Ommnia Systems
6 mei 2024
Ommnia Systems als dé energiemanager van bedrijfspanden
De laatste 12 jaar richtte Ommnia zich vooral op gebouwautomatisering. Vanuit dit uitgangspunt ontstond de visie om de Werktuigbouwkundige en Elektriciteits-installaties te koppelen. Binnen de elektrotechniek bestaan verschillende disciplines. Ommnia Group raakt al deze facetten aan en bundelt deze in gebouwautomatisering. In 2019 ontstond Ommnia Systems met als belangrijkste doelstelling om bedrijven te ontzorgen op het gebied van gebouwautomatisering, beheer op afstand en verduurzamen met big data. Het platform is een toevoeging op alle, op zichzelf staande, systemen. Zo is Ommnia Systems in staat om relaties te leggen met eigen historische waarden of vergelijkbare panden. Directeur en oprichter Mark Janssen vertelt over de mogelijkheden en het besparingspotentieel van het Ommnia-System.
Mark: “Er zit een overlap tussen W-Installaties en E-installaties: de automatiseringskant. Deze is met name bedoeld voor het aansturen van installaties zoals klimaatsystemen, zonwering en verlichting. Nieuw in het Ommnia-aanbod is het merkonafhankelijke Ommnia-System: Een op dataanalyse gebaseerd platform dat bedrijven helpt met energievraagstukken én besparingen oplevert.
Duurzaamheidsbesparingen van 20% tot 30%
”Gebouwautomatisering is tegenwoordig vrijwel standaard. Deze standaard schuift steeds verder op. Data-analyse en AI helpen ons om dat voor te blijven. Wij richten ons op distributiecentra, scholen en andere grote faciliteiten zoals utiliteit, fabrieksruimtes, kantoren, ziekenhuizen waar werkzaamheden plaatsvinden. De opkomst van IoT/IIoT (Industrial Internet of Things) is merkbaar. We passen daar steeds meer kunstmatige intelligentie op toe, zoals ons Ommnia-Systeem. Hiermee maken we een pand 20% tot soms wel 30% duurzamer, wat tevens kostenefficiëntie voor de klant oplevert. De sleutel is het verminderen van energieverbruik met behoud van comfort. We beginnen altijd met het creëren van inzicht. Tijdens analysesessies zoeken we naar afwijkingen en automatiseren we de beoordeling van data. Vervolgens gaan we in gesprek met de klant over het optimaliseren van het energieniveau. We stellen dan de vraag of we zaken slimmer kunnen aanpakken, bijvoorbeeld door het piekverbruik te verspreiden over andere momenten. Hiermee kunnen we ook nog eens netcongestieproblemen oplossen.”
Voorspellen met AI
Ommnia Systems maakt energievraagstukken inzichtelijk en adviseert, met een focus op kostenbesparingen op 3 vlakken. Mark: “Natuurlijk helpen we de klant aan energiebesparingen. Een goede luchtkwaliteit voorkomt gezondheidsproblemen. En met een goede luchtkwaliteit voorkom je zieke medewerkers. Een 3e besparing zit in het voorspellen van onderhoud. Met behulp van AI voorspellen we -niet statisch maar dynamisch- wanneer onderhoud nodig is of wanneer onderdelen defect raken. Ons dashboard biedt onze klant daarbij een overzicht van alle kwaliteitsparameters, waaronder ruimtekwaliteit, energieverbruik en productiecapaciteit. We zijn zelfs in staat weersvoorspellend advies te geven. Dit is van belang omdat het omschakelen van koelen en verwarmen van grote panden soms wel 2 tot 3 dagen tijd in beslag neemt.”
De mogelijkheid van een QuickScan
‘Ik nodig mensen van harte uit om onze recent verduurzaamde locatie in het land van Cuijk te bezoeken. We hebben het kantoorgedeelte volledig gasloos gemaakt en in een levendige omgeving kan ik een kijkje in de keuken bieden. Daarnaast bied ik een QuickScan aan om te onderzoeken of we realisatie en besparingen kunnen bereiken. Ook staan we op 25 april op de Maasvallei Mega Expo in Cuijk, waar ik graag in gesprek ga en ons systeem presenteer aan geïnteresseerden. Alles wat met automatisering te maken heeft, kunnen we optimaliseren. Een mooi voorbeeld is dat we in staat zijn om veel data te halen uit het aantal koppen koffie uit een koffiemachine. Dat is echt de kracht van goede analyse, het levert een grote bijdrage.”
Meer weten? Kijk op Ommnia Systems.
Nijmegen BusinessInnovatie