Artikelen
24 juli 2014
Le Bateau Catering klein maar fijn
Jochem Janssen (32 jaar) is geboren in een ondernemersfamilie, dus het stond eigenlijk al vroeg vast dat ook hij zelfstandig ondernemer zou worden. Sinds 2011 is hij samen met zijn broer Patrick eigenaar van Le Bateau Catering. “Vanuit een eigen visie op koken en cateren, waarin de kwaliteit van de producten en de aandacht voor mooie kooktechnieken centraal staan.”
Jochem Janssen deed in 2004 al eerder een poging, maar daar stopte hij in 2008 mee. “Ik was waarschijnlijk nog wat te jong. Ik heb daarna bij verschillende bedrijven veel ervaring opgedaan en in 2011 was ik er wel klaar voor. Patrick speelt een belangrijke rol, hij verzorgt de contracten, doet de financiën en zorgt dus voor de administratieve structuur in het bedrijf. Zo kunnen we investeren en groeien, zonder bank. Dat is een lekker gevoel.”
Biologisch
Jochem is niet alleen kok, hij verzorgt de acquisitie en regelt het personeel. “En dat gaat goed. We deden bijvoorbeeld onlangs nog de opening van Alliander en we hebben nog meer mooie vaste klanten. Zo verzorgen we voor Jumbo elke zaterdag live cooking events. Dat heeft met beleving te maken, je brengt mensen in contact met bijzondere producten en dat werkt. Bovendien is het erg leuk.”
Le Bateau Catering werkt voor zover mogelijk met streekproducten. “Bijvoorbeeld melkproducten van de Zuivelboerderij, vlees uit de regio en mooie groenten. Die zijn zo belangrijk, een barbecue wordt zoveel leuker als je het aankleedt met groenten. En we werken met biologische producten, zelfs ons servies is biologisch afbreekbaar. Dat is onderscheidend en dat levert dan weer leuke klanten op. Zo gaan we tijdens de Vierdaagse in Nijmegen koken voor scouting Nederland. En ik gebruik graag oude technieken, inmaken, inleggen, alles om de kwaliteit van de producten optimaal tot hun recht te laten komen. Die werkwijze slaat aan, op die manier hebben we onze eigen plek in de cateringmarkt veroverd.”
Passie
Jochem Janssen kookt met passie. “Je klanten op andere ideeën brengen, ze met andere smaken kennis laten maken, van hun event een succes maken. Dat kan ’s ochtends een boerenontbijt in de zon zijn, of een uitvaart en ’s middags een bruiloft. En onze manier van koken hoeft niet duur te zijn. Natuurlijk kunnen we oesters serveren, maar zelf ingelegde haring met groenten is net zo lekker en veel specialer. Het gaat om de passie, om de beleving rond eten. Ook in deze voor cateraars moeilijke tijden. Daar vinden we altijd een antwoord op.”