Annemarie Jongerden en Emma Verheijke van Grant Thornton
19 mei 2022
‘Nieuwe verslaggevingsrichtlijn is katalysator voor toekomstbestendig ondernemen’
Sturen en rapporteren op duurzaamheidsbeleid en resultaten was tot op heden min of meer vrijblijvend. Onder de Green Deal komt nu in snel tempo regelgeving die bedrijven en financiële sector verplicht om transparant te zijn over hun duurzaamheidsbeleid en prestaties. Maar wat betekent deze regelgeving nu concreet voor het bedrijfsleven.
“Natuurlijk is het in deze woelige tijd volkomen logisch dat bij veel bedrijven de waan van de dag regeert”, geeft Annemarie Jongerden, audit partner bij accountants- en advieskantoor Grant Thornton meteen toe. “Toch is het belangrijk de lange termijn op de agenda te zetten.” Samen met haar collega Emma Verheijke, partner sustainability & impact vertelt ze waarom. En hoe verslaggeving toekomstbestendig ondernemen stimuleert.
Verheijke en Jongerden benadrukken dat de wereld een grote verduurzamingsopgave heeft en dat bedrijven hierin hun verantwoordelijkheid moeten nemen, voor hun impact op mens, milieu en samenleving. “De gespannen toestand in de wereld plus het recent uitgebrachte IPCC klimaatrapport onderstrepen dit”, aldus Verheijke.
Klimaatopgave omzetten in businesskans
Deze uitdagende klimaatopgave kan met de juiste tools en instelling worden omgezet in businesskansen. Duurzaam ondernemen biedt bedrijven dé mogelijkheid om ook in de toekomst onderscheidend te blijven. Zo is een onderneming met een duurzaam profiel aantrekkijker voor potentiële werknemers. Ook stellen steeds meer financiers duurzame voorwaarden aan bedrijven voor het verstrekken van kapitaal. Bovendien werken ondernemingen vaak kostenefficiënter wanneer ze een duurzaam beleid voeren. Dat tekent zich steeds meer af, nu de prijzen voor energie onstuimig stijgen en grondstoffen schaarser worden. Verder is toekomstbestendig ondernemen beter voor de reputatie van een bedrijf en voor het beheersen van bedrijfsrisico’s.
Nieuwe wetgeving verplicht transparantie over duurzaamheid
Jongerden vult aan dat nieuwe Europese wet- en regelgeving op het gebied van jaarverslaggeving bedrijven verplicht om te rapporteren over hun duurzame beleid en resultaten. “Dergelijke wetgeving was er tot nu toe alleen voor beursgenoteerde bedrijven en bedrijven van openbaar belang met meer dan 500 werknemers, maar de nieuwe Corporate Sustainability Reporting Directive gaat voor een grotere groep bedrijven gelden. Gelukkig zijn steeds meer ondernemingen zich hierop aan het voorbereiden.”
Ondernemen in lijn met het Parijse klimaatakkoord
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), die vanaf 2024/2025 van kracht gaat, verplicht een grote groep bedrijven te rapporteren over de milieu- en sociale impact van bedrijfsactiviteiten. “Ook moet deze informatie worden getoetst door een onafhankelijk accountant/expert”, vult Jongerden aan. “Dat zal vergelijkbaar zijn met de jaarrekeningcontrole. Wij hebben nu al accountants en adviseurs in huis die speciaal zijn opgeleid en expertise hebben om de controle uit te voeren”. De richtlijn heeft als doel de kwaliteit van informatie en transparantie over milieu- en sociale impact van bedrijven te vergroten, en zo de transitie naar een duurzame economie in lijn met het Parijse klimaatakkoord te ondersteunen.
Ook het mkb moet mee
Ook het midden- en kleinbedrijf krijgt indirect te maken met deze nieuwe Europese verplichting. Verheijke legt uit: “In de jaarverslagen van de ondernemingen die onder deze nieuwe wetgeving vallen, moeten ook de risico’s en de potentieel negatieve impact in de keten worden beschreven. Én wat er wordt gedaan om die te beheersen. Bedrijven zullen dus hun inkoop verduurzamen en in toenemende mate zaken gaan doen met toeleveranciers die óók werk maken van toekomstbesteding ondernemen.”
Katalysator voor toekomstbestendig ondernemen
Beide partners benadrukken: jaarverslaggeving volgens de nieuwe richtlijn is een belangrijke katalysator voor toekomstbestendig ondernemen. Voor de corporates, de grote groep – zo’n 3.000 in Nederland is de schatting – bedrijven daaronder én dus ook voor het midden- en kleinbedrijf. Verheijke besluit: “Daarom is het belangrijk om vandaag al na te denken over de stappen die genomen moeten worden om de lange termijn doelen te bereiken. Zodat de lange termijn geen toekomstmuziek is, maar bedrijven een echte voorsprong geeft.”
Alles over toekomstbestendig ondernemen
Wij hebben veel kennis en expertise in huis over alles wat met duurzaamheid te maken heeft. Van materialiteitsanalyse, tot strategieontwikkeling, tot impactmeting, dashboarding en het opstellen van duurzaamheids- en geïntegreerde rapportages.
Meer weten? Ga naar Grant Thornton.
Arnhem BusinessFinanciën