Artikelen
13 juni 2014
Kinderarbeid nog niet overal verleden tijd
Het Kinderwetje van Van Houten (1874) verbood arbeid van kinderen tot twaalf jaar in werkplaatsen en fabrieken. De Leerplichtwet die in 1900 volgde maakte uiteindelijk een definitief einde aan de kinderarbeid in Nederland. Maar voor 168 miljoen kinderen elders op de wereld is het nog steeds de dagelijkse realiteit.
Vanaf de Internationale dag tegen kinderarbeid (12 juni) bezoekt u in het Openluchtmuseum de belevingstentoonstelling ‘Kinderarbeid, niet in mijn tijd’. Op de zolder van de traditionele stoomzuivelfabriek Freia stappen kinderen in drie industriële ketels en maken daar kennis met Nederlandse arbeidertjes van vroeger en hun ‘collega’s’ die vandaag de dag nog steeds in mijnen en frabieken werken. Zoals Ben (8 jaar) die in 1815 in de Limburgse mijnen werkte en Immanuel (11 jaar) die tweehonderd jaar later in een goudmijn in Ghana werkt.
Canon van Nederland
Met deze activiteit krijgt het canonvenster ‘verzet tegen kinderarbeid’ een plaats in het Nederlands Openluchtmuseum. Kinderarbeid, niet in mijn tijd is ontwikkeld in samenwerking met Hivos en wordt mede mogelijk gemaakt door FREIA en de deelnemers aan de BankGiro Loterij.
Tegen kinderarbeid?
Bezoek de Facebookpagina en plaats een foto-HANDtekening tegen kinderarbeid. Hiermee maakt u bovendien kans op 2 vrijkaarten voor het museum. De actie loopt nog tot 20 juni 2014.