Arbeidsongeschiktheidsverzekering
20 juni 2023
Nut van een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandig ondernemers
Voor zelfstandig ondernemers kan het bijzonder interessant zijn om een AOV, een afkorting van arbeidsongeschiktheidsverzekering, af te sluiten. Op het moment dat zij door een ongeval of ziekte niet meer aan het werk kunnen, blijft hun inkomen (grotendeels) behouden via de dekking die een AOV hen biedt. De verwachting is dat deze verzekering de komende jaren zelfs verplicht wordt voor zelfstandigen; een voorstel voor zo’n verplichte AOV werd begin april naar de Tweede Kamer gestuurd door minister Van Gennip. Onderzoek toont aan dat veel zelfstandigen momenteel niet verzekerd zijn voor arbeidsongeschiktheid.
Voorstel voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering
Dat het kabinet een voorstel heeft ingediend voor het verplicht stellen van de AOV voor zelfstandigen is niet gek. Het is onderdeel van het afgesproken pensioenakkoord. Het niet afsluiten van een AOV als zelfstandige brengt grote risico’s met zich mee. In het bijzonder voor freelancers in bijvoorbeeld de bouw, waar de kans op een ongeval of andere vormen van lichamelijk letsel (denk aan: slijtage aan gewrichten) relatief groot is. De risico’s die men hierbij loopt zijn voornamelijk financieel van aard. Bij arbeidsongeschiktheid wordt het loon van een zelfstandige niet doorbetaald, waardoor diens inkomen sterk afneemt zonder AOV. Het leidt tot situaties waarin zelfstandigen hun vaste lasten niet langer kunnen voldoen.
Een andere reden voor het kabinet om dit voorstel te doen is het feit, dat er zonder verplichte AOV een verschil ontstaat tussen een zelfstandige en werknemer in loondienst. Een werknemer in loondienst is namelijk wel verzekerd voor arbeidsongeschiktheid.
Voordelen van een AOV voor zelfstandigen
Een AOV voor zelfstandigen verzekert ondernemers van een maandelijkse uitkering op het moment dat zij enige tijd niet kunnen werken. Het voorkomt dat ondernemers zelf verantwoordelijk zijn voor het financieel overbruggen van zo’n periode. Iets wat bijzonder lastig kan zijn, wanneer iemand volledig arbeidsongeschikt wordt verklaard na een ongeval. Voor vrouwen die zwanger raken geldt dat zij in deze periode een tijdelijke uitkering kunnen krijgen; zo verzekeren zij zich ook in deze periode van inkomen. Een professioneel alternatief voor het voorheen populaire, informele broodfonds.
Mogelijkheid tot het uitvoeren van gezondheidschecks
Verschillende verzekeraars bieden verzekeringnemers bij een AOV de mogelijkheid om zich periodiek medisch te laten controleren. Een verzekeringnemer betaalt hier niets voor; kosten van zo’n gezondheidscheck komen voor rekening van de verzekeraar. Het laten uitvoeren van zo’n periodieke gezondheidscheck helpt ondernemers doelgericht te zorgen voor verbeteringen aan hun gezondheid, wat de kans op arbeidsongeschiktheid verkleint. Iets waar ook de verzekeraar baat bij heeft.
Premie van een AOV berekenen met een online tool
De premie die je voor een AOV betaalt als freelancer is van verschillende factoren afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan het deel van het inkomen wat je middels de arbeidsongeschiktheidsverzekering wilt verzekeren. Mogelijk heb je voldoende eigen vermogen, om bij arbeidsongeschiktheid een deel van het weggevallen inkomen zelf te compenseren. Op deze manier betaal je maandelijks een lagere premie voor je AOV. Naast het deel van het inkomen wat je middels de AOV wenst te verzekeren speelt ook het type werk wat je uitvoert mee, evenals de leeftijd tot wanneer je de AOV door wilt laten lopen.
Fiscale aftrekbaarheid van premie AOV
In veel gevallen heb je als ondernemer de mogelijkheid om de premie die je voor de AOV betaalt af te trekken bij je IB-aangifte. Op deze manier valt je winst lager uit en betaal je per saldo minder belasting. Je mag de premie voor je arbeidsongeschiktheidsverzekering aftrekken in box 1, “inkomen uit uw werk en inkomen”. Het kan een forse fiscale besparing opleveren op jaarbasis. Mocht je DGA zijn, dan is de premie uitsluitend aftrekbaar als je deze privé afgesloten hebt. Sloot je de AOV af via je BV? In dat geval kun je de premie aftrekken bij de aangifte vennootschapsbelasting.