Artikelen
29 april 2015
Marc Buijsman van Dutch Projects nodigt uit…
Het concept van de zakenlunch? Een gastheer nodigt uit, kiest de lunchlocatie en bepaalt het onderwerp van gesprek. Marc Buijsman is gastheer. Hij is sales & marketing manager (Rob van Kempen is eigenaar). Hij nodigde op woensdag 18 maart Frank Corbeek, John van Maanen, Huub Loeffen en Leo Lobel in de Boerderij uit voor een fantastische lunch. Onderwerpen van gesprek: retail en vastgoed.
De mensen achter Dutch Projects hebben grote nationale en internationale ervaring in projectmanagement voor bouw- en renovatieprojecten voor winkels, kantoren, horeca en zorg. “Wij zijn in staat om de marketingstrategie van een klant te vertalen in een emotionele beleving en dat gaat veel verder dan het inrichten van een winkel. Wij denken na over concepten, over de bewegingen in de markt. De moderne consument is op dit moment op zoek naar de grenzen tussen winkelen, multimedia, gastronomie en cultuur. De uitstraling van een winkelconcept is daarmee allesbepalend voor traffic en conversie. Ook in die conceptontwikkeling denken we mee. Dat is het ideale startpunt, omdat we uitgangspunten en budget direct kunnen vertalen naar planning en uitvoering. Wij houden alles in eigen hand, we bouwen als het ware een team specialisten om een project heen. Dit is belangrijk, omdat elk afzonderlijk project zijn specifieke uitdagingen kent. Zo heeft een modeformule andere aandacht nodig dan een formule in de foodbranche. Klanten kiezen daarom steeds vaker voor onze manier van werken, omdat het van meet af aan transparantie geeft. Duidelijk communiceren via één aanspreekpunt zorgt voor rust en duidelijkheid. Het begint met het leren kennen van de formule, dan volgt de uitgebreide offerte, zodat een klant nooit voor verrassingen komt te staan.” Dutch Projects werkt ook voor grote Europese ketens. “Soms rollen we drie winkels per dag uit. Het geeft steeds weer een kick om een winkel binnen tijd en budget turnkey op te leveren.”
De gasten
Frank Corbeek is storemanager van Only for Men in Doesburg. De sleutelwoorden van deze locatie: 1.350 m2 herenmode, van casual tot maatpak, in een shop-in-shopconcept, met barbershop en een broodjesbar, met volop gratis parkeerruimte. “Het gaat om het creëren van beleving voor de doelgroep. Dan bouw je aan een groot vast klantenbestand. Daarom organiseren we steeds opnieuw spraakmakende evenementen en zijn we bijvoorbeeld kledingsponsor van Vitesse en De Graafschap. Dat gaat goed. We zijn alweer uitgeroepen tot de beste winkelformule in herenmode.” John van Maanen is managing director van Kantoorprofi. “Wij zijn experts in faciliteren We zijn met ruim 18.000 artikelen de totaalleverancier voor kantoor, werkplaats of magazijn. We ontzorgen klanten volledig, bijvoorbeeld bij herinrichting, maar ook met kantoorartikelen of bijvoorbeeld het herstofferen van kantoormeubilair. De corebusiness is projectinrichting, bijvoorbeeld voor Zijm in Duiven, waar we niet alleen 25 werkplekken inrichten, maar ook zorgen voor de inrichting van het bandenhotel. Dat doen we op dit moment met acht medewerkers en we hebben recent een vestiging in Antwerpen geopend. Klanten zoeken sterke partners en dat zijn wij. Door lage overhead is onze prijsstelling zeer concurrerend.” Huub Loeffen is eigenaar van Jehago meesterlijk interieurs. “De basis van een goed interieur is weten voor wie je het maakt. Vanuit die visie geven wij al meer dan 35 jaar vorm aan interieurprojecten. Onze kracht is dat we vrijwel alles kunnen maken wat de klant bedenkt. Wij werken voor diverse opdrachtgevers, aannemers, particulieren, overheden, projectinrichters, bedrijven, horeca en retail. Voor Dutch Projects hebben we nu een aantal succesvolle projecten afgerond.” Leo Lobel was 20 jaar Opel-dealer, verkocht zijn zaken 15 jaar geleden en legde zich vanaf dat moment toe op vastgoed. “We hebben een wat andere kijk op verhuur van vastgoed. We leveren service, zorgen dat alle faciliteiten aanwezig zijn, helpen startende ondernemers met eenvoudige huurformules en we zorgen dat ons vastgoed meerwaarde biedt. Zo hebben we voor een pand in Elden eerste een restaurant annex ontmoetingsplek gecreëerd, waar ondernemers elkaar en hun klanten kunnen ontmoeten. Dat heeft een enorme aanzuigende werking.”
De retailmarkt
Consumenten zijn mede als gevolg van het online winkelaanbod (92% van de Nederlanders heeft toegang tot internet) sterk veranderd. Ook de economie en het daaraan gekoppelde consumentenvertrouwen werken niet mee. Dat eist meer van de winkelier. Leo Lobel formuleert dat als volgt: “Tien jaar geleden zat de Nederlandse ondernemer op een zeilschip met de wind vol in de zeilen. Nu zit hij in een roeiboot zelf aan de riemen. Ik raad iedereen aan die roeiboot te vervangen door een kajak. In een roeiboot zit je met je rug naar de roeirichting, in een kajak zie je waar je naartoe stuurt. Dat is slimmer.” Marc Buijsman: “Winkels moeten de consument meer bieden dan een fysieke webshop, het moet steeds meer een beleving zijn en dat betekent dat winkels daarin mee moeten. Ze moeten een omgeving bieden die uitdaagt, die verschillende zaken verbindt, die aantrekt door kleur en inrichting. Pas dan ben je een serieus alternatief voor online shopping. Marc Buijsman: “De Nederlandse consument is daarbij ongeveer de meest kritische ter wereld. Het is niet voor niets dat nieuwe retailformules eerst hier worden getest, want slagen ze hier, dan slagen ze overal. De Nederlandse binnensteden versaaien, er is vaak sprake van een standaardaanbod, waaraan alleen specialistische winkels zich weten te onttrekken. Juist die formules vindt de consument interessant.” Frank Corbeek zit met Only for Men niet in de binnenstad en zijn klanten zijn mannen. “ Die houden niet van eindeloos winkelen, die willen één zaak met een breed aanbod, waar ze alles kunnen vinden, waar ze gemakkelijk kunnen parkeren, een zaak die bovendien ander vertier biedt, waar je je op de traditionele manier kunt laten scheren, waar je een sportwedstrijd op beeld kunt volgen. Maar vrouwen bepalen vaak de keuze voor een zaak, dus organiseren we veel evenementen die juist op vrouwen zijn gericht. Dat werkt. Dan trek je ook klanten uit de regio, we merken bijvoorbeeld dat we steeds meer klanten uit Arnhem krijgen.”
De mix
Ook het winkelaanbod is de afgelopen jaren sterk veranderd, bijvoorbeeld met de komst van ketens die tegen lage prijs producten aanbieden. In eerste instantie vaak gericht op jongeren, maar het is tegenwoordig geen schande als je je basic producten bij zo’n keten koopt. Je ziet er dus een sterk gemixt publiek. Dat is een direct gevolg van prijsontwikkelingen. Marc Buijsman: “Winkels zijn voortdurend op zoek naar nieuwe trends, ze moeten zichzelf eigenlijk steeds opnieuw uitvinden. Daar helpen we ze bij.” Uiteraard is het succes van retail van vele factoren afhankelijk. Gemeentelijk beleid, beschikbaarheid en prijs van parkeerplaatsen bijvoorbeeld, maar ook de huurprijs speelt een belangrijke rol. Volgens Leo Lobel zal de markt uiteindelijk een omzetgerelateerde huurprijs afdwingen. “De vraag of een huurder de huurprijs kan betalen is voor een verhuurder essentieel. Hou je daar geen rekening mee, dan veroorzaak je vanzelf leegstand. Daar is een verhuurder niet bij gebaat.” Dat de markt verandert is volgens de lunchgasten ook een uitdaging. John van Maanen: “Je klanten verrassen, omdat je meer biedt dan ze verwachten. En je klant nooit onderschatten. We hebben ook een webshop voor onze Belgische klanten, maar ze bestellen via de Nederlandse site, omdat ze dan weten dat de bezorging in orde is. Ze vertrouwen de Nederlandse postbezorging meer dan de Belgische. Daar kom je dan achter. Wat dat betreft vertoont klantengedrag overeenkomsten met water, het zoekt altijd het laagste punt op, het vindt altijd een weg. Daar moet je als ondernemer mee omgaan, het proberen te voorspellen, maar er in elk geval op reageren.” Dat is precies de markt waarin Dutch Projects zich beweegt. “Rekening houden met de nieuwste trends en klantwensen en authentieke en duurzame interieurs die daarop aansluiten ontwerpen en bouwen. Dat is de kunst.”
De Boerderij
Intussen hadden Tobias Haagsma en zijn team een voortreffelijke lunch geserveerd. Roodbaars met Hollandse garnaaltjes als voorgerechtje, kabeljauw, groentjes en een crème van zoet aardappel als hoofdgerecht. Een heerlijk glas witte wijn deed de rest. De bouw van de serre vordert gestaag, binnenkort zeventig nieuwe zitplaatsen met uitzicht op het water. Prachtig, houd het in de gaten!
Arnhem Business