Artikelen
26 maart 2014
Nieuwe innovatievouchers voor agri, food en feed mkb in Gelderland
De provincie Gelderland stelt ook voor 2014 innovatievouchers beschikbaar voor het midden- en kleinbedrijf. Een voucher vergoedt maximaal 50% van de onderzoekskosten voor product-/procesverbetering of -realisatie tot een maximum bedrag van 10.000 euro (inclusief btw). Food Valley NL reikt deze vouchers uit aan agri, food en feedbedrijven. De totale waarde van de vouchers bedraagt 500.000 euro.
De innovatievouchers zijn bedoeld voor Gelderse bedrijven met concrete onderzoeksvragen. De vouchers mogen worden ingezet om kennis in te kopen bij een kennisleverancier. Het bedrijf stelt hiervoor een onderzoeksvraag op die het graag beantwoord wil zien en dient deze vraag in bij Food Valley NL om in aanmerking te komen voor de innovatievoucher. De vouchers kunnen worden gebruikt voor bijvoorbeeld onderzoek, het huren van laboratoriumfaciliteiten of het inschakelen van innovatie- en/of subsidieadviseurs.
Dichter bij de oplossing
In 2013 heeft Food Valley NL 33 innovatievouchers uitgereikt. Een van de bedrijven die via Food Valley NL een voucher toegekend heeft gekregen, is Jabema uit Wamel. Jan van Ingen van Jabema vertelt: “Ons nieuwe appelras Maribelle heeft de potentie om uit te groeien tot een groter appelras. De vruchten hebben echter soms een typische schilschade. Dit probleem komt voor op verschillende teeltbedrijven en maakt de appels onverkoopbaar. De oorzaak hiervan is onbekend; er zit waarschijnlijk zowel een teelttechnische als een koeltechnisch aspect aan. Wij wilden uitzoeken of er een behandeling bestaat die dit kwaliteitsprobleem kan voorkomen. Dankzij de innovatievoucher hebben wij bij Wageningen UR kennis en ondersteuning kunnen inkopen. Samen met een onderzoeker hebben we een proefopzet gemaakt en hebben we gebruik kunnen maken van hun faciliteiten om 32 koelproeven uit te voeren. Binnenkort komen de appels uit de koelcel en kunnen we conclusies trekken. Dankzij de innovatievoucher is dit onderzoek mogelijk geworden en kunnen we binnenkort een advies opstellen voor de telers. Anders was dit voor ons niet haalbaar.”
Ook Hans Bok van Allicin Animal Care International (AACI) uit Vaassen vroeg in 2013 een innovatievoucher aan. AACI is leverancier van allicine, een natuurlijk alternatief voor antibiotica tegen onder andere uierontsteking bij koeien. Allicine wordt gemaakt uit knoflook en Bok wil een zogenaamde bolus ontwikkelen die in de maag van de koe deze werkzame stof langduriger afgeeft dan nu het geval is. De bolus is een grote ‘pil’ die de boer zelf in de pens van de koe kan inbrengen. Op dit moment geeft de bolus gedurende 6 of 21 dagen de actieve stof af. Het doel is om deze periode te verlengen naar 6 tot 8 weken, dat is de periode van droogzetten tot afkalven. Hiervoor moet echter een meer stabieler vorm van allicine worden ontwikkeld die ook na 21 dagen tot aan de 42-ste dag regelmatige doses blijft afgeven.
Bok: “Met behulp van de innovatievoucher hebben wij onderzoek kunnen financieren dat ViaZym uit Delft heeft uitgevoerd. In dit onderzoek is een stabielere vorm van allicine ontwikkeld, die in de bolus kan worden verwerkt. Voor veehouders is het zelf inbrengen van een bolus met allicine een betrouwbaar en goedkoop alternatief van antibiotica.” AACI is dankzij het onderzoek een stap dichter bij het beoogde eindproduct, een bolus met een werkingsduur van 6 weken. Bok overweegt om opnieuw een voucher aan te vragen voor de verdere ontwikkeling van de bolus.
Succesvol
De innovatievouchers zijn bestemd voor bedrijven met minder dan 250 werknemers die geen eigen R&D-afdeling hebben. Er wordt slechts één voucher per bedrijf per kalenderjaar toegekend. Het is de derde keer dat Food Valley NL innovatievouchers toekent namens de provincie. De inzet van vouchers blijkt een succes: in de twee vorige tranches is aan 37 bedrijven in Gelderland een voucher toegekend.
Aanvullende voorwaarden om in aanmerking te komen vindt u hier.
Voor meer informatie neemt u contact op met:
Ynske Ackerman
direct@foodvalley.nl
0317 466 520