend talent. Die willen we het liefst allemaal aan het werk helpen. Het zijn mensen die, als je ze een beetje de ruimte geeft, van enorme toegevoegde waarde kunnen zijn voor je organisatie. Dat heb ik in mijn rol als directeur van De Bedrijfspoli al ondervonden.”
Eisen bijstellen
Werkcoach Hanneke Geerdink schetste vervolgens een realistisch beeld. “Als je als werkgever actief wil zijn met inclusief ondernemen moet je bereid zijn je eisen bij te stellen, want je vindt waarschijnlijk niet iemand die overal aan voldoet. Denk bijvoorbeeld aan iemand met veel kwaliteit, maar zonder opleiding, aan iemand die niet pro-actief is maar wel heel goed taken uit kan voeren of aan iemand die heel veel kan, maar moeite heeft met stress. Het gaat er allemaal om hoe je dat opvangt. Als je dat goed doet, is er veel mogelijk.”
‘We hebben met zijn allen een belangrijke maatschappelijke opdracht’
Geraniums
Turgay Tankir, op dat moment nog de Nijmeegse wethouder met onder andere werk en economie in zijn portefeuille, gaf zijn kijk op de zaak. “We hebben met zijn allen een belangrijke maatschappe-lijke opdracht. We moeten voorkomen dat er een groep mensen gedoemd is om hun hele leven achter de geraniums te zitten. Dat vinden we als gemeente belangrijk, maar we kunnen dat niet alleen. We hebben daar ondernemers bij nodig.”
Heel enthousiast
Hij merkt dat die boodschap aan begint te slaan. “Ik kom steeds meer bedrijven tegen die dit oppakken en die er ook heel enthousiast over zijn. Kort geleden bezocht ik een bedrijf waar werk gedaan wordt waarvoor veel concentratie nodig is. De werkgever had een aantal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst genomen. Hij vertelde dat de concentratie en motivatie van de mensen zonder beperking op maandagochtend ver te zoeken is. Maar de werknemers met een beperking staan al een half uur voor het begin van de werkdag voor de deur, klaar om aan de slag te gaan.”
Ontmoeten
De organisatie van ‘De Matchfabriek’ was na afloop blij. Evelien Peetsold: “We zijn tevreden met het aantal matches, maar zeker ook met het enthousiasme op deze dag. We krijgen van de werkzoekenden te horen dat ze het heel spannend vonden, maar dat ze blij zijn dat ze op deze manier in een informele setting met ondernemers kennis kunnen maken. En de ondernemers zijn ook heel tevreden met dit initiatief. Ze komen in contact met een groep die ze anders niet vaak ontmoeten.”
Meer weten?
www.ion-netwerk.nl en www.arbo-on-stage.nl
