Artikelen
20 april 2021
Kantoorpanden in Arnhem slimmer en zuiniger
Kantoorpanden in Arnhem worden steeds slimmer en zuiniger. Er wordt door eigenaren van kantoorpanden werk gemaakt van de verplichting om voor 1 januari 2023 energielabel C te bezitten. In Arnhem waren al enkele voorbeelden van bedrijven die aan de slag gingen met circulair bouwen en het verduurzamen van hun gebouw.
Op naar minstens energielabel C
Op 1 januari 2023 moeten alle kantoren in Nederland minstens energielabel C bezitten. Dat houdt in dat een kantoorpand maximaal 1,3 op de Energie Index scoort. De Energie Index geeft aan hoe zuinig een kantoor is. Des te lager het getal, des te lager het kantoorpand. Bij de beoordeling kijkt de overheid naar de buitenschil, installaties, ramen en het algehele energieverbruik.
Het energielabel voor kantoorpanden is vergelijkbaar met het energielabel voor woningen. De klassen lopen uiteen van G tot A++. Er zijn een paar uitzonderingen die geen energielabel C hoeven te hebben: monumenten, panden die binnen 2 jaar gesloopt gaan worden en panden waarvan minder dan 50 procent van de oppervlakte wordt gebruikt als kantoor.
Kantoren nemen energiebesparende maatregelen
Steeds meer bedrijven nemen simpele energiebesparende maatregelen. Zo wordt bijvoorbeeld het dak geïsoleerd, wordt glas vervangen of wordt de verlichting aangepast. Ook ontdekken steeds meer bedrijven de voordelen van een warmtepomp of waterstofketel. De Arnhemse daken komen bovendien ook steeds voller te liggen met zonnepanelen.
Iedere maatregel heeft effect op het energielabel. Bedrijven die hun panden vernieuwen, kunnen een nieuw energielabel vast laten stellen. In Nederland had begin 2020 bijna de helft van alle kantoorgebouwen nog geen energielabel C of hoger. Er is dus werk aan de winkel.
Alliander en haar circulaire Bellevue
Alliander in Arnhem had in 2017 al een vooruitziende blik. Het renoveerde toen het hoofdkantoor ‘Bellevue’ in de stad. Daarbij werd circulair gewerkt: 95 procent van de materialen uit het bestaande gebouw werden hergebruikt. Zo werden bijvoorbeeld bureaubladen hergebruikt en werd 1,6 miljoen kilo puin gebruikt voor de verharding van de grond.
Daarnaast heeft het vernieuwde kantoor geen aansluiting meer op het aardgasnet, maar voorziet het voor een groot deel in de eigen energiebehoefte. Zo wordt er in de zomer warmte opgeslagen en in de winter wordt de opgeslagen buffer weer aangesproken. Om energie op te wekken liggen er zonnepanelen op het dak.
Van Beek bracht een monumentaal kantoorpand van energielabel E naar energielabel A
Van Beek, specialist in integraal energiemanagement, wilde het goed voorbeeld geven. Het bedrijf was erg tevreden met het pand aan de Utrechtsestraat in Arnhem, maar het energieverbruik was slecht: energielabel E. Daarom werd de verwarmingsketel vervangen met een variant van lagere capaciteit en werd de cv opnieuw ingeregeld. Het optimaal instellen van de installaties deed het energieverbruik al met 40 procent dalen.
Om door te stomen naar energielabel A, werd een warmtepomp geïnstalleerd en kwamen er zonnepanelen op het dak te liggen. Van de felle kantoorverlichting werd afscheid genomen en er werd ledverlichting aangebracht. Voor Van Beek was verduurzaming ook belangrijk. Daarom wordt de klimaatinstallatie in het bedrijf nu aangestuurd met kunstmatige intelligentie. Die techniek zorgt ervoor dat klimaat, comfort, energie en efficiëntie steeds op elkaar afgestemd blijven.
Dit soort initiatieven kunnen we in de toekomst meer verwachten. Zeker ook in Arnhem: een bruisende stad waar bedrijven initiatief durven te tonen.
Arnhem Business