De Bedrijfspoli
15 juni 2022
Medewerkerkracht, geef het door!
Geboren en getogen in Nijmegen, woonachtig in Beuningen… Ton Theloosen kent de omgeving waarin hij met De Bedrijfspoli opereert op zijn duimpje. “Ik begon als Uitkeringsdeskundige bij het toenmalige GAK in Nijmegen en deed als 25 jarige mijn eerste managementervaring op bij de Bedrijfsvereniging voor de gezondheid (BVG) in Arnhem. Toen BVG een kantoor in Nijmegen opende, werd ik eindverantwoordelijke.” In 1994 ontstonden arbodiensten en de BVG werd opgesplitst in arbodienst Avios en in een tak, vergelijkbaar met het huidige UWV. “Zo kwam ik in de arbodienstverlening terecht, doorgaans in commerciële en managementrollen. En in 2017 kreeg ik de kans om directeur van De Bedrijfspoli te worden.”
De Bedrijfspoli is een regionale, gecertificeerde arbodienst gevestigd in Nijmegen met spreekuurlocaties in Arnhem, Den Bosch, Enschede, Leusden en Oss. Men werkt daarnaast ook bij klanten op locatie. Het overkoepelende moederbedrijf van De Bedrijfspoli is Provermo Groep B.V., die duurzame inzetbaarheid van medewerkers wil bevorderen. Hoe? Door integrale oplossingen te bieden op het gebied van preventie, verzuim en arbeidsmobiliteit, gericht op het verhogen van productiviteit en levensgeluk van medewerkers. De visie van De Bedrijfspoli sluit daar naadloos op aan. Ton: “Toen ik hier begon, hing er een poster met de slogan Oog voor klacht, of focus op kracht. Met alle medewerkers zijn we daarop door gaan filosoferen en kwamen uit bij de term Medewerkerkracht.”
Medewerkerkracht
Bij Medewerkerkracht staat werken aan je gezondheid en daarmee je toegevoegde waarde voor de werkgever centraal. Medewerkers nemen het voortouw bij het werken aan hun vitaliteit en werkgevers bieden hun daar faciliteiten voor en staan voor goede arbeidsomstandigheden, ook op sociaal gebied. Op die manier verhoogt men sámen de Medewerkerkracht. “We hebben uitdrukkelijk gekozen voor Medewerkerkracht en niet voor een term Werknemerkracht. Waar werknemer en werkgever als een tegenstelling klinkt, benadrukt medewerker het sámen-werken.”
Jobfit versus medisch fit
Medewerkerkracht gaat enerzijds over gezondheid en vitaliteit, anderzijds over leren en ontwikkelen. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen gezondheid. “Dreigt verzuim, dan is dat niet alleen het probleem van de werkgever, maar ook van de medewerker. Je hebt een arbeidsovereenkomst gesloten op een moment dat je graag bij dat bedrijf wilde werken. Als werken niet meer lukt, dan is het zaak de achterliggende oorzaak te bepalen. Ben je bijvoorbeeld je functie ontgroeid door persoonlijke ontwikkeling, ofwel: je bent niet langer ‘jobfit’, benader je situatie dan vanuit een loopbaanperspectief. Ben je medisch gezien niet fit, dan is verzuimbegeleiding de te bewandelen weg. De Bedrijfspoli kan in beide situaties de medewerker, de leidinggevende en het bedrijf ondersteuning bieden met haar expertise en jarenlange ervaring. Niet voor niets hebben we gekozen voor de symboliek van een hand.”
Bedrijfsartsen & coaches\
Om de ondersteuning die De Bedrijfspoli kan bieden nóg verder te optimaliseren, zijn de afgelopen jaren coaches het team komen versterken. “Ze werken nauw samen met de bedrijfsartsen. Dat blijkt in de praktijk erg functioneel te zijn en wordt dan ook zeer gewaardeerd door onze klanten. We doen verslag van dit soort ontwikkelingen in onze uitgaven van Update, die we gemiddeld eens in de drie jaar publiceren. Hierin staan klantverhalen die onze visie en missie hebben geïmplementeerd in hun dagelijkse praktijk en daarmee heel concreet maken.”
SDG’s en een betekenisvol leven
Landen die zijn aangesloten bij de Verenigde Naties hebben onderling 17 Sustainable Development Goals (SDG’s of Duurzame Ontwikkelingsdoelen) afgesproken, om de wereld in 2030 een betere plek te laten zijn. Ook dat komt aan bod in Update. “Alle bedrijven die onder Provermo vallen, hebben gezamenlijk SDG’s geadopteerd die bijdragen aan een betekenisvol leven. Dat zijn SDG 3 (Goede gezondheid en welzijn), SDG 4 (Kwaliteitsonderwijs), SDG 5 (Gendergelijkheid), SDG 8 (Eerlijk werk en economische groei), SDG 13 (Klimaatactie) en SDG 17 (Partnerschap om doelstellingen te bereiken). Binnen Prevermo is uitgewerkt hoe wij invulling willen gaan geven aan de verschillende SDG’s. Per SDG is er een doel met een daarbij horende KPI opgesteld en het pad er naar toe.”
Medewerkerkracht geef het door!
Nieuwsgierig hoe het pad naar het verhogen van Medewerkerkracht er concreet uit kan zien voor jou(w organisatie)? Ga dan vooral eens in gesprek met Ton en De Bedrijfspoli.
Meer weten? Kijk op De Bedrijfspoli.
Personeel en OrganisatieNijmegen Business