Ondernemen in het groen
13 juli 2021
Ondernemen in het groen
In het ontwikkelende gebied aan de noordzijde van de Griftdijk in Nijmegen-Noord heeft de gemeente de ruimte gegeven voor een nieuw bedrijvenpark. Vanwege de mooie locatie is de eis van de gemeente duidelijk. Meer ruimte voor groen. Vastadis biedt voor deze locatie een moderne oplossing, Natuur Inclusief Bouwen.
In Nijmegen-Noord naast sportpark Nieuw Balveren ligt al geruime tijd een kavel van de gemeente leeg. Op deze kavel van ruim tienduizend vierkante meter is volgens het bestemmingsplan ruimte voor een bedrijvenpark. Dit park zal een buffer vormen tussen de sportvelden enerzijds en de nieuwe woonwijk Zuiderveld aan de andere kant van de Griftdijk. De gemeente heeft voor dit gebied het ambitieniveau ‘bijzonder’ afgegeven. Er dient op een dusdanige manier gebouwd worden dat het de uitstraling van de omgeving versterkt. Waarbij ruimte moet zijn voor de lokale flora en fauna.
Deze uitdaging is opgepakt door Vastadis Projectonwikkeling. Samen met Vivara Pro, gespecialiseerd ontwikkelaar in natuurbeschermingsproducten, hebben zij een gebouw ontwikkeld wat past in de uitstraling van de Griftdijk en wat de omgeving zo veel mogelijk versterkt. Het moderne gebouw biedt ruimte voor lokale ondernemers voor werkplaatsen, kantoren of bijvoorbeeld magazijnen maar biedt ook genoeg ruimte aan de natuur.
Natuur Inclusief Bouwen
Om ervoor te zorgen dat lokale natuur zo veel mogelijk ruimte krijgt, past Vastadis het principe van Natuur Inclusief Bouwen toe. Hierbij gaat het niet alleen maar om de duurzaamheid van een gebouw ten opzichte van energieverbruik maar ook over de impact die het gebouw heeft op de op de omgeving en de lokale flora en fauna. Nieuwe bebouwde gebieden moeten een verbinding kunnen vormen tussen de ‘Natuurparels’ (stadsparken) in de stad en de grotere natuurgebieden zoals het Natura 2000 gebied wat zich net buiten de stad bevindt.
Met vaak eenvoudige voorzieningen en duurzame materialen kan er bij Natuur Inclusief Bouwen voor gezorgd worden dat het gebouw de biodiversiteit bevordert. Hierin moet de flora dienen als een voedselbron voor de fauna. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan door het plaatsen van appelbomen, enerzijds omdat dit cultureel gezien goed bij de regio past en anderzijds vanwege de hoge voedselwaarde voor de vogels. Ook worden er in het gebouw nestruimten ingebouwd waardoor de vleermuizen op de routes boven de stad een veilige plek hebben om te rusten.
Andere principes worden toegepast zodat tevens de lokale duurzaamheid versterkt wordt. De regio heeft bijvoorbeeld een overgevoeligheid voor droogte, om deze reden wordt er royaal gebruik gemaakt van vijvers op het terrein. Maar er wordt ook gekeken welke bomen op het huidige terrein waardevol zijn. Deze worden zorgvuldig op het terrein herplaatst zodat ze ruimte maken voor het gebouw zonder daarbij verloren te gaan. Het project zal in 2022 gerealiseerd worden en zal een glimp geven in de toekomst van ondernemen in Nijmegen.
Voor meer informatie of vestigingsmogelijkheden kunt u contact opnemen met Wouter Sengers (06-46687742)
Nieuws