Nederlands Openluchtmuseum
30 januari 2023
Nederlands Openluchtmuseum verbindt heden en verleden
Wil je samen met je collega’s, gasten of gezin onze geschiedenis beleven? Ga dan naar het Openluchtmuseum. “Wij gebruiken geschiedenis om te verbinden en dat doen we met persoonlijke verhalen in beeld, geluid, tekst en door interactie”, weet Paul van Zeist, hoofd Hospitality & Sales van het Openluchtmuseum. “Als mensen thuis nog nadenken over wat ze bij ons hebben meegemaakt, is ons doel bereikt.”
Paul: “Tijdens de coronaperiode hebben we de tijd genomen om stil te staan bij: wat is onze identiteit, ons bestaansrecht en welke koers willen we de aankomende jaren varen? Daar kwamen meerdere dingen uit, maar één van de belangrijkste uitkomsten is: verbinding. Wij verzamelen en bewaren verhalen, tradities, gebouwen, voorwerpen, planten en gewassen die in relatie staan tot het huidige, dagelijks leven in Nederland. Met levendige presentaties maakt het Nederlands Openluchtmuseum geschiedenis relevant.”
Verhalen die impact maken
De prachtige historische gebouwen en ambachten blijven de basis van het museum. Maar het aanbod is en wordt verder uitgebreid. Zoals met de tentoonstelling ‘(On)beperkt, leven met een handicap’, over de zorg door de jaren heen voor mensen met een beperking. Je leert hoe deze zorg door de jaren heen verandert en menselijker wordt, meer vanuit het individu en zijn mogelijkheden gedacht in plaats van beperkingen. Vragen als ‘hoe willen wij voor deze mensen zorgen, hoe willen zij dat er voor hen gezorgd wordt, hoe zou je zelf verzorgd willen worden?’ staan centraal. De museum-presentatoren zijn ondertussen extra geschoold in het leggen van verbinding tussen de historie en het nu. “Zij vertellen niet alleen, maar stellen ook vragen die je aan het denken zetten, en brengen gesprekken op gang tussen bezoekers.
Hoe is het om onder te duiken?
Het museum zet bij de uitbreiding steeds meer moderne technieken in. Paul: “Zo hebben we in december 2022 een vakantiehuisje uit Warnsveld uit 1936 geopend, waarin je aan de hand van persoonlijke verhalen wordt meegenomen naar de periode voorafgaand aan WOII. Als bezoeker kies je een object en loopt vervolgens door de verschillende ruimtes van het huisje. Dat object triggert persoonlijke verhalen in elke ruimte. Alsof je de muren hoort praten.”
Begrip versus polarisatie
En zo won museum zelfs al een internationale prijs met een ‘serious game’ voor scholieren van het voortgezet onderwijs, gericht op begrip voor migranten. Op een speelse manier worden ze zich al gamend bewust van het feit dat je niet zomaar migreert, dat ook niet gemakkelijk is én dat het bij de Nederlandse geschiedenis hoort. “Door van en over een ander te leren, krijgen we meer inzicht in onszelf en begrip voor elkaar. Daar leveren we als museum graag een bijdrage aan.”
Bedrijfsuitje
Een vergadering, congres, teambuilding (met spellen) of bedrijfsfeest organiseren in het Openluchtmuseum? Kijk dan op de pagina voor groepen.
6 maart zijn wij met Business Meets te gast bij het Nederlands Openluchtmuseum. Wil jij hier bij zijn? Meld je dan aan via de aanmeldpagina.
Paul van Zeist (Hoofd Hospitality en Sales van het Nederlands Openluchtmuseum)