Artikelen
26 september 2017
Nederrijn Schoonmaak toen en nu: Medewerkers zijn nog altijd het kapitaal van onze organisatie
In 1978 startte éénpitter Paul van Gasselt NederRijn Schoonmaak. Inmiddels is het schoonmaakbedrijf uitgegroeid tot een organisatie met meer dan 1.200 medewerkers. Paul was een eigenzinnige ondernemer met een duidelijke visie. Openheid, kwetsbaar opstellen en het afzien van prijsconcurrentie was zijn filosofie. Groei was niet het hogere doel, maar een sterke interne organisatie wel. Leeft zijn geest nog voort in het huidige Nederrijn? Een profiel van een bijzondere onderneming toen en nu.
Nederrijn anno 2017
Nederrijn Schoonmaak staat voor slim schoonmaken. Maak schoon wat vuil is en voer geen overbodige handelingen uit! Nederrijn zorgt voor schone ruimtes en een goed gevoel. Ze creëert een beleving, een fijne omgeving waarin je werkt en leeft. Zij zet medewerkers elke dag opnieuw in hun kracht. Die denken eerst na voordat ze gaan schoonmaken. Niet klakkeloos een werkprogramma volgen maar eigen verantwoordelijkheid nemen om te voldoen aan de klantwens. Bijzonder schoon. Dat is mensenwerk.
Resultaatgericht schoonmaken
Algemeen directeur Willem Jansen Verplanke: “Je merkt dat veel grondbe-ginselen van Paul van Gasselt nog steeds gelden. In de loop der jaren is de schoonmaakmarkt veranderd. Waar Paul wars was van concurreren op prijs, hebben we die luxe niet meer. Desalniettemin hebben we hierin wel een onderscheidend denkpatroon. Voorheen had je vaste schoonmaakprogramma’s, gekoppeld aan een bepaalde tijdbesteding per ruimte. Dan behaal je ogenschijnlijk prijsvoordeel door de tijd per ruimte te verlagen. De consequentie is dat een medewerker soms te weinig tijd heeft voor het werk en dus minder grondig te werk gaat. Niemand wordt daar uiteindelijk gelukkig van. Wij gaan uit van het principe: ‘maak schoon wat vies is en maak niet schoon wat nog schoon is’. Dat houdt in niet klakkeloos een schoonmaakprogramma volgen, maar kijken wat nodig is om de ruimte er representatief uit te laten zien. Schoon is een subjectief begrip. Daarom gaan we uit van de klantwens. Wat wil de klant? Door schoon te maken wat nodig is, houd je tijd over om, in overleg met de klant, extra zaken te reinigen. Denk aan een stoffige vitrine of folderrek. De klant ziet dat je initiatief toont en de waardering stijgt.”
Complimenteuze instelling
Directeur Personeel, Organisatie en Ontwikkeling Chantal Bruil: “Op deze manier krijgen medewerkers meer eigen verantwoordelijkheid. Het zijn als het ware kleine ondernemers binnen ons bedrijf die een eigen locatie bestieren. Dat verhoogt het werkplezier. Wij nemen de tijd om ze te complimenteren. We hebben 20 rayonleiders op 1.200 medewerkers, dat is relatief veel. In de branche zie je vaak dat een rayonleider op een locatie verschijnt als er problemen zijn. Een auto van de rayonleider voor de deur betekent slecht nieuws. Wij doen dat anders. Onze rayonleiders komen nadrukkelijk langs als het goed gaat om de medewerkers een schouderklopje te geven, om waardering uit te spreken voor hun werk. Dat maakt het werk van de rayonleider leuker, want die hoeft niet alleen op bezoek bij klachten of om iemand in te moeten werken wegens ziekte of verloop. Onze medewerkers maken gewoon goed schoon en wij komen onze afspraken na. Dat is bij ons heel gewoon en dat maakt ons binnen onze branche juist weer bijzonder. Hiermee voorkomen wij dat het personeel van een opdrachtgever bij de koffieautomaat praat over de schoonmaak. Als personeel over schoonmaak praat, gaat het vaak niet goed. Het valt namelijk pas op, als het niet voldoet aan de verwachting. Tijdens de evaluatiegesprekken met onze opdrachtgevers krijgen we vaak te horen ‘Over de schoonmaak hoeven we het niet te hebben, dat is dik in orde’.”
Nederrijn aanpak
Financieel directeur Toine Arts: “Paul zei vroeger altijd: ‘De Nederrijn aanpak is investeren in mensen, gereedschap en technieken’. Technisch gezien verandert er niet zoveel, de microvezeldoek waarbij je enkel schoonmaakt met water daargelaten. De schoonmaak wordt daardoor wel milieuvriendelijker. De mensen maken bij ons het verschil. De drie aspecten waren toen gelijkwaardig, nu staan de mensen boven aan de piramide. We gaan uit van hun eigen kracht. We monitoren wat ze als prettig ervaren. We kijken goed welk type medewerker bij welke opdrachtgever past. We werken op kantoren, scholen, culturele instellingen zoals musea en schouwburgen en ook grote evenementenlocaties zoals de Brabanthallen en Doornroosje. Het schoonmaken van een bankkantoor vraagt andere vaardigheden dan het op orde brengen van een evenementenlocatie na een groot concert. Zijn er op een project uitdagingen, dan mogen onze medewerkers zelf meedenken over de oplossing. Voordeel hiervan is dat ze hun eigen voorstel omarmen. Dus het is niet de rayonleider die alles bedenkt, maar het gehele team op de locatie.”
Reputatiemanagement
Chantal: “Er is nog meer ruimte voor eigen initiatief. Zo heeft medewerker Wilma ‘Wilma’s wervelende wc-actie’ bedacht. De toiletten op basisscholen kunnen nogal vies zijn. Zij heeft een competitie uitgedokterd tussen de jongens en de meisjes: wie houdt het toilet het schoonst? Wij hebben dat verder ontwikkeld zodat we dat ook voor andere locaties kunnen gebruiken. Op een poster wordt een plaatje geplakt bij de winnaar van die periode. Bovendien delen we complimentkaartjes uit. Echte hebbedingen. Leuk en leerzaam voor de kids en schonere toiletten als resultaat.” Willem: “De betrokkenheid is groot. Mensen werken graag bij ons. Doordat schoonmaakwerk steeds vaker overdag gebeurt, kun je bij ons projecten combineren. Zo kun je meer uren op een dag werken, waardoor het aantrekkelijker wordt. De personeelsmarkt droogt op. Dat is de uitdaging voor de toekomst. We houden daarom onze reputatie hoog. We zijn trots op ons werk en op onze mensen en zij zijn trots op Nederrijn. Dat stralen we uit. Waren we eerst wat meer bescheiden, zetten we nu in onze campagnes ons kapitaal – de mensen – in de spotlights. Zij doen ertoe. Groei is nog altijd wenselijk, maar wel met de juiste handjes.”
Toen & Nu: Lees de coverstory uit 1994
Nijmegen Business