Artikelen
4 mei 2021
Ons land is een concept rijker!
Het gaat om een nieuwe invulling van maaltijdbezorging. Je kent het wel: meerdere personen willen eten bestellen. Dan is daar geheid de vraag: wat? Lastig, aangezien de een op dieet is, de ander niet van pittig houdt en weer een ander allergisch is voor schaaldieren. Is overeenstemming eenmaal bereikt, dan volgt de breinbreker wáár te bestellen? Ervaringen en voorkeuren lopen uiteen. Met Kies•Menu behoren dit soort situaties tot het verleden. Ik spreek Bauke Dekker. Samen met Pim Jaspers en Fabian Schevikhoven zette hij een nieuwe vorm van maaltijdbezorging op, waarbij het doen van concessies niet meer aan de orde is.
Sinds corona stapten steeds meer restaurants over op het leveren van bezorg- of take away maaltijden. De consument wordt wat dat betreft op z’n wenken bediend, maar het bovengeschetste scenario is tegelijk steeds herkenbaarder geworden. Wellicht besloten jullie om voor een paar personen bij de Italiaan te bestellen en voor de anderen bij een Mexicaans restaurant. Gevolg: de bestellingen komen niet tegelijk aan en het idee om sámen te eten wordt ineens wat minder samen. Hoe handig zou het dan zijn, als je voor verschillende wereldkeukens op één en dezelfde plaats terecht kan? Ook fijn voor gezinnen, want vaak beslissen de kinderen wat er gegeten wordt.
Geïnspireerd op dark kitchens in wereldsteden als New York en Londen, ontwikkelden en realiseerden Bauke, Fabian en Pim in anderhalf jaar tijd hun concept Kies•Menu. Dark kitchens zijn optimaal ingericht om een ruim aanbod aan bezorgmaaltijden te bereiden. Waar men in een dark kitchen voor iedere wereldkeuken een fysieke keuken inricht, opereert Kies•Menu nog efficiënter vanuit één keuken op één locatie. Men zet in op landelijke dekking binnen 3 jaar. Bauke: “Via crowdsharing stellen we een percentage van de aandelen van een vestiging ter beschikking aan onze klanten. Zij kunnen daarin investeren en meeliften op de groei. Instappen kan al vanaf 1.000 euro. Middels een bestaand en bewezen platform zullen de aandelen gekocht en verkocht kunnen worden.
EIGEN RECEPTUREN
Bauke vertelt dat Kies•Menu veel heeft geïnvesteerd in de ontwikkeling van eigen recepturen. Een chef-kok uit Purmerend, van Italiaanse origine en met jarenlange ervaring in een sterrenrestaurant, stelde bijvoorbeeld een deel van de authentieke smaken samen voor Kies•Menu. Voor de andere keukens werden ook speciale kenners ingeschakeld. “De chef-koks maken de basis voor alle sauzen, zodat we dezelfde kwaliteit en smaak kunnen garanderen in onze toekomstige verschillende vestigingen.” Kies•Menu biedt kwalitatief goede en verse gerechten tegen concurrerende prijzen. Je kunt uit de Amerikaanse, Oriëntaalse, Italiaanse, Mexicaanse, Nederlandse en Thaise keuken kiezen.
INGENIEUZE VERPAKKINGEN
Bauke laat me de verpakkingen zien die ze ook al zelf ontwikkeld hebben. De bezorgbox kent slechts 2 kartonnen inlegvellen met verschillende uitdrukvormen waarin alle 70 gerechten verpakt kunnen worden. Het is werkelijk ingenieus. “De inlegvellen dienen als bodem en fungeren als houder. Alles is biologisch afbreekbaar. Om de doos gaat een wikkel met daarop de naam van degene voor wie het gerecht bestemd is. Hierdoor hoef je niet alle verpakkingen te openen om te kunnen zien voor wie wat is. De stevige verpakking dient daarbij perfect als dienblad, wat eten ‘met het bord op schoot’ makkelijk maakt.” De gerechten gaan in een warmhoud-tas, die weer in een speciale warmhoud-box gaat, waardoor gerechten onderweg nog wat kunnen nagaren. “Hierdoor smaken ze nóg wat beter dan direct na de bereiding.”
VIKIMS
Bauke: “Om het bestellen zo eenvoudig mogelijk te maken, ontwikkelden we in eigen beheer de Kies•Menu app, en om alle gerechten snel te kunnen bezorgen, ontwikkelden we onze eigen RidersApp. ViKiMS, een gebruiksvriendelijk keukenmanagementsysteem dat perfect aansluit op onze apps neemt de rol van chef-kok in de keukens over. Zodra een bestelling binnenkomt, communiceert het systeem met alle (elektrische) fietsen en scooters. Via gps is te zien wie na een levering onderweg terug is naar de vestiging en hoe laat diegene zal arriveren. De keuken krijgt vervolgens door wanneer een bestelling bereid kan gaan worden.” De volgorde van bereiding wordt ook automatisch gerangschikt door ViKiMS. In de keuken hoeft men alleen de instructies op te volgen, om te komen tot een hyperefficiënt geheel. Men is van plan ViKiMS beschikbaar te stellen voor andere (horeca)bedrijven.
KIES•MENU CLUBACTIE
Vanaf mei 2021 spaar je van ieder hoofdgerecht 1 euro voor jouw favoriete amateurclub. “Clubs hebben het momenteel erg lastig en we willen graag iets aan onze klanten en de regio teruggeven.” Hiermee zet Kies•Menu in op een regionaal karakter met landelijke dekking.
Meer weten? Kijk op KIES•MENU.
Arnhem Business