Artikelen
22 maart 2018
Lunchbijeenkomst over de uitdagingen in familiebedrijven
Wanneer je aan de slag gaat in het bedrijf van familie krijg je te maken met vele uitdagingen. Naast privébelangen zijn er ook oude tradities en gewoonten om rekening mee te houden. Hoe is het om te werken in een bedrijf dat decennia van successen en uitdagingen kent?
GIJS WESSELDIJK start in 1970 verkeersschool Wesseldijk met één enkele lesauto. In achtenveertig jaar tijd is het bedrijf uitgegroeid tot een centrum dat naast ANWB rijopleidingen ook instructeursopleidingen en logistieke opleidingen verzorgt. Zijn zoon JORRIT WESSELDIJK is inmiddels drie jaar volledig eigenaar van het bedrijf dat nu ruim zestig werknemers telt met vestigingen in Nijmegen, Arnhem, Tiel en Ede.
JOJANNEKE MAERTENS is werkzaam bij drukkerij Luxor aan de Sint Annastraat en ook dit oer-Nijmeegs bedrijf bestaat al bijna vijf decennia. Sinds 2000 nam haar echtgenoot, Stijn Maertens, het bedrijf over van zijn ouders en ook Jojannekes zwager en schoonzus vormen onderdeel van het familiebedrijf. Drukkerij Luxor verzorgt familiedrukwerk, zakelijk drukwerk en promotiematerialen als flyers, posters en banners.
JAY CHANG is al vijf jaar bedrijfsleider van Orient Plaza, het Aziatisch restaurantencomplex dat zijn vader in 1988 op Kerkenbos opende. Gasten kunnen genieten van een all-you-can-eat Sushi & Grill in ‘Jiro’ op de begane grond, de Japanse keuken op het hoogste niveau in ‘Kyoto’ of traditionele Chinees-Kantonese gerechten in Honyun, beide op de eerste verdieping. Het familiebedrijf is in de loop der jaren gegroeid met Plaza Foods, dat kant en klare maaltijden levert aan supermarkten als Jumbo en Aldi.
MARRON MEIJER is sinds 2015 eigenaar van MATO Verlichting, als derde generatie. Haar grootvader begon in 1955 met de verkoop van gloeilampen in de stad, gewoon op de fiets vanuit Nijmegen-Oost. Marrons vader breidt het bedrijf op zijn beurt uit tot specialist in binnen- en buitenverlichting voor bedrijven, instellingen en de industrie. MATO Verlichting zorgt met het juiste lichtadvies, de juiste keuze in lichtbronnen en armaturen en door samenwerking met vakkundige installateurs voor een optimale verlichting van elk bedrijf.
Jay verwelkomt zijn gasten in Honyun om de deelnemers van de lunchsessie kennis te laten maken met traditioneel Chinees-Kantonese dim sum. De gestoomde en gefrituurde pasteitjes zijn rijkelijk gevuld met vlees en garnalen en laten zich goed smaken, terwijl de vertrouwde geuren van gebakken rijst en ossenhaas in zoet-zure saus de oriëntaals gedecoreerde dinerzaal opvullen.
Hoe zijn jullie begonnen in het familiebedrijf?
GIJS: “Jorrit werkte al vanaf zijn zeventiende in het bedrijf en op zijn achttiende was hij al jong rijinstructeur. Het is goed dat je de basis meekrijgt, want daar leer je het meeste van.”
JORRIT: “Op die manier heb ik alle stappen in ons bedrijf wel meegemaakt. Daarbij bouw je ook een langdurige band op met de trouwe werknemers. Onze ANWB-bedrijfsleidster werkt al vijfendertig jaar bij ons, sinds ik geboren ben, en nu werkt ze onder mijn leiding.”
JAY: “Ook ik ben jong begonnen binnen het bedrijf. Eerst als barman en nu werk ik samen met mijn vader. Nog steeds geeft hij mij waardevolle tips als ik met vragen zit. Mijn broer is inmiddels werkzaam in de fabrieken van Plaza Foods, samen met mijn oom en zo hebben wij de taken eigenlijk heel natuurlijk weten te verdelen.”
JOJANNEKE: Stijn heeft zijn opleiding aan het grafisch lyceum gevolgd en altijd in de drukkerij gewerkt. Hij wist dan ook dat hij het op een gegeven moment over wilde nemen. Dat gebeurde voor mijn tijd bij Luxor. Als je als partner in een bedrijf begint te werken, gaat het niet alleen om je competenties, maar ook of je binnen de familie past; nog meer dan wanneer je niet in het familiebedrijf van je echtgenoot stapt.”
MARRON: “Voordat ik het bedrijf van mijn vader overnam was ik werkzaam bij een stichting in de PR en communicatie. Verlichting was dus niet de branche waar ik het meest vertrouwd mee was, al heb ik in die tijd steeds één dag in de week bij MATO Verlichting gewerkt om feeling te houden met het bedrijf van mijn vader. Uiteindelijk ben ik er full-time gaan werken om het vak en de klanten beter te leren kennen, nog voordat ik de zaak overnam.”
‘Wanneer je aan de slag gaat in het bedrijf van familie krijg je te maken met vele uitdagingen.’
Eigen draai geven en vernieuwen, hoe doen jullie dat?
MARRON: “Nadat ik MATO had overgenomen, heb ik onze huisstijl geheel vernieuwd. Ons bedrijf was in de loop der jaren veranderd en dit was een mooi moment om de uitstraling daarop aan te passen. Ik vond het moeilijk om het met mijn vader te bespreken, omdat hij het logo al vanaf 1980 hanteerde. Uiteindelijk heb ik hem ook betrokken bij het proces en mee laten kijken met de ontwerpen.”
GIJS: “Ook Jorrit heeft zijn eigen stempel erop gedrukt na de overname en de zichtbaarheid aangepast, van vrachtwagen tot aan de website toe. In het begin dacht ik ‘moet dat nou? Dat is weer een hele investering.’, maar achteraf is het toch een prima keuze geweest en heeft het goed uitgepakt.”
JAY: “Klanten en hun behoeften veranderen en dan moet je wel vernieuwen. Het wokbuffet was op een gegeven moment niet meer van deze tijd en daarom is het all-you-can-eat Sushi & Grillconcept erbij gekomen. Die vernieuwingen liet mijn vader aan mij over. Hetzelfde geldt voor online uitingen als de website, onze social media en online bezorgservice. Onveranderd in onze branche geldt dat je de gasten goed behandelt en authentiek eten van hoge kwaliteit serveert.”
Blijven jullie ook in de toekomst een familiebedrijf?
JORRIT: “Enerzijds is het mooi als het bedrijf overgaat naar de volgende generatie, maar als er een goed bod wordt gedaan door een andere partij is dat ook een optie. Dat neemt namelijk ook veel zorgen weg.”
JOJANNEKE: “Vroeger was het vanzelfsprekender dat het familiebedrijf van vader op zoon zou overgaan. Op fiscaal vlak is het niet meer zo eenvoudig om de zaak over te laten vloeien naar de kinderen. Tegenwoordig wordt een familiebedrijf tegen marktconforme waarde overgekocht door de nieuwe generatie.”
MARRON: “Daarnaast is het vooral belangrijk dat mijn kinderen het leuk vinden om in het bedrijf te werken of de zaak over te nemen. Als ze liever een ander beroep willen uitoefenen is dat ook goed, als ze maar doen waar ze gelukkig van worden.”
Deelnemers lunchbijeenkomst
Gijs & Jorrit Wesseldijk | Verkeersschool Wesseldijk
www.verkeersschoolwesseldijk.nl
Jojanneke Maertens | Drukkerij Luxor
www.drukkerijluxor.nl
Jay Chang | Orient Plaza
www.orientplaza.com
Marron Meijer | MATO Verlichting
www.mato.nl