NoodzaakOpleidingen
5 juli 2024
Omdat veiligheid nooit 100% vanzelfsprekend is
Behalve cursussen op gebied van BedrijfsHulpVerlening, verzorgt NoodzaakOpleidingen ook specifieke veiligheidsactiviteiten zoals ontruimingsoefeningen. En dat al 12,5 jaar. Bovendien biedt het Zettense bedrijf haar cursusaanbod zowel in het Nederlands als in het Engels aan. Oprichter Peter van Dijk helpt bedrijven aan het creëren van een veilige omgeving, die bovendien aan de wettelijke eisen voldoet. Met de aanpak van NoodzaakOpleidingen reduceer je de kans ongelukken én voorkom je mogelijk hoge kosten.
Peter geeft bij voorkeur geen BHV-cursussen in een klaslokaal-achtige sett ing, maar komt liever langs op locatie. Hij licht toe: “We lopen dan eerst rondje door het pand, waarbij ik de mensen op een andere manier naar het bedrijf laat kijken. Ze lopen als het ware rond met een veiligheidsbril op. Ik adviseer vanuit mijn eigen standpunten en kennis. De adviezen en opmerkingen die ik heb, gaan bijvoorbeeld over geblokkeerde nooddeuren, brandblussers die uit het zicht hangen, of bewegwijzeringsborden. Aanpassingen op deze zaken kosten geld, maar als je niet voldoet aan bepaalde veiligheidseisen kost het je uiteindelijk nog veel meer. Wat ik vooral creëer is bewustzijn op gebied van veiligheid. Als je met een andere bril naar je gebouw kijkt, dan valt dit soort zaken ineens op. Door onze aanpak, gaan mensen zich ineens afvragen waar de brandblusser en AED hangen.”
Eerste hulp aan kinderen
Peter is Oranje Kruis-instructeur en werkt volgens hun certifi cering. Hij biedt daarbij het Eerste Hulp Aan Kinderen-programma aan. Dit varieert van het aanpakken van kinderziektes, tot kinder-reanimatie en pleisters plakken. Peter: “Doordat je kennis hebt, blijf je kalm in dit soort situaties. Alle handelingen rond noodsituaties bij kinderen leer je bij mij. Ik heb bovendien alle benodigde materialen, zoals kinder- en babyreanimatiepoppen en verbandmiddelen, zelf in huis. Noodsituaties zijn bijvoorbeeld ongelukken en onwelsituaties. De term onwel is overigens niet gedefi nieerd. Met andere woorden: als ik opgeroepen word in verband met een onwelwording, dan neem ik alle materialen mee: van verbandtrommel tot AED. Onwel betekent alles van fl auwgevallen tot een hartinfarct… en alles wat daartussen zit. In een cursus leer je de juiste termen, zodat je gericht informatie kunt geven.”
Heb jij wel een BHV’er in dienst?
Elk bedrijf waar personeel, stagiairs of vrijwilligers rondlopen, is verplicht om minimaal 1 BHV’er in huis te hebben. Deze moet bovendien binnen 2 minuten aanwezig zijn op de plek van het noodgeval én mag niet rennen in verband met veiligheid. Om aan die 2 minuten te voldoen, heb je dus bij grotere bedrijfspanden meerdere BHV’ers nodig. “Als je geen BHV’er hebt, er gebeurt iets en de arbeidsinspectie constateert dat, dan krijg je een forse boete. Daarbij: wanneer je niet voldoet aan deze wetgeving, dan keert de verzekeraar niet uit bij ongevallen. Met een beetje pech, kost je dat uiteindelijk je bedrijf. Opleiden kost geld, niet opleiden kost nog veel meer.”
Het belang van HartslagNu.nl
“Ik ben vrijwilliger bij HartslagNu.nl; het reanimatie-oproepsysteem van Nederland. Als er ergens in Nederland een reanimatiemelding is, dan word je als vrijwilliger opgeroepen ter plaatse te gaan. Je past dan zelf reanimatie toe, of je neemt een AED mee en sluit deze ter plekke aan. Door passantenreanimatie verdubbelt de overlevingskans. In Nederland is deze inmiddels bijna 30%. Dat komt mede door HartslagNu.nl en de vele aangesloten vrijwilligers. Dit percentage zou beduidend lager zijn zonder deze stichting. Ik zeg altijd: als je je wil aansluiten, doe het vooral. Als je echter enigszins twijfelt, doe het vooral niet. Maar bedenk wel: je bent zelf degene die het dichtst bij je eigen partner of buurman is. Jij kunt dus het verschil maken!”
Meer weten? Kijk op NoodzaakOpleidingen.
Nijmegen BusinessFacility