Artikelen
24 april 2018
Directeur-eigenaar Best Western Plus Hotel Haarhuis Arjen de Vries: ‘De grande dame van de hotellerie bestaat 100 jaar.’
In 1918 opent de heer Antonius Haarhuis de deuren van zijn lunchroom in een fraaie stadsvilla bij het Arnhemse station. Al snel breidt hij uit met enkele hotelkamers. De oorlog verwoest echter het station. In het nieuwe stationsgebied heeft de gemeente brute plannen voor de stadsvilla: de bulldozer. Antonius bouwt met een kapitaalinjectie van het Marshallplan een nieuw hotel net achter de oude locatie. Dit is het huidige Best Western Plus Hotel Haarhuis waar op de gevel nog altijd fier zijn naam prijkt.
Turbulente 100 jaar
Directeur-eigenaar Arjen de Vries vertelt vol enthousiasme: “Best Western Plus Hotel Haarhuis heeft gedurende haar 100-jarig bestaan onstuimige tijden gekend. Het hotel was na de wederopbouw supermodern. Zonen John en Jan nemen het roer over. De gebroeders bouwden het hotel fors uit. De feestelijke stemming hiervoor sloeg om in diepe rouw door het plotseling overlijden van John. Brouwerij Grolsch kreeg daarna een steeds grotere vinger in de pap en nam het hotel uiteindelijk over. De flamboyante Folkert Folkerts werd aangesteld als directeur. In 1989 koopt hij hotel Haarhuis.”
Trotse eigenaar
“Dankzij Folkert ben ik nu trotse eigenaar. In 1982 ben ik afgestudeerd aan de Hogere Hotelschool. Het was dat, geschiedenis of de sportacademie. Ik liep mijn managementstage bij het Postiljonhotel in Zwolle. De toenmalig manager werd directeur bij Sportcentrum Papendal. Hij vroeg of ik meeging als zijn assistent. Ik heb mijn spullen gepakt en heb een kamertje gehuurd. 24 jaar was ik toen. Ik heb vijftien jaar op Papendal gewerkt waarvan de laatste acht jaar als directeur. In die tijd is het luxe hotel en congrescentrum uit de grond gestampt. Daarnaast was ik bestuurlijk actief bij Horeca Nederland. Daar leerde ik Folkert kennen. Toen hij zijn hotel te koop aanbood, heb ik mijn kans gegrepen. Ondernemerschap is toch anders dan directeur in loondienst. Het brengt meer vrijheid met zich mee. Het hotel heb ik verkregen middels een complexe financiering. De waarde van een netwerk werd toen overduidelijk. Onder meer door een hoge gunfactor is het kwartje de juiste kant opgevallen. Miljoenen kwartjes in dit geval.”
Verjonging
“Op dat moment was het station nog in volle aanbouw. Ik was in de veronderstelling dat de bouw nog een jaar of vijf zou duren. Even door de zure appel heen bijten en dan zouden we op de mooiste plek van Arnhem zitten. Die vijf jaar duurde ‘iets’ langer. Achttien jaar lang hebben we in een bouwput gezeten. Aan de financiering zaten strikte terugbetalingsvereisten. Ik was zo slim geweest om een verbouwingsdepot mee te financieren. Het hotel was gedateerd. Zeg maar gerust vergane glorie. Kelners liepen rond in smoking. Er werd onveranderlijk Grolsch getapt. Ik heb de hotelkamers en algemene ruimtes gerestyled en het personeel in een ander jasje gestoken. Ook ben ik van biermerk veranderd. Er moest een frisse wind door het bedrijf.”
De klap van de crisis
“In 2004/2005 hebben we opnieuw een grote renovatie uitgevoerd om bij te tijd te blijven. Van een oubollige boudoirachtige stijl naar een eigentijds interieur. De brasserie kreeg een metamorfose met een knipoog naar de luxestationsrestauraties van weleer. De gevel kreeg een facelift en de vergaderzalen een aansprekend interieur. Enkele jaren later openden we Bar Nr.1 We hadden plannen voor nieuwe hotelkamers op de zijvleugel. En toen sloeg keihard de crisis toe. Met alle gevolgen van dien: een gedwongen verandering van bank, een failliete aannemer en een bouw die stilgelegd werd. De gemeente was bovendien voornemens om het busstation voor onze deur te realiseren. Rechtszaken tot gevolg. Ook vestigden zich andere hotelketens in de stad. Het was een rollercoaster. In heel mijn carrière is dit mijn grootste frustratie geweest: boordevol plannen maar ze niet uit kunnen voeren omdat er geen middelen waren om te investeren.”
‘Met gastvrijheid maak je het verschil’
Uitblinken in gastvrijheid
Toch heeft Best Western Plus Hotel Haarhuis de crisis en de bouwperikelen van het station uiteindelijk glorierijk overleefd. De kracht van het hotel: gastvrijheid! Arjen: “Ons hotel staat voor gastvrijheid, gastronomie en gezelligheid. Je voelt je hier direct thuis. Onze gasten worden herkend en gekend. We zijn een full service hotel: 24 uur per dag open met een nachtportier. We koesteren ons personeel en zijn sociaal correct. De horeca kent vaak lange werkdagen. Hier werk je in een beschermde horecaomgeving. Diensten van maximaal acht uur per dag. Het hebben van een sociaal leven naast je baan vinden we belangrijk. Je kunt hier carrièrestappen maken. We hebben een gezonde mix van leeftijden: geregeld behalen personeelsleden hier de pensioengerechtigde leeftijd. Deze medewerkers zijn meegegroeid met het bedrijf en hebben van alles meegemaakt. Van smoking tot schort.”
Door zuinigheid, creativiteit, kansen
grijpen en simpelweg ploeteren staat Best Western Plus Hotel Haarhuis immer op een stevig fundament. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de nieuwe hotelsuites op de zijvleugel. Het restaurant, Perron 5, krijgt een geheel nieuwe vintage-uitstraling, de vergaderzalen worden aangepakt en de gevel wordt opgefrist. Ook wil de directeur alle bedrijfsprocessen verder verduurzamen. Arjen: “Hotel Haarhuis is een begrip in Arnhem. Dat Arnhemse DNA wil ik nog meer tot zijn recht laten komen.
Op 1 mei bestaan we 100 jaar. Precies om 00.00 uur steken we een groot vuurwerk af. De klok aan de gevel tikt nu al terug naar dat moment. We gaan die dag alle 100-jarigen in Arnhem bezoeken en verrassen. Op 22 april is er een grote reünie voor oud-medewerkers. Voor genodigden op 12 mei een theaterjubileumgala. In het najaar organiseren we een benefitavond. Tussendoor hebben we verschillende acties zoals ‘klassiekers op de kaart’ en jubileumvoordeel. 100 jaar is een mijlpaal die we met z’n allen bereikt hebben. Dat vieren we samen.”
Meer weten? Kijk op www.hotelhaarhuis.nl
Arnhem Business