Artikelen
8 juni 2016
Leden Industriële Kring voor Nijmegen en omgeving leren veel van elkaar
3D-printen, Internet of Things, volledig gedigitaliseerde productieprocessen: ICT heeft steeds meer invloed op de maakindustrie. Dit fenomeen, ook wel ‘Smart Industry’ of ‘industrie 4.0’ genoemd, is één van de belangrijkste aandachtspunten van de Industriële Kring voor Nijmegen en omgeving (IKN). Deze bruisende vereniging met innovatieve bedrijven wil samen optrekken om de technologische ontwikkelingen het hoofd te bieden en de industrie nog meer op de kaart te zetten.
Het fundament voor de Industriële Kring voor Nijmegen en omgeving is gelegd in 1946, toen grote industriële bedrijven uit Nijmegen en Wijchen de krachten bundelden. Voorzitter Simon de Luij vertelt: “Zij hadden gemeenschappelijke belangen en wilden een gezamenlijk standpunt in-nemen ten opzichte van de overheid en op het gebied van regelgeving.” Secretaris Paul Schmitz vult aan: “Er was sprake van schaarste na de oorlog, denk aan triviale dingen als transportmiddelen en tabak voor werknemers. Door de IKN op te richten, kon men de gezamenlijke belangen beter behartigen.”
“Smart Industry heeft de toekomst”
Enorme kansen
Maar in de maakindustrie gaat het niet zozeer om het verleden: de focus ligt juist op de toekomst. Smart Industry biedt enorme kansen voor regionale maakbedrijven. Simon: “Het wordt ook wel de vierde industriële revolutie genoemd. De ontwikkelingen gaan zeer snel, een mooi voorbeeld is Tesla in de auto-industrie. Machines communiceren met elkaar en productieprocessen worden volledig gedigitaliseerd. Om dit soort zaken goed op te pakken, hebben bedrijven elkaar nodig. We moeten samen optrekken en leren om de toekomst goed tegemoet te gaan.”
NXP Semiconductors
NXP Semiconductors is de voormalige halfgeleiderdivisie van Philips. De letters NXP staan voor Next eXPerience. NXP is een wereldwijd opererende firma met vestigingen in 25 landen. De afdelingen ontwerp, onderzoek & ontwikkeling, productie en verkoop bevinden zich in Nederland.
In Nijmegen vinden onder andere onderzoek, ontwikkeling, de industrie, technologie en ondersteunende functies plaats. Hier werken zo’n 1.700 werknemers. Het is met meer dan 50 nationaliteiten één van de kleurrijkste bedrijven van de regio. De productie begon in 1953. Het hoofdkantoor is gelegen aan de Eindhovense High Tech Campus, een wereldwijd erkende hotspot van innovatie. Eindhoven is de thuisbasis van onder andere Corporate Legal, Corporate Strategy, IT, Interne Communicatie en Duurzaamheid.
De ICN8 fab is de grootste chipfabriek in Europa en is zeer belangrijk voor NXP Semiconductors. Onze kracht ligt in onze diversiteit, in combinatie met de hoge kwaliteitsnormen waaraan we moeten voldoen.
Meer info: www.nxp.com
Samen innoveren
Een erg goede manier om van elkaar te leren, is door regelmatig een kijkje bij elkaar in de keuken te nemen. Door kennis uit te wisselen en in netwerkverband te innoveren, kunnen bedrijven samen invulling geven aan Smart Industry. Dit leidt tot efficiëntere productieprocessen, innovatieve producten en nieuwe verdienmodellen. De Industriële Kring voor Nijmegen en omgeving stimuleert en faciliteert dit. Paul: “De zeven bijeenkomsten per jaar spelen een belangrijke rol. De leden zijn allemaal maakbedrijven, maar ze maken heel verschillende dingen. Je gaat daardoor out of the box denken. Door bij een ander bedrijf te kijken, kom je vaak op andere ideeën.” Simon vult aan: “En dan draait het niet om hoeveel omzet je draait of hoeveel personeel je hebt, maar juist om waar je tegenaan loopt, bijvoorbeeld als het gaat om onderwijs en opleiding van mensen. Je kunt op veel terreinen samenwerken.”
De Boer Machines Nederland B.V.
Ergens bij jou in de buurt staat vast een pand met een bakstenen gevel. Hele grote kans (90%) dat de stenen zijn gemaakt met een vormmachine van De Boer. Want al meer dan 80 jaar werken mensen bij De Boer aan machines voor de baksteenindustrie wereldwijd. Wat als een eenmanszaak begon in 1936 nam een vlucht net na de oorlog, toen Gerrit de Boer de vormband uitvond. Nu is het een gedegen onderneming met meer dan 80 man personeel, afkomstig uit de regio.
e vormband is een voortvloeisel van de vroegere houten bakken waarin de klei gegooid werd, voor het droog- en bakproces. Tegenwoordig passen vele tientallen stenen tegelijk in de vormband die nog het meest op een fietsketting van 20 ton lijkt. Ook de machine eromheen, het frame en alle randapparatuur komen uit de fabriek op Bijsterhuizen. Vanaf de klantwens tot het klantproduct, het gebeurt allemaal in Wijchen.
Meer info: www.deboermachines.nl
Leden
De IKN telt inmiddels ruim tachtig leden, die een mooie mix vormen van innovatieve start-ups en ervaren bedrijven. Waar moeten de leden aan voldoen? “Bedrijven met groeipotentie hoeven niet per se meer dan twintig personeelsleden te hebben”, zegt Simon. “En het begrip maakbedrijf is wat breder getrokken. ICT-bedrijven die automatiseringssoftware maken voor de industrie, kunnen bijvoorbeeld ook lid worden. Vanwege het aanstaande zeventigjarige jubileum betalen nieuwe leden tijdelijk geen contributie.”
“Machines communiceren met elkaar en productie-processen worden gedigitaliseerd”
Berko Wijchen B.V.
Berko Kompressoren adviseert, verkoopt, installeert en onderhoudt persluchtstations. Berko is ingericht om haar klanten zowel met leveringen als met haar serviceafdeling snel te helpen door een unieke manier van werken. De klant staat centraal en wordt eerst bevraagd om de behoefte goed in kaart te brengen. Middels verkoop, huur of lease zijn er veel mogelijkheden om de klantwensen te vervullen.
We opereren sterk in de Foodindustrie, de ziekenhuizen en alle overige branches waar de kwaliteit van de perslucht en de ‘uptime’ belangrijk zijn. Onze fail safe oplossingen winnen steeds meer terrein en borgen naast veiligheid en constante persluchtkwaliteit ook de duurzaamheid van de installaties.
Meer info: www.berko.eu
Belangen
Bij de IKN begon het zeventig jaar geleden allemaal met belangenbehartiging. Nog steeds houdt de vereniging zich hiermee bezig. Paul: “Onze speerpunten zijn technisch onderwijs en de aansluiting op de arbeidsmarkt, techniekpromotie, bereikbaarheid, innovatie en samenwerking.” Simon vult aan: “En we willen ruimte voor maakbedrijven creëren en behouden. Steden hebben bijvoorbeeld de neiging om woonwijken meer naar bedrijventerreinen toe te brengen. De IKN is vertegenwoordigd in allerlei groepen en belangenverenigingen en laat daar haar geluid horen. We zijn bijvoorbeeld kritisch op bestemmingsplannen. Ook hebben we regelmatig overleg met de portefeuillehouders Economische Zaken in deze regio.”
Modderkolk Projects & Maintenance B.V.
Modderkolk slaagt er al meer dan negentig jaar in om te blijven groeien als technisch dienstverlener in Watermanagement, Industrie en Zorg. De laatste vijf jaar is het bedrijf zelfs met honderd procent gegroeid. Modderkolk heeft in de industriële elektrotechniek een toonaangevende positie weten op te bouwen door continu in beweging te blijven.
De duurzame filosofie wordt door Modderkolk ‘de kunst van techniek’ genoemd. Tijd, geld en energiebronnen worden optimaal ingezet om groei te realiseren. De organisatie bestaat uit zelfstandig opererende teams waarbij de klant centraal staat. Dit is zo efficiënt dat 95% van de projecten gegarandeerd binnen tijd en budget opgeleverd wordt.
Modderkolk is continu bezig met de ontwikkeling van de bedrijfsvoering, waarbij kennis delen en vakmanschap creëren centraal staan. Een belangrijk onderdeel hierbij is de Modderkolk Academy, een eigen bedrijfsschool waarmee men het tekort aan technisch personeel wil aanpakken. Naast werk en opleiding maakt Modderkolk ook regionale culturele en sportieve initiatieven mogelijk.
Meer info: www.modderkolk.nl
Doelstellingen en uitdagingen
De afgelopen jaren heeft de IKN al diverse doelstellingen bereikt. Paul noemt de stichting Technovium en het Junior Technovium als voorbeeld. “Hiermee wordt permanent overlegd om de kwaliteit en populariteit van het technisch onderwijs te vergroten. Dat zijn succesvolle projecten.” Toch liggen er nog de nodige uitdagingen, vertelt Simon. “Kennis delen wordt steeds belangrijker, zoals gezegd. In de industrie wilde iedereen zijn kennis altijd voor zichzelf houden, maar in het kader van Smart Industry moeten bedrijven anders gaan opereren. Sommigen zijn daar nog huiverig voor, maar het is van groot belang om de regio te laten opbloeien en zo bij te dragen aan de economische activiteit.”
ARN
We kopen, gebruiken en gooien weg. Tegenwoordig weten we dat papier, glas, GFT en plastic apart gescheiden moeten voor hergebruik. Maar wat gebeurt er met het restafval? In Gelderland gaat dit afval naar ARN in Nijmegen-West. ARN loopt voorop als het gaat om recycling, vernieuwing en creativiteit.
Al vanaf de oprichting in 1985 staat milieuvriendelijkheid centraal. Door de extreem hoge temperaturen bij de afvalverbranding blijft er minder restafval over en komen er minder schadelijke stoffen in de lucht. Directeur Gerard van Gorkum: “Wij benutten het afval zo goed mogelijk; we zijn op zoek naar de hoogste energetische waarde.” Want afval levert energie op, voor bijvoorbeeld voor de verwarming van woningen in De Waalsprong en Waalfront.
ARN gelooft in het cradle-to-cradle-concept: elke grondstof is, na gebruik, om te zetten in een nieuwe grondstof voor een nieuwe toepassing. “We recyclen alles, zodat er geen afval meer overblijft. De verbrandingsoven wordt alleen gebruikt voor niet-recyclebaar afval. ARN richt zich steeds meer op het omzetten van herbruikbare componenten uit het afval.” ARN wekt duurzame energie op in de vorm van stoom, warmte, elektriciteit en gas. Het openbaar vervoer in de regio rijdt op gas van ARN.
Meer info: www.arnbv.nl
Regio
Paul en Simon onderstrepen het belang van de IKN voor de regio. Paul: “Bij gemeenten zijn ze met allerlei dingen bezig: de zorg, de bijstand, fietspaden. Als je niet af en toe van je laat horen, verdwijnt de focus heel makkelijk. Je moet zorgen dat je als industrie op de kaart blijft.” Simon vult aan: “Hoewel er zo’n tweeduizend maakbedrijven actief zijn in de regio, is de branche nog relatief onbekend. We laten onvoldoende van ons horen. Er gebeurt zoveel boeiends in de maakindustrie, daar zouden we trots op moeten zijn. We willen dit veel meer naar buiten brengen.”
Meer informatie of lid worden? Ga dan naar www.iknijmegen.nl
Nijmegen Business