Artikelen
5 oktober 2018
Ontbijtsessie over de kansen en valkuilen bij geldstromen in de onderneming
Geld is als het bloed dat door de aderen van een onderneming stroomt. Het is daarom belangrijk om te kijken hoe je de financiële processen binnen en buiten het bedrijf het beste kunt stroomlijnen. Zes professionals uit de financiële en juridische dienstverlening discussiëren over dit vraagstuk tijdens het Nijmegen Businessontbijt in het Mercure Hotel.
Deelnemers:
Niels Raaphorst
Mazars Accountants & Adviseurs
www.mazars.nl
Twan Vulik
Credion
www.credion.nl
Bart Vliexs
Brunet Advocaten
www.brunet.nl
Fred Jonkman
Sequoia Vermogensbeheer
www.sequoiabeheer.nl
Henk Oosterdijk
Hekkelman Notarissen
www.hekkelman.nl
Jurriaan Theloosen
Mercure Hotel Nijmegen
www.mercure-hotel-nijmegen-center.nl
Niels Raaphorst is accountancy partner van Mazars Accountants & Adviseurs. Sinds 2004 is hij actief en gespecialiseerd in advies over flex- en uitzendwerk, detachering en payrolling.
Twan Vulik spreekt als ex-bankier bij uitstek de taal van ondernemer en geldverstrekker. Sinds 1 januari is hij werkzaam als adviseur bedrijfsfinancieringen bij Credion en ziet hij dagelijks welk voordeel bedrijven aan goed financieel management hebben.
Bart Vliexs is inmiddels vijftien jaar advocaat en als partner verbonden aan Brunet Advocaten. Als specialist in ondernemingsrecht en contractenrecht adviseert hij ondernemers over diverse vraagstukken, waaronder de vastlegging van afspraken omtrent financieel management.
Fred Jonkman kijkt naar de beste manieren om een eerlijk rendement te behalen met het vermogen van zijn cliënten. Als vermogensbeheerder en partner bij Sequoia Vermogensbeheer geeft hij dan ook beleggingsadvies met persoonlijke aandacht.
Henk Oosterdijk werkt sinds 1987 bij Hekkelman Notarissen en is gespecialiseerd in ondernemingsrecht. Ook is hij jarenlang bestuurder geweest van het notariskantoor met twee vestigingen in Nijmegen en Arnhem. In die functie is Henk dan ook veel bezig met financieel management.
Jurriaan Theloosen is sinds 1 november 2017 general manager van het Mercure Hotel in Nijmegen. Naast het monitoren van geldstromen is zorgen voor een hoge klanttevredenheid en efficiënt inzetten van personeel voor Jurriaan dagelijkse kost.
Goede start, halve werk
Een goed begin is het halve werk, zo luidt het gezegde. Ook bij financieel management kun je er niet vroeg genoeg bij zijn.
Twan vulik: “Eigenlijk begint financieel management al voor de start van een onderneming. Wanneer ik bij ondernemers op bezoek kom om een kredietaanvraag te bespreken ontbreekt er vaak een concreet en volledig plan. Samen maken we er dan een gedegen en compleet business plan van, zodat de ondernemer het krediet toegewezen krijgt en verder kan.”
Niels Raaphorst: “Je ziet dat mensen met hun gezonde verstand ver kunnen komen in een onderneming. Wanneer er grote investeringen moeten worden gedaan of het minder gaat met het bedrijf wordt vaak het stukken lastiger als een goed ondernemingsplan ontbreekt.”
Bart Vliexs: “Aan het begin van het bestaansrecht van een onderneming is het verstandig om vast te leggen wat er moet gebeuren bij ingrijpende beslissingen. Niet alleen voor het geval dat het misgaat, maar ook als het erg goed gaat. Als een start-up van twee compagnons ineens tien keer meer waard is en de ene aandeelhouder besluit om zijn deel van het bedrijf te verkopen, kan dat financieel zware gevolgen hebben voor de achterblijvende eigenaar. Financieel management is ook rekening houden met dit soort dilemma’s.”
Procesmonitoring
Ook als een onderneming goed loopt, is het goed om een vinger aan de pols te houden om de juiste koers te blijven varen.
Jurriaan Theloosen: “Recensies van onze bezoekers zijn niet alleen goed voor het imago van ons hotel, maar ze helpen ons ook om te zien waar onze aandacht naar uit moet gaan. Als wij merken dat wij bij bepaalde evenementen hogere bezoekersaantallen in ons restaurant kunnen verwachten, moeten wij onze horecabezetting daarop tijdig aanpassen. Door steeds weer aan te passen aan de omstandigheden houden wij ons serviceniveau hoog met als gevolg hogere beoordelingen van onze gasten.”
Niels Raaphorst: “Bij Mazars zijn wij ook bezig met het online monitoren van prestatie indicatoren. Onze klanten kunnen op elk tijdstip van de dag real-time zien hoe het gaat met hun bedrijf. Data is echter nog geen informatie en het is de kunst om in die zee van getallen te kijken hoe jij je bedrijf nog beter kunt laten presteren. Daarbij gaat het niet alleen om financiële data, maar bijvoorbeeld ook om voorgenoemde klantenwaarderingen; als je die twee parameters aan elkaar kunt koppelen, heb je een krachtig middel om je bedrijf een boost te geven.”
Henk Oosterdijk: “Ook een goed debiteurenbeheer is belangrijk voor een gezonde cashflow: het is immers jouw geld waar het om gaat. Veel ondernemers vinden het moeilijk om achter hun relaties aan te gaan wanneer er sprake is van wanbetaling en in dat geval kun je kiezen voor een externe beheerder. Vaak kiezen wijzelf echter voor een persoonlijke benadering en bellen wij even met de klant om te vragen of het gaat om een vergeten factuur of dat er meer aan de hand is met het bedrijf.”
Twan Vulik: “Als er iets afwijkends gebeurt moet je een dashboard hebben waarin een lampje gaat branden, zoals een voorgenoemde onbetaalde factuur. Het is belangrijk om op tijd geattendeerd te worden, zodat je vroeg actie kan ondernemen.”
Fred Jonkman: “Wanneer het goed gaat met een bedrijf of wanneer een bedrijf wordt verkocht is er vaak ook veel kapitaal beschikbaar. Ondernemers nemen grote risico’s in hun vak, waar grote investeringen mee gemoeid zijn. Wanneer het kapitaal vrijkomt wordt het echter weggezet op een rekening tegen lage rentes. Onbegrijpelijk, want er is zoveel keuze aan beleggingsvormen waarmee je het risico kunt spreiden.”
‘Financieel management is een continu proces’
Risico’s verkleinen
Alle onzekerheden volledig afdekken is voor geen enkele onderneming weggelegd. Maar hoever in de toekomst moet je kijken om een realistische strategie te bepalen?
Bart Vliexs: “Je kunt helaas niet álles geregeld hebben. Voorkomen is altijd beter dan genezen en net zoals dat je periodiek naar de tandarts gaat, is het verstandig om regelmatig professionals naar jouw bedrijf te laten kijken. Dit geeft de ondernemer de rust en ruimte om te ondernemen, want je verkleint het risico verwikkeld te raken in geschillen die uiteindelijk een veelvoud aan tijd en geld kosten.”
Henk Oosterdijk: “Wees er op tijd bij als je een faillissement ziet aankomen. Idealiter bespreek je goed de voorwaarden bij het aangaan van een financiering en zorg je ervoor dat je het persoonlijk vermogen zo min mogelijk verbindt aan het bedrijf. Net als een met aankoopmakelaar bij het kopen van een huis, is het goed om je te laten adviseren bij het aangaan van een financiering.”
Fred Jonkman: “Maak realistische plannen die niet te ver in de toekomst doorlopen. Zo houd je ook rekening met veranderingen die de overheid kan opleggen. Denk bijvoorbeeld aan fiscale voordelen op milieuvriendelijke auto’s die flink werden teruggeschroefd. Wat nu als financieel voordeel geldt, zou over een aantal jaar zo maar eens weg kunnen vallen.”
Jurriaan Theloosen: “Uiteindelijk is het ook de mate van flexibiliteit in opschalen en beperken van je capaciteit, die je door voor- en tegenspoed van je bedrijf helpt.”
Nijmegen Business