Artikelen
1 juli 2015
Klaas Galama (ESTG) over ambitie en focus: ‘Wij zijn een B2B e-commerce gedreven organisatie’
Klaas Galama (43 jaar) had al vroeg de ambitie om een eigen bedrijf te starten. In 2002 lukte dat met de oprichting van Gafu Specialistische Reiniging en het lukt nog steeds, weliswaar in een andere branche, maar het gaat hard. In de optiek van Klaas moet je elke zeven jaar je focus verleggen om scherp te blijven. Tegenwoordig is Klaas eigenaar van European Solar Technology Group (ESTG).
Aan ambitie en doorzettingsvermogen ontbreekt het Klaas Galama niet. Hij werd niet voor niets in 1996 en 1997 Nederlands Kampioen Kyokushinkai karate. “Ik geloof er niet in om dingen half te doen, helemaal goed of niet, dat is de keuze.” Hij begon in de bouw, ging werken voor een bedrijf actief in specialistische reiniging van bouwterreinen en nieuwbouw en richtte in 2002 Gafu Specialistische Reiniging & Bouwservice op. “In 2009 las ik het boek van Willem Middelkoop getiteld ‘De permanente oliecrisis’. Dat opende mijn ogen over de wereld van fossiele brandstoffen. Ik snapte dat de oplossing ergens anders lag, verbeter de wereld en begin bij jezelf, dus richtte ik samen met een compagnon installatiebedrijf Atama Solar Energy BV op, waarbij wij de klanten uitgebreid adviseerden over de aanschaf van zonnepanelen en deze systemen installeerden wij door heel Nederland en België.”
“Dat was in deze markt best bijzonder, men verklaarde ons voor gek, wie doet er nu zulke omvangrijke bestellingen via het web, niemand toch?”
Focus
In 2010 richtte Klaas European Solar Technology Group (ESTG BV) op, in eerste instantie als inkooporganisatie voor het installatiebedrijf en in 2011 volgde PV Care als operations & maintenance organisatie voor zonne-energiesystemen. “In 2013 verkocht ik PV Care met name om de onafhankelijkheid in deze markt verder te benadrukken, tevens verkocht ik in 2014 mijn aandeel in Atama Solar Energy om mij volledig te kunnen focussen op ESTG.” Galama, inmiddels met een aardig trackrecord, behaalde in 2009 een tweede plaats bij de Young Entrepreneur verkiezing van de Rabobank en in 2012 E&Y nominee High Growth Awards Publieksprijs. Hij besloot dat verdere specialisatie en focus in deze nieuwe, opportunistische en tegelijk hoogst competitieve markt essentieel is voor toekomstig succes. Vandaar de focus op ESTG, die alle onderdelen voor de bouw van professionele zonne-energiesystemen in de bovenkant van de markt aan zakelijke klanten levert. ESTG werd als traditionele groothandel in 2013 rigoureus in een nieuw jasje gegoten. “Wij openden in februari 2013 een webshop met als doel te leveren uit voorraad en wel binnen 24 uur. Dat was in deze markt best bijzonder, men verklaarde ons voor gek, wie doet er nu zulke omvangrijke bestellingen via het web, niemand toch? Dat liep anders, ons online verhaal ging heel snel. ESTG maakt een stormachtige groei door en orders stromen binnen, onze uitdaging ligt inmiddels op het automatiseringsvlak.”
Automatisering
Doel van ESTG is om een breed productaanbod snel uit voorraad te leveren. Daarom is automatisering binnen ESTG een doorlopend innovatief proces. “We hebben de slag gemaakt om vanuit eigen kracht in de digitale transformatie te groeien naar een e-commerce gedreven organisatie. Ons doel is om alles wat we kunnen automatiseren ook daadwerkelijk te implementeren; inkoop, verkoop, e-fulfilment, fiattering en acceptatie en het complete logistieke proces. We laten leveranciers in onze voorraad kijken, zodat zij deze zelf op peil kunnen houden. Ons ultieme doel? Een zo laat mogelijke cut-off tijd in de webshop en uiteindelijk een same-day delivery. Vandaag besteld, vandaag in huis. We leven in een tijd van IT gedreven logistiek waarbij door verdere automatisering en robotisering de volledige autostore (automatische order-picking) steeds dichterbij komt”, aldus Galama.
Importheffingen
Klaas Galama: “Deze branche heeft ook met belangrijke externe invloeden te maken, wetgeving bijvoorbeeld. Ik heb als woordvoerder van de Alliance For Affordable Sustainable Energy (AFASE) hard gevochten om de importheffingen op Chinese producten voor zonne-energiesystemen tegen te houden. De achterliggende gedachte is dat deze industrie zichzelf moet redden, daar hoort geen overheidsbemoeienis bij. Dus ook geen subsidies, maar gewoon hogere rendementen, waardoor de markt zijn eigen verdienmodel kan creëren. AFASE heeft dit helaas niet kunnen bereiken, maar ik ben er heilig van overtuigd dat de toekomst in zonne-energie ligt, en daar zal ESTG een belangrijke rol in spelen.”