Artikelen
7 juli 2016
Meer transacties op woningmarkt Arnhem
Meer verkopen, dalend aanbod
Het aantal verkopen is in het eerste halfjaar van 2016 met 6,6% gestegen ten opzichte van het eerste halfjaar van 2015. Het is het beste eerste halfjaar sinds 2008 qua aantal verkopen. In het eerste half jaar werden er in Arnhem zo’n 1.068 bestaande woningen verkocht. Ter vergelijking: in dezelfde periode in 2013 waren dit er nog geen 600. Het aantal te koop staande woningen in Arnhem is vergeleken met een jaar geleden afgenomen met ca. 5%. In totaal staan er op 1 juli 2016 ca. 2.310 bestaande woningen te koop.
Lichte prijsstijging
Ook de gemiddelde verkoopprijzen zijn ten opzichte van 2015 (licht) gestegen. De gemiddelde verkoopprijs is op dit moment € 184.800,- dat betekent een stijging van 1,9% in het laatste jaar. Ten opzichte van het dieptepunt in 2013 zijn de prijzen gemiddeld 15% gestegen.
Verkooptijden korter
In het laatste kwartaal was de gemiddelde looptijd van verkochte woningen 79 dagen. Zo kort is de verkooptijd sinds 2008 niet geweest. Tijdens het hoogtepunt in de crisis was de gemiddelde verkooptijd ruim een half jaar, nu gemiddeld 2,5 maand. Bij het middensegment (hoek-, tussen- en twee-onder-een-kapwoningen) is de verkooptijd het kortst. Bij appartementen (betreft met name het lagere prijssegment) en vrijstaande woningen (betreft met name het hogere prijssegment) is de verkooptijd langer, maar nog steeds gedaald ten opzichte van voorgaande jaren.
Verwachtingen
De prijsstijging is nog relatief mager, zeker wanneer we deze vergelijken met de berichten uit Amsterdam en Utrecht. Volgens Peter van Yren, Consultant bij Strijbosch Thunnissen, zijn de extreme prijsstijgingen zoals we die in zulke steden zien niet te verwachten voor Arnhem: “De ontwikkelingen in Arnhem tonen zeker overeenkomsten met die in de Randstad; verkopen nemen toe, aanbod daalt en prijzen stijgen. Er is echter geen sprake van extreme schaarste zoals die er in Amsterdam is, waar een groot deel van de woningen bestaat uit huurwoningen in de sociale sector en er dus relatief weinig koopwoningen beschikbaar zijn. Daarnaast is er in de Randstad sprake van een grotere toestroom van nieuwe bewoners.
In bepaalde wijken in Arnhem, zoals bijvoorbeeld het Sonsbeekkwartier en de Hoogkamp zien we wel dat de vraag sterk is toegenomen en er enige schaarste aan geschikt aanbod aan het ontstaan is. In deze wijken zijn prijzen het afgelopen jaar harder gestegen. Over de hele linie verwachten wij echter dat de prijsstijgingen het komende jaar in dezelfde lijn zullen blijven bewegen als in de afgelopen 3 jaar. Dat wil zeggen, een prijsstijging van zo’n 2% á 3% per jaar.
