Artikelen
2 juni 2015
Kuiper-Arnhem ontwikkelt formule ‘Samen Aangenaam Ouder Worden’
Nederland vergrijst, in 2040 zal ons land zo’n 4,6 miljoen 65-plussers tellen. Dat wordt een probleem, zeker met een terugtredende overheid en een systeem van steeds grotere eigen bijdragen. Dat betekent dat er meer verantwoordelijk zal worden gelegd bij de burger en de particuliere markt. De mensen achter Kuiper-Arnhem Bouw en Ontwikkeling hebben met Samen Aangenaam Ouder Worden (SAOW) een innovatieve formule ontwikkeld, die straks zo’n 4.000 appartementen verdeeld over heel Nederland zal tellen.
Hans Winters is directeur-eigenaar, zijn zoon Bob is Commercieel Manager, Matthijs Wolters is formule manager en Judith Creemers is financieel manager. “We hebben de crisis onder andere gebruikt om nieuwe formules te ontwikkelen, bijvoorbeeld voor renovatie, transformatie en natuurlijk SAOW. De kerngedachte achter SAOW is dat we appartementen voor de particuliere markt ontwikkelen en bouwen, waarin echtparen met een inkomen van modaal plus levensbestendig kunnen wonen, maar vooral de regie over hun eigen leven willen behouden. Dat betekent dat een eventueel groeiende zorgvraag in het concept wordt meegenomen. Niet alleen in het aanbieden van diensten, maar vooral ook in de functionaliteiten die we in de appartementen aanbrengen en die afhankelijk van de zorgvraag zonder problemen kunnen worden opgeschaald.” SAOW maakt hierbij géén gebruik van de WMO-pot, die per 1 januari onder de verantwoordelijkheid van de gemeente valt. “Naar verluidt zou nu al ongeveer 60% van de gemeenten klagen over een tekort aan gelden. Onze huurders hoeven dus niet naar de gemeente om een aanvraag in te dienen voor aanpassingen in hun woning.”
Ontzorgen
SAOW bouwt straks appartementen van 85 tot 105 m2 voor 65-plussers die de eigen regie over hun leven in een aangename en beschermde omgeving willen voeren. Daarvoor hebben we twee concepten ontwikkeld: een villa model vanaf negen appartementen (negen zijn nu in ontwikkeling) en een residentieel model met zestig appartementen (twintigtal in ontwikkeling), beide hebben 24/7 een gastvrouw aanwezig met de skills van een verpleegkundige niveau 4. We zullen de locaties in samenwerking met een groot facilitair dienstverlener zelf exploiteren. Het gaat in SAOW om de combinatie van wonen, ontzorgen, aandacht en het aanbieden van vrijwel alle aanvullende services. “Er is keuze uit drie niveaus van ontzorging: een basisniveau voor de diensten en de aanwezigheid van de gastvrouw (verpleegkundige) om een eventueel ongeplande zorgvraag op te vangen, een comfortniveau voor gerichte en actieve extra aandacht van de gastvrouw, bijvoorbeeld voor hulp bij medicatie. Ze kan dan dagelijks langskomen voor een kop koffie, een praatje en om te horen hoe het gaat, als de bewoners dat prettig vinden. Alles in eigen regie. Ten slotte bieden we comfort+ met bijvoorbeeld fysieke ondersteuning bij douchen, aan- of uitkleden of hulp bij het aantrekken van steunkousen en dergelijke. Daarbij hoort bijvoorbeeld ook hulp bij opstaan of naar bed gaan op het tijdstip dat de bewoner dat prettig vindt, met de hulp die daarbij hoort.” Beide comfortpakketten worden aangevuld met ondersteuning in het huishouden en wasseretteservice.
“Naar verluidt zou nu al ongeveer 60% van de gemeenten klagen over een tekort aan gelden.”
Innovatief
Niet alleen het concept is innovatief in de particuliere markt. “Men huurt een appartement dat al bij de bouw onzichtbaar is voorzien van alle mogelijke aanpassingen. Een breed scala aan voorzieningen en noviteiten op het gebied van zorg, veiligheid en gemak, die pas geactiveerd en zichtbaar worden op het moment dat de huurder ze ook daadwerkelijk gaat of moet gebruiken. Levensloopbestendig wonen met ontzorging is in onze visie niet alleen onderscheidend in verborgen en geavanceerde faciliteiten als een vloer die – als de bewoner dat wil – ongewenste aanwezigheid registreert en het opmerkt als iemand onverhoopt valt. In beide gevallen wordt automatisch direct hulp ingeschakeld. Een andere noviteit in deze woningen is een keuken of badkamer die in een handomdraai aangepast kan worden, mocht een van de bewoners in de toekomst onverhoopt aangewezen zijn op een rolstoel.” Het concept staat als een huis, SAOW werkt samen met partners die het belang van innovatie in deze zorgwoningen ondersteunen. Op dit moment zijn nog geen appartementen beschikbaar. “Maar het concept is klaar, we hebben locaties –bestaande gebouwen en plannen op maagdelijke grond – aangewezen en we starten binnenkort met een publiciteitscampagne. Bij 80% verhuur gaan we ogenblikkelijk met de bouw van start. Dan zal het snel gaan.”