Artikelen
8 november 2013
Lunchbijeenkomst van De Kempenaer Advocaten bij Modez
De tweede lunchbijeenkomst van De Kempenaer Advocaten stond in het teken van de Sanctiedesk. Steeds meer ondernemers en bestuurders krijgen met sancties te maken, die niet alleen door de rechter worden opgelegd, maar bijvoorbeeld ook door het Openbaar Ministerie en door toezichthoudende bestuursorganen zoals het NMa, de NZa en de arbeidsinspectie. En de sancties zijn vaak zeer ingrijpend. Advocaten Manfred Nan en Pedro Heinen nodigden een aantal cliënten uit om het onderwerp nader te belichten.
Manfred Nan is vanaf 1985 werkzaam als advocaat en heeft zich gespecialiseerd in het straf- en sportrecht. Sinds 1998 is hij aan De Kempenaer Advocaten verbonden. Pedro Heinen deed zijn eerste zaak in december 1987, toen nog in het privaatrecht, later stapte hij over naar bestuursrecht en het omgevingsrecht. In 1992 kwam Heinen in dienst van De Kempenaer Advocaten. Manfred en Pedro werken met nog 4 andere advocaten nauw
samen in de Sanctiedesk. “Ook omdat bestuursrecht en strafrecht steeds verder in elkaar schuiven. Cliënten krijgen vanuit een vermeend bestuursrechtelijke vergrijp met het strafrecht te maken. De gevolgen van sancties gaan vaak verder dan de sanctie zelf. Een bestuursrechtelijke boete of een strafrechtelijk traject kan de goede naam van persoon of onderneming aantasten en ook civielrechtelijke aansprakelijkheid met zich meebrengen.”
De gasten
En dan hun gasten. Alex Förch is DGA van FMA-Nillesen, een adviesbureau dat is gespecialiseerd in bodem, milieu, arbo en iso. “Milieutechniek is onze core business, wij zijn het enige bureau in de Noordoostpolder dat is erkend voor het uitvoeren van bodemonderzoek, partijkeuringen van grond en de begeleiding van bodemsanering (KWALIBO).” Mark ten Ham is als adviseur van FMA-Nillesen dagelijks bezig met milieu en de bijbehorende managementsystemen. Wim Vos is CEO van EuroParcs, een organisatie met negen ‘high end’ vakantieparken. “Groen, water, natuur zijn de sleutelwoorden. Op deze vakantieparken verkopen en verhuren wij recreatiewoningen. Middels onze eigen verhuurorganisatie realiseren wij meer dan 30.000 boekingen per jaar.”
Procedures voorkomen
De werkwijze van de Sanctiedesk van De Kempenaer Advocaten laat zich eigenlijk in één zin samenvatten: problemen voor zijn en als er dan toch problemen opdoemen zorgen voor de-escalatie, geen ruzie maken en zorgen dat je niet voor een rechter komt te staan. “Zaken vooral snel oplossen, maar beter nog: voorkomen dat er problemen ontstaan. Dat doe je door advisering en door het opstellen van goede contracten.” Wim Vos kan het belang van goede contracten beamen. “Ik raakte in 1992 buiten mijn schuld in een vervelende zaak verwikkeld. Het kwam uiteindelijk goed, maar het kostte veel tijd en energie en het voortbestaan van mijn bedrijf stond op een gegeven moment zelfs op het spel. Daar heb ik van geleerd. Ik schakel nu vooraf altijd adviseurs in. De Kempenaer Advocaten heeft ook een rol gespeeld bij de begeleiding van onze bedrijfsjurist en ze doen dat eigenlijk nog steeds.”
Bewustwording
Dat er in Nederland strenge regelgeving bestaat op bijvoorbeeld het gebied van milieu is voor Alex Förch en Mark ten Ham geen probleem. “De willekeur, de ongekende strafoplegging, ook als degene die de straf oplegt aantoonbaar fout zit, dat is waar we ons druk om maken. Wij zijn bijvoorbeeld gecertificeerd voor bodemonderzoek en het is goed dat de rapporten die daaruit voortvloeien worden gecontroleerd, daarvoor worden we jaarlijks geaudit, maar dat de geringste tekstuele afwijking al tot een waarschuwing en vervolgens een straf leidt, lijkt nergens op. Wij zijn dan weer dagen bezig om te reageren.” Pedro Heinen geeft een ander voorbeeld. “Ik sprak onlangs op een congres voor woningcorporaties en zorginstellingen over brandveiligheid. De regelgeving blijkt op onderdelen erg onduidelijk.
De deelnemers waren niet erg verontrust, want ‘wij hebben afspraken gemaakt met de brandweer over de tijd die we krijgen om alles op orde te brengen’. Ja, mooi, maar als er brand uitbreekt en er vallen slachtoffers, dan is er gewoon sprake van een mogelijke vervolging voor dood door schuld. En dat realiseert men zich niet. Het gaat om bewustwording, om voorlichting, om een pro-actieve houding. Daar ligt voor ons als advocatuur een belangrijke taak.”
Strafrecht
De mensen van de Sanctiedesk hebben bijvoorbeeld ook een praktische instructie voor cliënten opgesteld waarin hen duidelijk wordt gemaakt wat je moet doen als je onverwacht te maken krijgt met een doorzoeking door justitie. Manfred Nan: ”Meteen contact met ons opnemen zodat we de opsporingsambtenaren kunnen meedelen dat we er aankomen en dat ze in afwachting van onze komst moeten wachten met het starten van de voorgenomen doorzoeking. De mensen in afwachting van onze komst onderbrengen in een lege ruimte en hen een kop koffie aanbieden. Zeg dat medewerking zal worden verleend voor zover daartoe een wettelijke plicht bestaat, maar dat u dat eerst wilt voorleggen aan de advocaat die in aantocht is. Leg geen verklaringen af zonder vooroverleg met de advocaat en beantwoordt geen inhoudelijke vragen. Het vereist alertheid en deskundigheid om te voorkomen dat je onnodig onherstelbare fouten maakt. Daar komt het belang van strafrechtexpertise om de hoek kijken. Het is juist de combinatie van bestuursrecht en strafrecht die de Sanctiedesk zo anders maakt. En neem geen risico. Een vraag, niet zeker van je zaak? Altijd bellen!”

Arnhem Business