Radboud Oncologie Fonds
10 januari 2023
‘Natural killers’ tegen de silent lady killer
Eierstokkanker geeft meestal pas klachten als de tumor groot is of is uitgezaaid. Vrouwen komen daarom vaak pas bij de gynaecoloog als de ziekte al in een vergevorderd stadium is. Een behandeling bestaat dan meestal uit een operatie en chemotherapie. Helaas komt bij een groot deel van de vrouwen de ziekte weer terug. De vooruitzichten zijn dan niet goed. Jaarlijks overlijden nog steeds veel vrouwen aan eierstokkanker. Harry Dolstra, universitair hoofddocent bij het Laboratorium Hematologie van het Radboudumc, werkt aan immunotherapie tegen deze silent lady killer met behulp van ‘natural killer’-cellen.
Afweer in actie tegen kanker
Ons afweersysteem beschermt ons tegen ongewenste indringers zoals virussen en bacteriën. Afweercellen kunnen ook de strijd aangaan met kankercellen. Door deze afweercellen te trainen of ‘superfit’ te maken kunnen zij een kankercel beter uitschakelen. Dolstra: “Dit noemen we immunotherapie. Deze therapie is een snelgroeiende vorm van behandeling voor verschillende soorten kanker. Met name bij patiënten waarbij de reguliere behandelingen niet goed genoeg aanslaan, of wanneer de kanker terugkeert, kan immunotherapie uitkomst bieden.”
Uit recent onderzoek lijkt dat immunotherapie ook ingezet kan worden bij eierstokkanker. Zo weten we dat eierstokkankercellen gevoelig zijn voor ‘natural killer’ (NK)-cellen. Dit zijn gespecialiseerde witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen bij de afweer tegen infecties én kanker. De laatste jaren is er meer duidelijk geworden hoe deze cellen werken en waarom ze juist kankercellen herkennen en gezonde cellen met rust laten. Dolstra: “NK-cellen zijn onderdeel van ons afweersysteem. Wat wij dus in feite willen doen, is het afweersysteem aanzetten om kanker op te ruimen.”
Het verbeteren van de afweer
Dolstra en zijn team hebben de techniek in huis om NK-cellen te maken van stamcellen uit navelstrengbloed. Op dit moment loopt er al een onderzoek of dat veilig toegediend kan worden zonder te veel bijwerkingen en of dat ook voldoende werkzaam is. Dolstra wil nu de NK-cellen verder verbeteren zodat deze langer en beter de tumorcellen kunnen uitschakelen. Dolstra: “NK-cellen herkennen kankercellen aan hun celoppervlak en kunnen ze vervolgens doden. Wij weten dat in het buikvocht factoren zitten die afweercellen kunnen remmen. Wij willen onderzoeken welke dominante factoren dat zijn. Zodra wij weten welke dat zijn kunnen we de NK-cellen nog ‘fitter’ maken zodat deze de kankercellen nóg beter kunnen herkennen en uitschakelen.”
Waarom is onderzoek zo belangrijk voor de toekomst
Dolstra: “We willen aanknopingspunten vinden voor een verbeterde immuuntherapie tegen eierstokkanker. Stel je eens voor wat het zou betekenen als de verbeterde NK-cellen fitter zouden zijn en de eierstoktumoren langer en krachtiger kunnen aanvallen? Ons doel is natuurlijk dat patiënten door deze behandeling langer ziektevrij blijven, de kans op terugkeer van de ziekte flink vermindert en mogelijk zelfs voor genezing kan zorgen.”
Als bedrijf dit onderzoek steunen
Dit onderzoek is een van de nieuwste pilot-onderzoeken uit het portfolio van het Radboud Oncologie Fonds. Stel je eens voor wat dat zou betekenen voor vrouwen met eierstokkanker. Voor nu en in de toekomst!
Meer weten of als bedrijf meedragen aan het onderzoek? Kijk dan op Radboud Oncologie Fonds.
Nijmegen BusinessGoede Doelen