Artikelen
7 december 2017
Ontbijtbijeenkomst bij De Vergaderie over opleidingen: ‘Een leven lang leren maakt medewerker blijvend waardevol’
We ontbijten deze keer bij een inspirerende en vooral gemoedelijke locatie: monumentaal herenhuis De Vergaderie. Met een gezelschap van maximaal 14 personen kun je in volledige privacy bijeenkomen onder het mooiste plafond in Arnhem. Hier worden verwachtingen van de gasten overtroffen. Het herenhuis en inrichting zijn adembenemend, de catering verrassend en de gastvrijheid excellent. Een fijne plek waar je je direct thuis voelt. Dat maakt dat iedereen zich vrij voelt om actief bij te dragen aan de discussie van vanmorgen: Sluit onderwijs nog wel aan op de behoefte van het bedrijfsleven?
Nut van stagiaires
Directeur Lenny Kamphuis van Servontyn Catering heeft het ontbijt vanmorgen bereid. Elegant, sierlijk, bijzonder smaakvol én plezierig te nuttigen. Passend bij de grandeur van De Vergaderie en de setting van deze bijeenkomst. Het kenmerkt de cateraar. Lenny stemt de gerechten en de presentatie altijd volledig af op de klant en het karakter van een partij. Hij is inventief, origineel en weet waar gastheerschap voor staat. In zijn team werkt hij met een beperkt aantal stagiaires. Lenny: “Ik ben ervan overtuigd, dat je na een basisopleiding een vak het beste in de praktijk leert. Maar het kost wel tijd om stagiaires te begeleiden. Dat behoudt me ervan om extra stagiaires een plek te bieden.” “Begrijpelijk”, zegt Nuray Karabacak. Accountmanager Transport en Logistiek van Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland. Zij helpt ondernemers kosteloos bij het invullen van vacatures en adviseert over sociaal ondernemen. Ook informeert zij over de mogelijkheden van subsidies en regelingen. “Wij kijken met werkgevers hoe we kandidaten op de arbeidsmarkt een kans kunnen geven. Stages zijn een waardevolle manier om weer gevoel te krijgen met werk. We denken creatief mee en nemen ook de mogelijkheden voor leerwerktrajecten onder de loep.”
Blijven opleiden
Ook Raymond Clements van Sligro geeft stagiaires een leer- en werkplek. Sligro is een toonaangevende totaalgroothandel voor professionals in de food. Klantbeleving, inspiratie en ondersteuning zijn belangrijke speerpunten. “Wij bieden medewerkers een breed scala aan opleidingen: van vakgericht, management tot persoonlijke ontwikkeling. Ook stagiaires kunnen hier proeven van hun toekomstig vakgebied. We bemerken echter, dat hun theoretische kennis niet altijd overeenkomstig onze behoefte is. Dat geldt overigens ook voor schoolverlaters. Ze hebben basiskennis; wij leiden ze verder op als ze in dienst komen. Dat blijven we doen gedurende hun hele carrière zodat ze stappen kunnen maken. In het plaatsen van stagiaires worden we kritischer, het kost tijd, dus we moeten we er wel wat aan hebben.”
Snel schakelen
Rijn IJssel biedt MBO-opleidingen aan voor verschillende vakgebieden via voltijds en deeltijd trajecten en via volwasseneneducatie. Zij leidt duurzaam op voor een beroep. Je leert in de schoolbanken en in de praktijk. Directeur Entree en Maatwerk Wouter Groothedde: “Samen met het bedrijfsleven geven wij vorm aan opleidingen. We hebben veelvuldig overleg om de theorie naadloos aan te laten sluiten bij de praktijk. Onderwijsinstellingen hebben te maken met door de overheid erkende kwalificatiedossier. Aanpassing daarvan kost tijd. Dat maakt snel schakelen lastig. De toekomst is ons inziens een lesprogramma waarbij we onderwijs gemoduleerd aan bieden. Hierdoor kunnen we beter in spelen op de actualiteit. Echter zijn we niet helemaal zover.”
Lenny: “Studenten moeten op veel te jonge leeftijd een keuze maken. Ideaal zou een basisopleiding zijn met daarna specialisatie op een vakgebied. Het liefst in deelpakketten zoals Wouter aangeeft. Dat maakt switchen of meebewegen met de praktijk makkelijker.” Rien Boskeljon van Spiegel en Reflex Opleidingen verzorgt trainingen voor professionals in management en sales zoals Nima A en B. Voor technische trainingen Monteur als ambassadeur, heftruck en hoogwerker VCA zoekt hij bewust de werkvloer op om feeling te houden en om een juiste vertaalslag te maken naar de behoefte. “Onderwijsinstellingen zitten teveel in een keurslijf en leiden op voor een bepaald diploma. Eigenlijk begint het ‘echte werk’ pas na de opleiding. In het veld wordt het vak geleerd. Een opleiding waar theorie en praktijk gecombineerd wordt, is daarom ideaal. Maak leerwerkplekken, dan kun je een medewerker zelf opleiden naar je behoefte.” Wouter: “Hybride opleiden (een combinatie van leren op school BOL en leren in de praktijk BBL) heeft de toekomst.”
Eigen opleidingscentrum
Marwin: “Bij ons gaat het steeds meer om het verbeteren van processen. Wij zijn vooral met de dag van morgen bezig. Op school krijg je les uit een boek. Dat staat daar niet in. Daarvoor gaan de ontwikkelingen te snel.” Marwin Melis is directeur van familiebedrijf Melis Logistics. Het internationaal opererend transportbedrijf heeft voor elk transportvraagstuk, van compleet- tot distributievracht een oplossing. Er is een tekort aan vrachtwagenchauffeurs. Onlangs heeft Marwin daarom Melis Driving Academy opgericht. Marwin: “We leiden chauffeurs op en ze krijgen baangarantie. Ze kunnen doorgroeien naar chauffeur die alle facetten kent in de branche. Op een reguliere rijschool leren ze rijden. Wij brengen onze mensen op een higher level met kennis over laden en lossen en klantgerichtheid bijvoorbeeld. We investeren in deze mensen ondanks de hoge kosten. Maar uit eindelijk ook in de toekomst van de mens en ons bedrijf.”
Levenslang leren
Wouter: “Je investeert in mensen, dan wil je ze ook behouden. Met een leven lang leren bind je mensen aan je. Ze kunnen zich blijven ontwikkelen en desgewenst groeien naar een betere functie.” Raymond: “Daarom heeft Sligro een slim opgebouwd opleidingsprogramma. Er is altijd een opleiding die past bij je werksituatie.” Nuray: “Opleidingsinstituten zijn log. Daar heb je dus op korte termijn geen invloed op. Focus op wat wel mogelijk is. Welke rol pak je als werkgever? Denk aan het geven van rondleidingen of gastlessen ter verbetering van de beeldvorming over bepaalde branches/functies. Dit kun je gezamenlijk met je (branche)netwerk oppakken. Dat geldt ook voor personeelsvraagstukken.” Rien: “Ik leg veel bedrijfsbezoeken af. Ik vraag waar behoefte aan is. Leg verbindingen tussen mijn relaties. We moeten het tenslotte met elkaar doen als er krapte op de arbeidsmarkt is.”
Kortom, een leven lang opleiden en samen verbinding leggen. Daarmee blijft een medewerker waardevol voor elke werkgever.
Deelnemers Ontbijtbijeenkomst
Marwin Melis | Melis Logistics
www.melislogistics.nl
Rien Boskeljon | Spiegel en Reflex Opleidingen
www.spiegel-reflex.nl
Nuray Karabacak | Werkgeversservicepunt
Midden-Gelderland
www.wsp-mg.nl
Raymond Clements | Sligro
www.sligro.nl
Wouter Groothedde | ROC Rijn IJssel
www.rijnijssel.nl
Lenny Kamphuis | Servontyn Catering
www.servontyn.nl
Arnhem Business